BFD2 - problem z pamięcią 4GB
Kupiłem właśnie FXPansion BFD2 i trochę się przeraziłem, gdy przy 2GB (Vista) ciągle program wyświetlał mi LOW MEMORY. Postanowiłem dokupić dodatkowe 2GB. System widzi, wszystko pięknie....a BFD jak ślepy. Załaduje mi próbki do 1.5GB i znowu low memory. Co jest kurde?! Nie mogę tego prawidłowo uruchomić. EiS niedawno oceniło ten produkt NASZ TYP.....wsio im chodziło....a u mnie przy procku Intel 2.2 Duo Core......4GB RAM.......SATA dysk......i lipa?! Prosze o pomoc i poradę, bo nie zacząć normalnie pracować. Gdzie tkwi kruczek?
ps. jeśli ktoś ma perkusję elektroniczną Roland TD3-KW to niech mi podpowie jak ustawić automatycznie mapowanie, bo niby jest TD3 w programie....ale nie działa poprawnie:(
Dzieki za (p)odpowiedzi:)
[addsig]
ps. jeśli ktoś ma perkusję elektroniczną Roland TD3-KW to niech mi podpowie jak ustawić automatycznie mapowanie, bo niby jest TD3 w programie....ale nie działa poprawnie:(
Dzieki za (p)odpowiedzi:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: BFD2 - problem z pamięcią 4GB
ale pytanie - czy masz tam jakiś kit o pojemnosci powyżej 1GB?
IMO problem raczej dotyczy nie RAMu ale innego parametru w komputerze. u mnie BFD2 smiga na 1.5GB RAM. Smiga jak najety i to wolnym kompie. poszperaj tez w ustawieniach BFD2.
IMO problem raczej dotyczy nie RAMu ale innego parametru w komputerze. u mnie BFD2 smiga na 1.5GB RAM. Smiga jak najety i to wolnym kompie. poszperaj tez w ustawieniach BFD2.

http://www.superstereo.pl
Moze kwestia przeinstalowania wtyczki...??
A może kolega wyżej nie ma pełnej wersji zestawów?:)) Przy 24bit i wielu warstwach velocity próbki sięgają powyżej 1GB.
Wtyczka jest dobrze zainstalowana i zarejestrowana. Udało mi się dojść do momentu, gdzie wgrywa mi póki co próbki 16bit do pamięci i na dysk twardy. Powiększyłem pamięć wirtualną do 5000:/ Trochę dziwnie, ale stan rzeczy się poprawił. Może to VISTA ma gdzieś ustawienie, że jądro systemu ładuje mi chamsko do pamięci i dlatego dzieją się jazdy, że BFD jej mało. W sumie chciałbym wykorzystać maks możliwości BFD, a nie uciekać do 16bit i zmniejszach velocity i inne, bo w końcu komputer nie należy do ery Celeron 1.5GHz i 512MB RAM. Tak czy siak.....to chociaż budujące, że u Was się nie dzieje nic złego.
[addsig]
Wtyczka jest dobrze zainstalowana i zarejestrowana. Udało mi się dojść do momentu, gdzie wgrywa mi póki co próbki 16bit do pamięci i na dysk twardy. Powiększyłem pamięć wirtualną do 5000:/ Trochę dziwnie, ale stan rzeczy się poprawił. Może to VISTA ma gdzieś ustawienie, że jądro systemu ładuje mi chamsko do pamięci i dlatego dzieją się jazdy, że BFD jej mało. W sumie chciałbym wykorzystać maks możliwości BFD, a nie uciekać do 16bit i zmniejszach velocity i inne, bo w końcu komputer nie należy do ery Celeron 1.5GHz i 512MB RAM. Tak czy siak.....to chociaż budujące, że u Was się nie dzieje nic złego.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
tam musi byc odpowiednik DFD z Native - direct from disk.
chyba kazdy kit z BFD przekracza 1,5 gb :D
chyba kazdy kit z BFD przekracza 1,5 gb :D
Jacek, system 32-bitowy (jaki zapewne masz zainstalowany) jest w stanie jedynie zaadresować do 1.4GB na aplikację. To oznacza, że jeśli ładujesz BFD jako VST w Cubase/Samplitude, zarówno jak i Standalone (poza sekwencerem), jesteś ograniczony do 1.4GB.
Tak samo, jeśli korzystasz z 64-bitowego sekwencera pod 64-bitowym systemem, wciąż jesteś ograniczony do tej ilości, bo BFD2 nie wspiera adresowania 64-bitowego.
W XP można było zwiększyć ten limit do, powiedzmy stabilnego 2.2GB przy pomocy tzw. "/3GB SWITCH", ale nie wiem jak to wygląda w Viście.
Jeśli chodzi o samą ilość wykorzystywanego RAMu, to jest to dość dziwne. Sam nie posiadam żadnego produktu z serii BFD, ale mogę powiedzieć, że w innych silnikach (Kontakt, PLAY), 1000 sampli 44.1/24 o długości średnio 3-4s zajmuje u mnie, powiedzmy max 150MB.
Moim zdaniem coś masz źle ustawione z disk streamingiem, albo masz go wyłączony (jeśli BFD wogóle z takiego dobrodziejstwa korzysta).
Swoją drogą, czemu miałbyś nie zmniejszać latencji, nie rozumiem :p? Niektóre silniki (PLAY) działają też na tej zasadzie, że przy mniejszej latencji używają mniej pamięci.
- Piotr
Tak samo, jeśli korzystasz z 64-bitowego sekwencera pod 64-bitowym systemem, wciąż jesteś ograniczony do tej ilości, bo BFD2 nie wspiera adresowania 64-bitowego.
W XP można było zwiększyć ten limit do, powiedzmy stabilnego 2.2GB przy pomocy tzw. "/3GB SWITCH", ale nie wiem jak to wygląda w Viście.
Jeśli chodzi o samą ilość wykorzystywanego RAMu, to jest to dość dziwne. Sam nie posiadam żadnego produktu z serii BFD, ale mogę powiedzieć, że w innych silnikach (Kontakt, PLAY), 1000 sampli 44.1/24 o długości średnio 3-4s zajmuje u mnie, powiedzmy max 150MB.
Moim zdaniem coś masz źle ustawione z disk streamingiem, albo masz go wyłączony (jeśli BFD wogóle z takiego dobrodziejstwa korzysta).
Swoją drogą, czemu miałbyś nie zmniejszać latencji, nie rozumiem :p? Niektóre silniki (PLAY) działają też na tej zasadzie, że przy mniejszej latencji używają mniej pamięci.
- Piotr
32 bitowy program ze sw3itchem ogarnie 3 giga(np.fl studio)
bez niestety - zobacz w katalogu bfd czy nie ma tam jakiejs innej wersji wtyczki wlasnie ze switchem
niestety rozwoj 64 bitowego oprogramowania przebiega tragicznie wolno a ograniczenia 32 bitow daja o sobie znac coraz czesciej
bez niestety - zobacz w katalogu bfd czy nie ma tam jakiejs innej wersji wtyczki wlasnie ze switchem
niestety rozwoj 64 bitowego oprogramowania przebiega tragicznie wolno a ograniczenia 32 bitow daja o sobie znac coraz czesciej
Znalazlem w necie cos na temat PAE w Vista. Moze sie uda. Za chwile wyruszam do studia i to sprawdze. Pracuje na Samplitude......moze to bedzie jakas podpowiedz.
ps.
Peter...nicponiu:))Jak sie masz?:)) Dobre wskazowki mi zapodales.THX
[addsig]
ps.
Peter...nicponiu:))Jak sie masz?:)) Dobre wskazowki mi zapodales.THX
[addsig]
no faktycznie, jest taka objętość. Low Memory zapala się wtedy gdy włączam odczyt wszystkiego z RAMu. Tak zrobiłem przy pełnym wypasie próbek itd i mi się wywaliło od razu :) po wyłączeniu pełnego ładowania do RAM rzecz znika. okazało się że przezornie ograniczyłem tez u siebie ilość ładowanych poziomów, których nie wykorzystuję. I chodzi.

http://www.superstereo.pl
a czy jest mozliwosc zeby na XP 32 bity zaladowac do programu wiecej niz 2gb roznego rodzaju porobek , nie tylko z bfd2 ale takze z innych wtyczek?? bo ja np mam problem ze mam 4gb pamieci a i tak moge zaladowac 2 gb.I czy np zaladowanie 4gb do 32 bitowego xp moze powodowac ze zaczyna on wariowac?