Ja to załatwiam w taki sposób ze w klawiaturze przypisuje suwakom i gałkom zupełnie nowe wartości, z reguły takie "od czapy", co do których mam pewność, ze nie obsługują zadnych funkcji w sofcie. Patrze sobie w instrukcje i wybieram te numery komunikatów, które nie są do niczego przyporządkowane. Dopiero wtedy odpalam "midi learn". Oczywiście wszystkie suwaki musza nadawać na tych samych kanałach, ale to chyba wiesz.
Całą operację nalezy rzecz jasna zasejwować jako nową mapę;)
A czy ten problem wiąże się tylko z Fm7? Bo ja w tej wtyczce miałem takie same problemy - ustawione wcześniej funkcje się resetowały (i nie zależało to od kontrolera). Wiele nad tym instrumentem jednak nie siedziałem, a sam soft nie był najlepszej jakości ;) (moze więc dlatego tak bylo?) Czy na innych wtyczkach masz ten sam problem?
midi learn
Re: midi learn
dodam tylko że na midi learn nie nadają sie kontrolery na stałe przypisane jak np. 7 czy 10 , ale 16,17,18,19 i inne wolne mozna dowolnie przypisywac .. ja mam pcr 50 i program 0 /mapa/ , to ustawienie GM , a od programu 1 do 16 własne mapy , może robisz learn na programie 0
...Ja to załatwiam w taki sposób ze w klawiaturze przypisuje suwakom i gałkom zupełnie nowe wartości, z reguły takie "od czapy", co do których mam pewność, ze nie obsługują zadnych funkcji w sofcie. Patrze sobie w instrukcje i wybieram te numery komunikatów, które nie są do niczego przyporządkowane. Dopiero wtedy odpalam "midi learn". Oczywiście wszystkie suwaki musza nadawać na tych samych kanałach, ale to chyba wiesz.
A czy ten problem wiąże się tylko z Fm7? Bo ja w tej wtyczce miałem takie same problemy - ustawione wcześniej funkcje się resetowały (i nie zależało to od kontrolera). Wiele nad tym instrumentem jednak nie siedziałem, a sam soft nie był najlepszej jakości ;) (moze więc dlatego tak bylo?) Czy na innych wtyczkach masz ten sam problem?
...
mam tak na wszystkich instrumentach - na przykład Massive i t.d.
zaobserwowałem że w zasadzie mogę przypisać jeden suwak i jedną gałkę(jak by grupował) W edirolu po lewej stronie mam pokrętła a po prawej suwaki i mogę przypisać poprzez midi learn jedno pokrętło z ośmiu i jeden suwak z ośmiu - więc na pewno jest to problem z ustawieniami edirola zważając że z microkorgiem nie mam takiego problemu.
p.s.: FM7 to jeden z lepszych synthów na jakich pracowałem ;)
...
mam tak na wszystkich instrumentach - na przykład Massive i t.d.
zaobserwowałem że w zasadzie mogę przypisać jeden suwak i jedną gałkę(jak by grupował) W edirolu po lewej stronie mam pokrętła a po prawej suwaki i mogę przypisać poprzez midi learn jedno pokrętło z ośmiu i jeden suwak z ośmiu - więc na pewno jest to problem z ustawieniami edirola zważając że z microkorgiem nie mam takiego problemu.
p.s.: FM7 to jeden z lepszych synthów na jakich pracowałem ;)
...dodam tylko że na midi learn nie nadają sie kontrolery na stałe przypisane jak np. 7 czy 10 , ale 16,17,18,19 i inne wolne mozna dowolnie przypisywac .. ja mam pcr 50 i program 0 /mapa/ , to ustawienie GM , a od programu 1 do 16 własne mapy , może robisz learn na programie 0...
może to jest to - spróbuję zrobić learn na innej mapie
pozdrawiam i dziękuję :)
miłego wieczoru
pozdrawiam i dziękuję :)
miłego wieczoru
...więc na pewno jest to problem z ustawieniami edirola zważając że z microkorgiem nie mam takiego problemu...
Dam Ci dobrą radę: zamiast uczyć swego Edirola sam zasięgnij wiedzy w temacie komunikatów MIDI. Wierz mi, że jak już zakumasz o co w tym wzystkim biega, to Twój Edirol łyknie wszystko, i to mocno gładko
.
Bo to bardzo fajny i mocno kumaty kontroler jest!
...p.s.: FM7 to jeden z lepszych synthów na jakich pracowałem
...
Cóż, wierzym
[addsig]
Dam Ci dobrą radę: zamiast uczyć swego Edirola sam zasięgnij wiedzy w temacie komunikatów MIDI. Wierz mi, że jak już zakumasz o co w tym wzystkim biega, to Twój Edirol łyknie wszystko, i to mocno gładko

Bo to bardzo fajny i mocno kumaty kontroler jest!
...p.s.: FM7 to jeden z lepszych synthów na jakich pracowałem

Cóż, wierzym

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
---------------------------------------------------------------------------------
dlatego bez edytora i map się nie obejdzie , musisz je wprowadzić do sterownika, na stałe jest tam tylko GM na programie 0 /pcr50/
---------------------------------------------------------------------------------
dlatego bez edytora i map się nie obejdzie , musisz je wprowadzić do sterownika, na stałe jest tam tylko GM na programie 0 /pcr50/