Regeneracja suwaków w mikserze
Witam kolegów
Jakiś czas temu kupiłem za grosze retromikser studiomaster, akurat dość przydatny bo mam tam świetne preampy i całkiem fajny kompresor. Wszystko działa tylko ktoś kto mi go sprzedał psiknął WD40
do suwaków, oczywiście za skutkowało to tym że brud w nich zamieniłsię w piasek i skrobie oraz zacina ruch tłumika, ale działa nie trzeszczy.
Rozbiorę to i wyczyszczę bo są rozbieralne ale nie wiem jakiego SMARU użyć po wyczyszczeniu aby gładko to działało, ścieżki są grube i szerokie więc szkoda zmieniać całe potencjometry bo są dość drogie.
Właściwie tylko wodzik wymaga czyszczenia i smaru.
Jakiś czas temu kupiłem za grosze retromikser studiomaster, akurat dość przydatny bo mam tam świetne preampy i całkiem fajny kompresor. Wszystko działa tylko ktoś kto mi go sprzedał psiknął WD40
do suwaków, oczywiście za skutkowało to tym że brud w nich zamieniłsię w piasek i skrobie oraz zacina ruch tłumika, ale działa nie trzeszczy.
Rozbiorę to i wyczyszczę bo są rozbieralne ale nie wiem jakiego SMARU użyć po wyczyszczeniu aby gładko to działało, ścieżki są grube i szerokie więc szkoda zmieniać całe potencjometry bo są dość drogie.
Właściwie tylko wodzik wymaga czyszczenia i smaru.
Re: Regeneracja suwaków w mikserze
kiedys pisalo sie poprostu olowkiem(srednio miekkim) po sciazkach oporowych - na pol roku moglo wystarczyc
ale gra nie warta swieczki - lepiej kupic nowe choc to koszta
ale gra nie warta swieczki - lepiej kupic nowe choc to koszta
...kiedys pisalo sie poprostu olowkiem(srednio miekkim) po sciazkach oporowych - na pol roku moglo wystarczyc
ale gra nie warta swieczki - lepiej kupic nowe choc to koszta...
Ale piszę właśnie że ścieżki są ok potencjometry nie trzeszczą nic, tylko wodzik jest po prostu wymyty wd40 ze smaru a nie wiem jaki to smar. Nie chcę dawać byle czego bo mi może to reagować np ze ścieżkami.
To mixer z bogatszych czasów, każdy tor ma swoją osobną płytę, potencjometry obrotowe są w puszkach itd. Scieżki są tak szerokie że nawet można styki trochę przesunąć i jadą po nieruszanej powierzchni czyli są jak nowe. Szkoda zmieniać na nowe bo to kupę kasy pochłonie. Myślę że wystarczy wyczyścić i POSMAROWAĆ sam wodzik ale nie wiem czym najlepiej
ale gra nie warta swieczki - lepiej kupic nowe choc to koszta...
Ale piszę właśnie że ścieżki są ok potencjometry nie trzeszczą nic, tylko wodzik jest po prostu wymyty wd40 ze smaru a nie wiem jaki to smar. Nie chcę dawać byle czego bo mi może to reagować np ze ścieżkami.
To mixer z bogatszych czasów, każdy tor ma swoją osobną płytę, potencjometry obrotowe są w puszkach itd. Scieżki są tak szerokie że nawet można styki trochę przesunąć i jadą po nieruszanej powierzchni czyli są jak nowe. Szkoda zmieniać na nowe bo to kupę kasy pochłonie. Myślę że wystarczy wyczyścić i POSMAROWAĆ sam wodzik ale nie wiem czym najlepiej
Broń Boże WD 40! Są takie płyny jak Contox czy kontakt do regeneracji potów. Do nabycia w każdym RTV
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
...Broń Boże WD 40! Są takie płyny jak Contox czy kontakt do regeneracji potów. Do nabycia w każdym RTV...
Panowie ja wiem że wd40 NIE czytajcie z uwagą:-)
Właśnie próbuję odwrócić skutki użycia wd40 które ktoś tam zaaplikował.
SMARU SZUKAM
Panowie ja wiem że wd40 NIE czytajcie z uwagą:-)
Właśnie próbuję odwrócić skutki użycia wd40 które ktoś tam zaaplikował.
SMARU SZUKAM
Jest taki preparat, który nazywa się CailLube MCL.
Produkowany jest przez firmę Caig Labs
www.caig.com Co prawda jest to bardzo drogie, 80PLN za 14gram, ale warte jest swojej ceny. Zaleca to do swoich produktów Allen&Heath
Pozdrawiam
...Broń Boże WD 40! Są takie płyny jak Contox czy kontakt do regeneracji potów. Do nabycia w każdym RTV...
Produkowany jest przez firmę Caig Labs
www.caig.com Co prawda jest to bardzo drogie, 80PLN za 14gram, ale warte jest swojej ceny. Zaleca to do swoich produktów Allen&Heath
Pozdrawiam
Powinien być idealnie czysty jeśli już to na wodziki bardzo cienka warstwa smaru silikonowego.
Na Allegro coś widziałem w sprayu do wszelalkich ptencjometrów.
smar silikonowy albo zwykla wazelina techniczna
na upartego krem nivea :D
na upartego krem nivea :D
-
- Kontakt:
...Na Allegro coś widziałem w sprayu do wszelalkich ptencjometrów....
coś z tych preparatów pewnie:
http://www.cyfronika.com.pl/kontaktchemie.htm
coś z tych preparatów pewnie:
http://www.cyfronika.com.pl/kontaktchemie.htm
http://www.myspace.com/audiophone