Płatności za zakupy za granicą

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
heathenichaer
Płatności za zakupy za granicą

Post autor: heathenichaer » środa 22 paź 2008, 13:47

Zamieściłem poniższe pytanie w innym temacie ale go nie wykazuje w ostatniej 20 postów

Moje pytanie to jak płacicie za zakupy dajmy na to w thomannie? Ja do tej pory jeździłem do berlina z gotówką ale teraz chciałbym zrobić zamówienie przez net i widzę że nie obsługują PayPal.

I teraz czy robicie przelew sami, czy kupujecie za pomocą karty kredytowej? Za pomocą karty nie wiem jak z bezpieczeństwem. Chciałem zrobić przelew ale nie podoba mi się że nie znam opłaty jaką skasuje zagraniczny bank przyjmujący kasę.

Jakieś sprawdzone patenty?
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

vandoren

Re: Płatności za zakupy za granicą

Post autor: vandoren » środa 22 paź 2008, 13:58

I teraz czy robicie przelew sami, czy kupujecie za pomocą karty kredytowej? Za pomocą karty nie wiem jak z bezpieczeństwem. Chciałem zrobić przelew ale nie podoba mi się że nie znam opłaty jaką skasuje zagraniczny bank przyjmujący kasę.

...
jakiś czas temu robiłem zakupy w bestservice.de - płaciłem ekartą z mbanku, nie było problemu, płatność została zrealizowana w ten sposób że podałem nr karty, a wcześniej "naładowałem" ją z konta odpowiednią kwotą, karta jest rozliczana w euro (jest też wersja rozliczana w dolarach z tego cow wiem);

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 22 paź 2008, 14:16

jakiś czas temu robiłem zakupy w bestservice.de - płaciłem ekartą z mbanku, nie było problemu, płatność została zrealizowana w ten sposób że podałem nr karty, a wcześniej "naładowałem" ją z konta odpowiednią kwotą, karta jest rozliczana w euro (jest też wersja rozliczana w dolarach z tego cow wiem); ...
rozumiem że chodzi Ci o kartę "ekartę wirtualną", wcześniej nie słyszałem o niej, teraz poczytam, dzięki!
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » środa 22 paź 2008, 14:27

...Zamieściłem poniższe pytanie w innym temacie ale go nie wykazuje w ostatniej 20 postów

Moje pytanie to jak płacicie za zakupy dajmy na to w thomannie? Ja do tej pory jeździłem do berlina z gotówką ale teraz chciałbym zrobić zamówienie przez net i widzę że nie obsługują PayPal.

...
Ja mam założone w banku konto walutowe w Euro. Za operacje między bankowe jest to koszt ok. 90zł. Czyli dobrze robić duże zakupy. Majlem dostaję fakturę proforma z łączną kwota do zapłaty plus opłata za kuriera (też około 100zł). Tak sprawa wygląda np z Thomannem. W Music-Town, gdzie ostatnio się zaopatruje jest nieco weselej. Po pierwsze nie można się sugerować cenami na stronie www, bo ulegają one zmianie. Do MusicTown wysylamy majla z zamówieniem po Polsku, do Pani Lucyny. Dostajemy majlem fakturę proforma z numerem zamówienia oraz ceną w złotówkach (po przeliczeniu wg kursu średniego) i dokonujemy przelewu na ich polskie konto w banku millenium. Po przyjęciu przelewu dostajemy majla z informacją o numerze przesyłki i możliwością jej śledzenia na stronie kuriera.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 22 paź 2008, 14:47

Posiadając najzwyklejsze konto w Inteligo, można płacić najzwyklejszą kartą debetową (przedpłatową) w najzwyklejszy i bezpieczny sposób ;).

Albo PayPal - to jakby pośrednik między Twoją kartą a sklepem.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że konto blokowane jest na odpowiednią kwotę po przeliczniku operatora VISA w chwili zakupu. Dopiero po kilku dniach (do 2 tygodni) idzie fizyczna transakcja, po przeliczniku sprzedaży pkobp Z DNIA fizycznej transakcji, nie z dnia zakupu.

Przy obecnych wahaniach kursu, ma to dość spore znaczenie...

Wielokrotnie kupowałem za granicą, zarówno w stanach (ale cło i vat dochodzi, więc się ostatecznie nie opłaca), Soundsonline-Europe i BestService. Tylko soft.

- Piotr

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 22 paź 2008, 14:52

...tak, jest to "wirtualna karta kredytowa". Chyba w chwili obecnej nie wynaleźli nic lepszego .
Zresztą w ogóle to dobrze jest mieć konto w mBanku :)
...
Mam więc cieszy że nie będzie problemu z założeniem i będzie to szybko.
@

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 22 paź 2008, 14:55

Albo PayPal - to jakby pośrednik między Twoją kartą a sklepem.
nie wszystkie sklepy akceptują taką formę płatności
@

Pietro

Post autor: Pietro » środa 22 paź 2008, 15:17

...Albo PayPal - to jakby pośrednik między Twoją kartą a sklepem.
nie wszystkie sklepy akceptują taką formę płatności...
Źle przeczytałem Twojego pierwszego posta ;). Oczywiście zrozumiałem, że obsługują :P.

- Piotr

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » środa 22 paź 2008, 15:53

W Music-Town, gdzie ostatnio się zaopatruje jest nieco weselej. Po pierwsze nie można się sugerować cenami na stronie www, bo ulegają one zmianie. Do MusicTown wysylamy majla z zamówieniem po Polsku, do Pani Lucyny. Dostajemy majlem fakturę proforma z numerem zamówienia oraz ceną w złotówkach (po przeliczeniu wg kursu średniego) i dokonujemy przelewu na ich polskie konto w banku millenium. Po przyjęciu przelewu dostajemy majla z informacją o numerze przesyłki i możliwością jej śledzenia na stronie kuriera....
Potwierdzamze to dobra i prosta droga. Ja tez robie zakupy w Music Town u pani Lucyny

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 22 paź 2008, 16:02

Najprościej jest zapłacić kartą kredytową - prawdziwą - plastkiową. Absolutnie żadnych problemów, żadnych kosztów związanych z samą płatnością. Całkowity koszt zakupu wynosi dokładnie tyle ile jest na metce + ew. koszty przesyłki. Niczego nie trzeba wpisywać, żadnych numerów kont, potwierdzenie obciążenia karty otrzymujesz natychmiast, a bezpieczeństwo jest bez zarzutu. Nie są potrzebne żadne ProFormy ani inne takie wynalazki, bo dostawca od razu widzi Twoją płatność.
KOniec.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ