...Zamieściłem poniższe pytanie w innym temacie ale go nie wykazuje w ostatniej 20 postów
Moje pytanie to jak płacicie za zakupy dajmy na to w thomannie? Ja do tej pory jeździłem do berlina z gotówką ale teraz chciałbym zrobić zamówienie przez net i widzę że nie obsługują PayPal.
I teraz czy robicie przelew sami, czy kupujecie za pomocą karty kredytowej? Za pomocą karty nie wiem jak z bezpieczeństwem. Chciałem zrobić przelew ale nie podoba mi się że nie znam opłaty jaką skasuje zagraniczny bank przyjmujący kasę.
Jakieś sprawdzone patenty?
...
Ja mam założone w banku konto walutowe w Euro. Za operacje między bankowe jest to koszt ok. 90zł. Czyli dobrze robić duże zakupy. Majlem dostaję fakturę proforma z łączną kwota do zapłaty plus opłata za kuriera (też około 100zł). Tak sprawa wygląda np z Thomannem. W Music-Town, gdzie ostatnio się zaopatruje jest nieco weselej. Po pierwsze nie można się sugerować cenami na stronie www, bo ulegają one zmianie. Do MusicTown wysylamy majla z zamówieniem po Polsku, do Pani Lucyny. Dostajemy majlem fakturę proforma z numerem zamówienia oraz ceną w złotówkach (po przeliczeniu wg kursu średniego) i dokonujemy przelewu na ich polskie konto w banku millenium. Po przyjęciu przelewu dostajemy majla z informacją o numerze przesyłki i możliwością jej śledzenia na stronie kuriera.