UAD 2 Solo czy TC Electronic PowerCore PCI mkII

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
BassFun
Re: UAD 2 Solo czy TC Electronic PowerCore PCI mkII

Post autor: BassFun » niedziela 26 paź 2008, 15:13

Wiadomo, mozna miec uada i PSP.
Ale słyszałem miksy robione na samych PSP.
Byłem w szoku jak mozna miksowac na kompie!
Wtyczki PSP sa swiatowej klasy i to jest sprawdzona informacja
potwierdzona testami ale liczy sie umiejetnosc miksowania.
Trzeba umiec ustawic te PSP.
A wormerek nie jest taki prosty jak sie niektorym wydaje ze sobie zapnie i juz bedzie super dzwiek
To wbrew pozorom dosyc skomplikowana maszynka przy ktorej trzeba posiedziec ale sie oplaca bo efekty znakomite.
Uwazam ze nawet wavesy tak nie zabrzmią jak PSP:)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 paź 2008, 15:18

druga sprawa to obciazenie kompa przy duzych sesjach - przytoczony wczesniej przyklad PSP, ktore calkiem solidnie pobieraja moc z procka.. na jakimkolwiek quadzie czy nawet mocnym dualu raczej nie bedzie problemu.. no, chyba ze ktos rzeczywiscie pracuje na 80-sladowych projektach, ale nie kazdy tak ma i w zyciu nie bedzie potrzebowal tylu sladow ;)
...

Wlasnie od tego zalezy, co kto robi. Tak sie sklada, ze wlasnie siedze przy plycie, w ktorej kazdy utwor ma wiecej niz 80 sladow, sa to w dodatku zywe instrumenty a nie gotowe i brzmiace sample, w ktorych czesto wystarczy zrobic np. szerokim filtrem jasniej, czy podciac dol i juz jest w miksie lepiej. Zaczalem od Duende, PSP i GearBoxa i sie ledwo mieszcze na Quad. Juz po samych bebnach zrobilo sie calkiem sporo wtyczek i to jest rzecz normalna, tym bardziej ze ilosc sladwo na bebnach nie idzie w parze z rzeczywista iloscia zrodel sygnalu i wcale nie mam tu na mysli zwiekszania sie ilosci zrodel z powodu dwoch mikrofonow dla werbla czy dla stopy, ale sposobu zmiksowania.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 paź 2008, 15:29

Uwazam ze nawet wavesy tak nie zabrzmią jak PSP:) ...

Nie wiem, czy nie zabrzmia, ale na pewno sa stosowane w wielu produkcjach na swiecie, wiec sie jednak sprawdzaja ;) Maja tez zalete w stosunku do innych - wielu producentow robi tylko wtyczki mono/stereo i nie wspiera pracy wielokanalowej.

kowalik

Post autor: kowalik » niedziela 26 paź 2008, 18:18

...W pewnym sensie racja, ale w konto tych "znakomitych" kart, moza sobie zrobic kompa na dwuch fizycznych procesorach (mowie o plycie serwerowej) i nie przekonasz mnie ze PoCo razem z UADem bedzią wydajniesze. Mialem z nimi do czynienia i wiem ze taki zestaw powali te karty i do tego wszystkiego mamy super wydajna maszyne w przyzwoitej cenie.

Wobec kryteriow, gdzie ilosc mozliwych do uruchomienia wtyczek nie idzie z ich jakoscia (czyli najczesciej takze i obciazeniem procesora), byle pecet z jednym CPU okaze sie lepszy od karty DSP.

Wedlug mnie, karty DSP to przykrywka i jedna wielka sciema, bo jesli nie dokupi sie opcjonalnych wtyczek, to mozna sobie taka karta..., no juz nie bede taki wylewny....

Zalezy co kto lubi. Wlasnie dlatego, ze osobiscie tak nie uwazam, to korzystam zarowno z DSP jak i rozwiazan tradycyjnych.
A dalej jest wlasnie ta granica, ktorej zaden wieloprocesorowy pcetet nie przeskoczy, bo. np. nie uruchomi algorytmu MD3 bez karty DSP....
Nic nowego, bo MD3 nie ma wersji natywnej, jesli nawet by była to co za problem uruchomić algorytm na pececie? Ciekawe czemu wtyki Sonoxa sie da, choc są tez na PoCo... - trochę trzeba pomyslec zanim sie cos napisze.

PS: Gdzie logika Kolego? Karta (w promocji) 3000zł + MD3 3300zl = 6300zl.
Za taka kase mozna miec kompa ze pociagnie tyle co dwa PoCo i na tanszych wtyczkach jak TC.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 paź 2008, 18:26

Nic nowego, bo MD3 nie ma wersji natywnej, jesli nawet by była to co za problem uruchomić algorytm na pececie? Ciekawe czemu wtyki Sonoxa sie da, choc są tez na PoCo... - trochę trzeba pomyslec zanim sie cos napisze.

Dokladnie - trzeba pomyslec. Przeczytaj jeszcze raz, co napisalem, przemysl.

PS: Gdzie logika Kolego? Karta (w promocji) 3000zł + MD3 3300zl = 6300zl.
Za taka kase mozna miec kompa ze pociagnie tyle co dwa PoCo i na tanszych wtyczkach jak TC....

Jak wyzej - przeczytaj jeszcze raz.

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » niedziela 26 paź 2008, 18:28

Jeszcze raz napisze.
PSP sa swietne i nawet powercore nie pomoze jak sie nie wie jak uzyc:)
Wprawny realizator zrobi super miksy na PSP bo to klasa procki przydatne do rock,pop,dance : do wszystkiego!

Ja w ogole sie nie przejmuję tymi waszymi prockami i mocą komputera.
Wystarczają mi 2 rdzenie na intelu.
Wiecej robie w audio.Zresztą ja duzo robie w analogu zatem troszke inaczej podchodze do miksowania.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 paź 2008, 18:52

Ciekawe czemu wtyki Sonoxa sie da, choc są tez na PoCo... - trochę trzeba pomyslec zanim sie cos napisze.

Bo po latach sprzedazy tego produktu zmienila sie polityka firmy.

P.S. Zadaj sobie swoje pytanie co do opcji Massenburga w Sonnox i sie swiatopoglad zmieni ;)

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » poniedziałek 27 paź 2008, 08:25

...Ciekawe czemu wtyki Sonoxa sie da, choc są tez na PoCo... - trochę trzeba pomyslec zanim sie cos napisze.

P.S. Zadaj sobie swoje pytanie co do opcji Massenburga w Sonnox i sie swiatopoglad zmieni ;)...

Ale to chyba dotyczy tylko wersji TDM?
przypomnij jak mozesz:)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 27 paź 2008, 10:17

......Ciekawe czemu wtyki Sonoxa sie da, choc są tez na PoCo... - trochę trzeba pomyslec zanim sie cos napisze.

P.S. Zadaj sobie swoje pytanie co do opcji Massenburga w Sonnox i sie swiatopoglad zmieni ;)...

Ale to chyba dotyczy tylko wersji TDM?
przypomnij jak mozesz:)...

O tym wlasnie mowie - opcja Massenburg nie istnieje w wersji PoCo i natywnej. Dlaczego? Odpowiedzcie sobie sami, powody sa dwa.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 27 paź 2008, 10:52

opcja Massenburg nie istnieje w wersji PoCo i natywnej. Dlaczego? Odpowiedzcie sobie sami, powody sa dwa

Natomiast korektor Massenburga jest i TDM i RTAS - i badz tu madry ;)

ODPOWIEDZ