UAD 2 Solo czy TC Electronic PowerCore PCI mkII

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: UAD 2 Solo czy TC Electronic PowerCore PCI mkII

Post autor: JoachimK » sobota 25 paź 2008, 13:59

dzisiejsze komputery, maja taka moc, ze DSP nie jest potrzebne

Niejednokrotnie pada taka wypowiedz na tym forum. Tyle ze to nie jest prawda. Dowod? Prosze bardzo: zrobic pare razy miks duzych sesji. Albo skorzysta sie z natywnych wtyczek hosta i oczywiscie tez sie da, albo ktos bedzie wolal lepsze brzmienie i skorzysta z zewn. wtyczek i sie zaczna problemy z wydajnoscia. Quada tez sie da zajechac - wiem cos o tym.

Zaraz pewnie ktos napisze, ze jest freeze - tyle ze jest wlasnie dlatego, bo wydajnosc komputerow nie jest wcale olbrzymia.

Na dzisiejszy dzien nikt mnie nie przekona do tego, ze wspolczesne pecety czy maki sa wystarczajaco wydajne. A to, ze da sie cos ukrecic nawet na komputerze sprzed kilku lat, to inna sprawa. Na sile sie da zrobic prawie wszystko.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » sobota 25 paź 2008, 14:20

wydajnosc DSP tez ma swoje granice..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 26 paź 2008, 10:23

Posiedziałem nad tematem trochę, ochłonąłem i na razie się wstrzymam. Będę zmieniał PC ( teraz będzie to kompek z proc. Intel Quad i dużą ilością ramu) to zobaczę jaka jest wydajność tego zestawu. Może faktycznie lepiej będzie z PSP.
Dzieki
[addsig]

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » niedziela 26 paź 2008, 12:07

sadze, ze bez problemu zapniesz po vw i masterq na kilkadziesiat sladow..
[addsig]
the Sun Personality

kowalik

Post autor: kowalik » niedziela 26 paź 2008, 13:00

...dzisiejsze komputery, maja taka moc, ze DSP nie jest potrzebne

Niejednokrotnie pada taka wypowiedz na tym forum. Tyle ze to nie jest prawda. Dowod? Prosze bardzo: zrobic pare razy miks duzych sesji. Albo skorzysta sie z natywnych wtyczek hosta i oczywiscie tez sie da, albo ktos bedzie wolal lepsze brzmienie i skorzysta z zewn. wtyczek i sie zaczna problemy z wydajnoscia. Quada tez sie da zajechac - wiem cos o tym.

Zaraz pewnie ktos napisze, ze jest freeze - tyle ze jest wlasnie dlatego, bo wydajnosc komputerow nie jest wcale olbrzymia.

Na dzisiejszy dzien nikt mnie nie przekona do tego, ze wspolczesne pecety czy maki sa wystarczajaco wydajne. A to, ze da sie cos ukrecic nawet na komputerze sprzed kilku lat, to inna sprawa. Na sile sie da zrobic prawie wszystko....
W pewnym sensie racja, ale w konto tych "znakomitych" kart, moza sobie zrobic kompa na dwuch fizycznych procesorach (mowie o plycie serwerowej) i nie przekonasz mnie ze PoCo razem z UADem bedzią wydajniesze. Mialem z nimi do czynienia i wiem ze taki zestaw powali te karty i do tego wszystkiego mamy super wydajna maszyne w przyzwoitej cenie. Wedlug mnie, karty DSP to przykrywka i jedna wielka sciema, bo jesli nie dokupi sie opcjonalnych wtyczek, to mozna sobie taka karta..., no juz nie bede taki wylewny.

kowalik

Post autor: kowalik » niedziela 26 paź 2008, 13:03

......dzisiejsze komputery, maja taka moc, ze DSP nie jest potrzebne

Na dzisiejszy dzien nikt mnie nie przekona do tego, ze wspolczesne pecety czy maki sa wystarczajaco wydajne. A to, ze da sie cos ukrecic nawet na komputerze sprzed kilku lat, to inna sprawa. Na sile sie da zrobic prawie wszystko....
W pewnym sensie racja, ale w konto tych "znakomitych" kart, moza sobie zrobic kompa na dwuch fizycznych procesorach (mowie o plycie serwerowej) i nie przekonasz mnie ze PoCo razem z UADem bedzią wydajniesze. Mialem z nimi do czynienia i wiem ze taki zestaw powali te karty i do tego wszystkiego mamy super wydajna maszyne w przyzwoitej cenie. Wedlug mnie, karty DSP to przykrywka i jedna wielka sciema, bo jesli nie dokupi sie opcjonalnych wtyczek, to mozna sobie taka karta..., no juz nie bede taki wylewny....
Sorka, mialo być DWÓCH

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 paź 2008, 13:44

W pewnym sensie racja, ale w konto tych "znakomitych" kart, moza sobie zrobic kompa na dwuch fizycznych procesorach (mowie o plycie serwerowej) i nie przekonasz mnie ze PoCo razem z UADem bedzią wydajniesze. Mialem z nimi do czynienia i wiem ze taki zestaw powali te karty i do tego wszystkiego mamy super wydajna maszyne w przyzwoitej cenie.

Wobec kryteriow, gdzie ilosc mozliwych do uruchomienia wtyczek nie idzie z ich jakoscia (czyli najczesciej takze i obciazeniem procesora), byle pecet z jednym CPU okaze sie lepszy od karty DSP.

Wedlug mnie, karty DSP to przykrywka i jedna wielka sciema, bo jesli nie dokupi sie opcjonalnych wtyczek, to mozna sobie taka karta..., no juz nie bede taki wylewny....

Zalezy co kto lubi. Wlasnie dlatego, ze osobiscie tak nie uwazam, to korzystam zarowno z DSP jak i rozwiazan tradycyjnych.
A dalej jest wlasnie ta granica, ktorej zaden wieloprocesorowy pcetet nie przeskoczy, bo. np. nie uruchomi algorytmu MD3 bez karty DSP.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 26 paź 2008, 13:49

A dalej jest wlasnie ta granica, ktorej zaden wieloprocesorowy pcetet nie przeskoczy, bo. np. nie uruchomi algorytmu MD3 bez karty DSP...

Tak, ale jest to granica marketnigowa. Mam na co dzien porownanie wydajnosci algorytmow DSP i natywnych - te same wtyczki, zajmujace mnostwo DSP kart HD po przelaczeniu w tryb natywny spokojnie sobie chodza ulamnkiem mocy mojego starego athlona. Niestety, jakosc wtyczek "wspomaganych" jest niepodwazalna, ale wcale nie ze wzgledu na moc. Z ddrugiej strony i moc komputera i moc kart DSP kiedys sie konczy, wiec najlepiej miec oba, i jescze jakis zewnetrzny poglos ;)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 paź 2008, 14:12

...A dalej jest wlasnie ta granica, ktorej zaden wieloprocesorowy pcetet nie przeskoczy, bo. np. nie uruchomi algorytmu MD3 bez karty DSP...

Tak, ale jest to granica marketnigowa. Mam na co dzien porownanie wydajnosci algorytmow DSP i natywnych - te same wtyczki, zajmujace mnostwo DSP kart HD po przelaczeniu w tryb natywny spokojnie sobie chodza ulamnkiem mocy mojego starego athlona. Niestety, jakosc wtyczek "wspomaganych" jest niepodwazalna, ale wcale nie ze wzgledu na moc.

Dokladnie tak jest, wiadomo o co chodzi - ze wzgledu na piractwo szybko chyba nie zobaczymy MD3 w wersji natywnej, poza tym sama w sobie platforma musi sie sprzedawac

Z ddrugiej strony i moc komputera i moc kart DSP kiedys sie konczy, wiec najlepiej miec oba, i jescze jakis zewnetrzny poglos ;)...

I tak tez mam z poglosem wlacznie ;)
Rozpatrytwanie w stylu "ile sie da uruchomic Vintage Warmerow" jest troche nie bardzo. Ale juz spojrzenie inaczej, jak to jest w praktyce, rzeczywiscie podsuwa mi wlasnie takie rozwiazanie - DSP oraz wtyczki natywne. Nawet maly i relatywnie nieopacalny UAD Nevana 32 zalatwia 32 (lub prawie 32, zalezy co sie uruchomi) pelnych channel stripow, na ktorych to juz czesc wiekszej sesji sie zalatwi praktycznie bez obciazenia PC. Reszta na innych wtyczkach. No i sprzetowy poglos albo duuuza biblioteka impulsow (albo jedno i drugie) ;)

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » niedziela 26 paź 2008, 14:27

Dokladnie tak jest, wiadomo o co chodzi - ze wzgledu na piractwo szybko chyba nie zobaczymy MD3 w wersji natywnej, poza tym sama w sobie platforma musi sie sprzedawac
ja mysle, ze nie tylko o piractwo tutaj chodzi, wszak przeciez sa zabezpieczenia w postaci usb-keys.. uwazam po prostu, ze niektorzy producenci nie chceli by byc postrzegani jako tworcy wtyczek..
co innego dedykowany procesor DSP - wielu pomysli - kawal hardware'u sygnowany logo znanej marki to warto wydac na to kase, natomiast z wtyczkami roznie bywa..

druga sprawa to obciazenie kompa przy duzych sesjach - przytoczony wczesniej przyklad PSP, ktore calkiem solidnie pobieraja moc z procka.. na jakimkolwiek quadzie czy nawet mocnym dualu raczej nie bedzie problemu.. no, chyba ze ktos rzeczywiscie pracuje na 80-sladowych projektach, ale nie kazdy tak ma i w zyciu nie bedzie potrzebowal tylu sladow ;)
[addsig]
the Sun Personality

ODPOWIEDZ