Bębny do pop/dance

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
BassFun
Re: Bębny do pop/dance

Post autor: BassFun » sobota 25 paź 2008, 13:08

...doczytalem ze chodzi o akustyczne. hmm.. drumkit from hell na przyklad, jakies blachy znajdziesz w vsti orchestral...
Jezeli chodzi o Dance to Vip Zone !!!
Bardzo dobre sample do Dance!

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 25 paź 2008, 13:30

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » sobota 25 paź 2008, 14:24

Posłuchaj dema Nexus 2.0 z nowymi próbkami xp dance i będziesz miał wyjaśnioną sprawę do tego dołożysz Stylusa i będziesz w dancowym niebie jeżeli chodzi o bębny i nie tylko bębny.
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » poniedziałek 27 paź 2008, 09:08

Ciekawe czy koleś pamięta skąd sciagał tego FL.
Nic dodać, nic ująć. Wszystko wiadome. Jaka wypowiedź, taka muzyka - zresztą nic dziwnego..., heh!...

Pochwal się swoimi wypocinami - koleś...
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » wtorek 28 paź 2008, 11:11

Zagadnienie bębnów, drumów w miksach głównie muzyki dance to sprawa która nurtuje mnie od kilku dobrych lat.
Próbowałem BFD, Toontracka, Battery i kilku innych,
Na dzień dzisiejszy jest tak ... mam ileś tam setek sampli ( najwyższej jakości ), importuje je do programu np., Intakt czy Battery czy Session Drummer ( Cakewalk ) i zaczyna się "zabawa"
Dobrą propozycją są pogate próbki NExusa i często ich używam.
Ale najbardziej i najlepiej według mnie "podłożyć" pod miks gotowe loopy dancowe.
I tutaj tłumaczę ... w studiach o profilu muzyki dance, są specjaliści tworzący TYLKO loopy perkusyjne z użyciem najwyższej klasy instrumentów i przede wszystkim efektów ( reverbów, masteringu końcowego itd ) stąd nam domowym studiom daleko do tego by uzyskać takie brzmienie jak to które słyszymy na płytach CD a szkoda. Bo zacięcie jest, wena twórcza też ale sprzętu brak.
Profesjonalne studio nagrań do kolosalne koszty ... jedno urządzenie studyjne kosztuje tyle ile wypasiony PCet razem z dobrą kartą muzyczną i kilkoma programami ( oryginałami ! ). Dlatego też poprostu produkcje home recordingu to zwykłe demówki a nie profesjonalne produkcje dźwiękowe. Do tego jeszcze proszę pamiętać o realiztorach dźwięku, którzy latami studiują realizację by potem zasiąść za gałkami w studiu i operować najwyższej jakości sprzętem i mieć pojęcie o inżynierii dźwięku i realizacji nagrań.

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » wtorek 28 paź 2008, 12:22

Zgadzam się z tym co piszesz.Jednak potraktowałeś sprawę trochę na wyrost.Czasami światowe produkcje powstają na naprawdę skromnym sprzęcie.Druga sprawa że loopy są czasem ograne do granic możliwości i klepane w nich są te same zagrywki.Swoją drogą co racja,to racja-dance loopami aż cieknie,pop także chociaż ostatnio trochę mniej.Jezeli wyjść z założenia ze dobra muzyka może powstać tylko w studiach za miliony dolarów to nasze Pc i worstation tylko na śmietnik by się tylko nadawały.Na Pc nie uzyskamy światowego brzmienia,natomiast pomysł na światowy kawalek jak najbardziej.Chyba właśnie o te pomysły chodzi.Loopy to trochę zabijanie własnej kreatywności a jednocześnie recepta na dobre brzmienie w naszym kawałku.
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » wtorek 28 paź 2008, 13:16

Zgadzam się z Wlodkiem ... pewnie, że kretywnośc i sztuka oraz serce to najwazniejsze cechy przyczyniające się do dobrej piosenki/utworu.
Pomysł, realizacja, nagranie jak najbradziej uczynimy to w domu z pecetem czy laptopem i jakimkolwiek programem typu DAW.
chodzi tylko o sprawę tego wątku ... jakie najlepsze drumy do dance/pop ?
Dlatego też zaproponowałem rozwiązanie ...
Np., Battery ... tak zawzięcie reklamowane i sztucznie nadmuchiwane ... nie wiem czy wiecie ale kilkakrotnie wyświetlane były reklamy na mtv tegoż wynalazku.
Co z tego ,że zamysł NI był i jest ciekawy, jeśli brzmienie tego kombajnu jest nijakie, puste, sztuczne, plastikowe wręcz ? Poprostu dali nam w ręce takie a nie inne próbki brzmieniowe. Ile osób się nabrało na świecie ,,, Bóg raczy wiedzieć a tanie to nie jest :)
Dla mnie najlepszymi próbkami jak dotąd wykazał się Session Drummer Cakewalka - ale tylko werble i blachy bo stopy to poprostu porażka przez wielkie P! ale co do nich to poprostu wrzucam sampla stopy dancowej i już. Ale to i tak nie to samo co słyszy się w światowych produkcjach.
Poza tym na scenie na sali na koncercie brzmienia vst poprostu nie brzmią - chodzi o całkowity miks.

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » środa 29 paź 2008, 09:36

Mnie Battery kompletnie nie siedzi także.To co byś poradził poza loopami.Słuchałem ostatnio workstation Korg M3.Było tam dużo bębnów,facet łączył to z modułem Karma tego parapetu.Ta karma potrafi wygrywać różne cudeńka które są nie do zagrania z palca.Dla mnie jednak było to dziwnie trudne w obsłudze chociaż wrażenie robi.Taki Nexus jednak ma bogatsze próbki niż M3.

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » środa 29 paź 2008, 16:38

...Mnie Battery kompletnie nie siedzi także.To co byś poradził poza loopami.Słuchałem ostatnio workstation Korg M3.Było tam dużo bębnów,facet łączył to z modułem Karma tego parapetu.Ta karma potrafi wygrywać różne cudeńka które są nie do zagrania z palca.Dla mnie jednak było to dziwnie trudne w obsłudze chociaż wrażenie robi.Taki Nexus jednak ma bogatsze próbki niż M3....

No właśnie ... generalnie często wykorzystuje bębny z SampleTank 2.5, fajnie czysto brzmią , jeśli mam zacięcie danego dnia wrzucam bębny z Nexusa ( ale one generalnie brzmią dobrze razem z innymi próbkami z tego instrumentu ). Najszybciej chyba jednak wolę poszukać dobrych loopów danceowych czy też pobawić się we wstawianie pojedyńczych sampli ( zazwyczaj do tego wykorzystuje progrma NI Intakt + oczywiście obszerne biblioteki sampli różnych drumów, mam tego bardzo dużo ). Battery wydawałoby się lepsze do tego ( więcej mozliwości a przede wszystkim mozliwość sterowania reverbem, jednak tam porpostu coś nie gra, nie specjalnie go lubię ).
Generalnie czym więcej mozliwości tym mniej kreatywności ! :)

[addsig]

ODPOWIEDZ