Witam,
postanowilem poprawic jakosc nagranego dzwieku podczas realizacji wideo (koncerty, konferencje itp.) Zakupilem rejestrator audio edirol 44 i .. utonalem przy wyborze mikrofonu w calej masie modeli ktorych nie bede mial moziwosci posluchac, przetestowac.
Chcialem nagrywac na czterosladowy rejestrator w nastepujacy sposob :
a- liniowo ( z miksera zespolu dzwiek),
b - dodatkowo mikrofon przed scena
c - dodakowy mikrofon na widownie.
Pytanie czy przed scena uzyc mikrofonu pojemnosciowego (myslalem o AKG C2000B lub Studio Projekct B1, ewentualnie OCTAVA MK319, ale znajomy powiedzial ze lepiej sprawdzi sie mikrofon dynamiczny (AUDIX I5), podobno w przypadku duzego sygnalu przed scena moze nawet dojsc do uszkodzenia mikrofonu...
wybierajac pojemosciowke myslalem ze bede mogl ja zastosowac do nagran lektorskich w domu...
Ale wiadomo jak cos ma byc do wszystkiego to bedzie do niczego...
prosze o pomoc w skonfigurowaniu zestawu mikrofonow
pozdrawiam
Al_bert
nagranie dzwieku/koncertu w pomieszczeniu
Re: nagranie dzwieku/koncertu w pomieszczeniu
Pytanie czy przed scena uzyc mikrofonu pojemnosciowego (myslalem o AKG C2000B lub Studio Projekct B1, ewentualnie OCTAVA MK319, ale znajomy powiedzial ze lepiej sprawdzi sie mikrofon dynamiczny (AUDIX I5), podobno w przypadku duzego sygnalu przed scena moze nawet dojsc do uszkodzenia mikrofonu...
W takim zastosowaniu wyłącznie pojemnik, zalecam taki z tłumikem 10dB.
Uszkodzenie - no może, jak się przewróci. Pojemniki wytrzymują natężenia doprawdy duże, większe niż ucho :) byle tylko nie ustawiać do 10cm od wylotu drivera to będzie OK.
Ja bym zastosował tutaj "paluszek" z małą membraną - raz ze względów praktycznych a poza tym taki lepiej sie sprawdza w dalekim polu.
przykład
[addsig]
W takim zastosowaniu wyłącznie pojemnik, zalecam taki z tłumikem 10dB.
Uszkodzenie - no może, jak się przewróci. Pojemniki wytrzymują natężenia doprawdy duże, większe niż ucho :) byle tylko nie ustawiać do 10cm od wylotu drivera to będzie OK.
Ja bym zastosował tutaj "paluszek" z małą membraną - raz ze względów praktycznych a poza tym taki lepiej sie sprawdza w dalekim polu.
przykład
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej