Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: dr_After » czwartek 02 paź 2008, 22:00

...Z blofeldem miałem problem z przełączaniem programów - to trochę trwa, słychać wyraźną przerwę nie mówiąc już o "cięciu" delaya czy reverbu. Myślałem o 2 klawiaturach sterujących i właśnie przełączaniu kanałów w obrębie poszczególnego partu ale do takiego połączenia potrzebny jest midi merger więc się poddałem. Teraz mam norda electro, juno 60 i sh 101 na jednym statywie i jestem szczęśliwy. Technologia typu "all in one" już mnie nie kręci. ...

ja wyrobie sobie opinie juz na poczatku nast. tyg. Ale nie przewiduje, zeby byla negatywna. :)

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 07 paź 2008, 18:51

ja wyrobie sobie opinie juz na poczatku nast. tyg. Ale nie przewiduje, zeby byla negatywna. :)...

...i nie jest :) Dopiero pare godzin bawie sie blofeldem, ale

1. fajne, nieco zmonofonizowane i ciemne,a jednoczesnie "szkliste" brzmienie. To prawdziwy digital analog ;)
2. szybka edycja, dobrze rozwiązana ergonomia pracy
3. brzmienia przełączają się szybko i bezbolesnie - choc oczywiscie ogon efektow jest ciety przy zmianie. ale mi to nie przeszkadza akurat.
4. Zawiesza sie, gdy włącza się go jednoczesnie z włączaniem klawiatury midi - ale to zrozumiale i ma do tego prawo.
5. przy updacie systemu musialem skorzystac z windows media playera, cubase doprowadzil mnie niemal do zawalu - zawiesil blofelda na amen, konieczny restart i komunikat "failed DSP". I tutaj pochwala dla Waldorfa - za wbudowany 'mini-system" operacyjny, ktory pozwala go podniesc z takiej opresji bez szwanku i bez wysyłania do serwisu.
6. duuzo stron edycyjnych, mocno rozbudowana obsługa - ale to fajne akurat na jesienne i zimowe wieczory ;)
7. efekty srednie i faktycznie "specyficzne". Ale do zastosowan studyjnych mam wtyczki a na scenie raczej nie bede zatapiał wszystkiego w delayach.
8. Plusik za rozbudowany distortion, matrycę modulacji i za wygląd :)
9. No i za CENĘ!

stg

Post autor: stg » środa 08 paź 2008, 03:33

A jak się blofeld sprawdza w warunkach scenicznych? Czy ktoś już używał i zebrał jakies wrażenia?

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 08 paź 2008, 08:34

...A jak się blofeld sprawdza w warunkach scenicznych? Czy ktoś już używał i zebrał jakies wrażenia?
...
o tym za 2,5 tyg. napisze ;)

Choc juz teraz widze, ze konieczna jest klawiatura, ktora zapamietuje wraz z presetem wartosc volume. Blofeld tego nie robi, przez co zwykłe zmienianie presetów za pomocą pokretła powoduje czasem duze zmiany głosnosci miedzy np. brzmieniem z otwartym przesterowanym filtrem a stłumionym padem.

W tym tygodniu zrobie pare prob z przygotowaniem setupu scenicznego. Jak natrafie na jakies problemy - dam znać.

drA

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » wtorek 21 paź 2008, 17:20

Witam ponownie. mam nadzieję, że ten post nie zostanie usunięty, jak kilka poprzednich (moim zdaniem bez większych podstaw)....
Ale do rzeczy. Zamieszczam link do edytora VST dla Blofelda!!!!!!
Blofeld VST Editor Jest to wersja beta, nie umożliwia wiele, ale zawsze coś. U mnie pod FL Studio 8 śmiga. Nie ma co się zarazie ekscytować, ale zapowiada się, że w końcu doczekamy się.......

Mam jeszcze pytanie dotyczące edytora na bazie ExMixera. Program wykrywa klawiaturę i Blofelda. Bez problemowo mogę działać na Blofeldzie, lecz nie mam możliwości poprzez ExMixer wyzwalać dźwięku z Blofelda(Blofeld i klawiaturo podłączona przez USB do komputera). Oczywiście mogę to obejść, podłączając klawiaturę przez port MIDI.
Pozostaje jednak kwestia: czy ExMixer nie udostępnia możliwości grania na instrumencie, a jedynie edycję brzmień?
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 21 paź 2008, 20:26

...Pozostaje jednak kwestia: czy ExMixer nie udostępnia możliwości grania na instrumencie, a jedynie edycję brzmień?...

Sam ExMixer jak najbardziej na to pozwala. Oprogramowanie takiej klawiaturki (oprócz problemu z wykonaniem odpowiedniej grafiki) to wręcz pestka, można ją zawrzeć np. w jednej ze Stron (Page).

Niemniej rzeczywiście, obecnie edytor Blofelda (a w zasadzie tylko jego fragment) umożliwia jedynie edycję brzmienia .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

timerus

Post autor: timerus » środa 22 paź 2008, 07:35

u mnie pod Abletonem wystepuje blad aplikacji przy probie zmiany Outputu w edytorze Blofelda, za kazdym razem.

natomiast Cubase sie nie wiesza, ale nie mozna wydobyc dzwieku mimo ustawienia Outputu w vst. po prostu nie reaguje.

wszystko ustawione jak trzeba.

czy tylko u mnie tak jest ?

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » środa 22 paź 2008, 08:05

......Pozostaje jednak kwestia: czy ExMixer nie udostępnia możliwości grania na instrumencie, a jedynie edycję brzmień?...

Sam ExMixer jak najbardziej na to pozwala. Oprogramowanie takiej klawiaturki (oprócz problemu z wykonaniem odpowiedniej grafiki) to wręcz pestka, można ją zawrzeć np. w jednej ze Stron (Page).

Niemniej rzeczywiście, obecnie edytor Blofelda (a w zasadzie tylko jego fragment) umożliwia jedynie edycję brzmienia .
...
Czy więc mam rozumieć, że aby grać "poprzez" ExMixer, muszę go odpowiednio go "przekonstruować"/dopasować do mojej klawiatury(E-MU Xboard49):-?
W ustawieniach MIDI ExMixer widzi to urządzenie i pomimo wybierania go jako wejściowe (w IN, czerwona ikonka) nie ma odzewu....

No to fakt. Rozwój edytora stanął w miejscu, wielka szkoda. Myślę, że nie byłoby nic złego, gdyby nawet był odpłatny, ale kompletny
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

timerus

Post autor: timerus » środa 22 paź 2008, 10:51

timerus

Post autor: timerus » środa 22 paź 2008, 11:34

http://img112.imageshack.us/my.php?image=cubaseblofeldeditorwj8.jpg

ja nadal nie moge wydobyc dzwieku przy tym edytorze.. cubase zachowuje sie tak jak na zalaczonym screenie. nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje, ponoc testowany edytor byl na cubase. ktos to ogarnal ?

ODPOWIEDZ