Obudowa rackowa na komputer na scenę

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Re: Obudowa rackowa na komputer na scenę

Post autor: Tadeo » środa 22 paź 2008, 08:18

A polecisz mi jakiegoś laptopa czterordzeniowego?...
a po co kumu taki
na scenie
;)

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » środa 22 paź 2008, 08:50

...brednie z ta cisza...cisza jest jak dyski nie przenosza wibracji i wiatraki wolno sie kreca...

juz nie jednego spotkalem co pchal kase w niby ciche chiefteci i inne badziewia za gruba kase a potem sie okazywalo ze dysk wali jak glupi a witrak za szybko sie kreci i szum straszny....

cicha obudowa nie ma prawa byc dziurawa jak sito przedewszystkim - i praca jak w serwerze - z przodu wlot z tylu wylot - inaczej bedzie kibel i nie ma szans na cisze....

a co ja posiadam?jakies byle co z modecomu bez zadnych dziur.....na silverstone szkoda bylo kasy bo teraz wchodzi w gre tylko media center bo nie mam tv

no i cisza przedewszystkim na amd - intel ma skopane chlodzenie(nie w sensie chlodzenia tylko sterowania nim)...
ZBYNIA - czytałam kilka Twoich postów i przyznam, że masz dużą wiedzę na temat sprzętu komputerowego, ale o tym, co napisałeś w tym poście nie mogę się zgodzić. Większość obudów serwerowych posiada gumowe amortyzatory w elementach montażowych twardych dysków oraz napędów, (więc dyski i napędy nie przenoszą wibracji). Fakt, że wiele dysków już same w sobie są głośne – np. SYGATE.
Na dzień dzisiejszy SAMSUNG robi przyzwoicie w miarę ciche dyski.

Cisza na AMD hm… Nie wiem Zbynia czy kojarzysz chłodzenie z procesora AMD 6000+ radiator jak rakieta (miedź, aluminium) działa tragicznie – głośno i się grzeje.

Intel nigdy nie inwestował dużych pieniędzy w chłodzenie, ale i tak zdecydowanie bije na głowę AMD (dotyczy to chłodzenia do procesorów 2 i 4 rdzeniowych)
Co do obudowy serwerowej – to nie jest sztuka zamontować kilkanaście wiatraków… Posiadam wiatrak na przedniej części komputera (prędkość zminimalizowana - ponieważ nie jest potrzebna maksymalna prędkość), dobry regulator prędkości 12zł i komputera nie ma - praktycznie go nie słychać…
pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 paź 2008, 09:56

ines z serwerami jest ten problem ze jest bateria malych szybkich wentylatorkow pozatym dyski wiruja z predkoscia 15 tysiecy obrotow :)
na szczescie jest coraz wiecej dyskow 2.5 cala przez co jest ciszej i mniej wibruja
co do zwyklego sprzetu to trafiaja sie takie sztuki ze gdyby mialy miec predkosc serwerowych to by im talerze powypadaly

no ale gumki moga co nieco zalatwic - sam mam zawieszone juz od dawna - moze nie super ale duzo lepiej

co do chlodzenia to nie biore pod uwage wogole chlodzenia stockowego - choc to sie intelowi udalo choc w sumie nie ale za to procki tak - bardzo malo sie grzeja

ale problem jest w intelowskim sterowaniu wentylatorem - wzrasta obciazenie i drastycznie wzrastaja obroty mimo wciaz niskiej temperatury
tego na amd nie mialem - obroty wzrastaly jak wzrastala temperatura

w domu w ciszy troszke to drazni no ale ta wydajnosc :) i latwosc podkrecania heh

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 paź 2008, 10:01

co do samsunga to trzeba zwrocic uwage na silnik - trafilem na jakims innym nie firmy NIDEC i kurde jest glosniejszy i gorzej wywazony (753LJ - mam takie dwa)

jednak i tak wciąż lepiej niż seagate szczególnie te nowe cienkie 160 giga które sa strasznymi traktorami

a co do wentylacji to dobry regulator załatwia sprawę - choc na scene to nie ma co zwracać uwagi na głosność - przecież koncertu nie zagłuszy :D
niestety mało która płyta potrafi sterować porządnie wszystkimi wentylatorami - a szkoda

ps.amd 6000+ TDP 130 wat - mówi to swoje :)
tyle nie maja nawet nowe 4 rdzeniowe intele chyba że z serii extreme ale to juz rakiety

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » środa 22 paź 2008, 10:42

...
A polecisz mi jakiegoś laptopa czterordzeniowego?...
a po co kumu taki
na scenie
;)...

Ja pierniczę, ja Was ludzie nie rozumiem... przeczytałeś cały wątek?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 22 paź 2008, 12:55

Ja pierniczę, ja Was ludzie nie rozumiem... przeczytałeś cały wątek?...
ależ spokojnie...;-)
pomyśl o wygodzie pracy, dwa rdzenie to nie jest aż tak źle by wizualizacje na tym nie poszły...halo

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » środa 22 paź 2008, 13:11

ależ spokojnie...;-)
pomyśl o wygodzie pracy, dwa rdzenie to nie jest aż tak źle by wizualizacje na tym nie poszły...halo
...

:)

Z tym, że to nie tylko wizualizacje. Już piszę co to będzie musiało uciągnąć (jakby co mam RME Fireface 800):

- 4 do 6 ścieżek audio na wejściu (48khz, 16bit) na każdej jeden efekt typu dubstation, camespace + jakiś filterek.
- 2 x Zebra
- 1 x DFH Superior 2.0
- 8 ścieżek na wyjściu (48khz, 16bit)
- buffer 128 sampli
- wizualizacje

Aktualnie nie mamy jeszcze wizualizacji i nasz desktop którego taszczymy potrafi skakać do 80% (czyli praktycznie maksimum na jakie możemy sobie pozwolić) a jest to Intel Core 2 Duo 2GHz, 2 GB Ramu. Stąd też założenie, że będzie potrzebny czterordzeniowy komputer (Ableton to wykorzysta)

Tak więc wychodzi na to, że nie przekreślam laptopa, jeśli tylko temu podoła, wszelkie sugestie i pomoc mile widziane :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 paź 2008, 14:53

toshiba - zrobili teraz jakis czterordzeniowy model dla graczy z gf9800 bodajze

cena kolo 4 kola usd

jednak bierz pudlo - moze mniej wygodne ale za to duzo tansze

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » środa 22 paź 2008, 15:04

Asus też ma ale Zbynia dobrze piszę - za taką cenę to nie warto.

[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

ODPOWIEDZ