Obudowa rackowa na komputer na scenę

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
omdB
Re: Obudowa rackowa na komputer na scenę

Post autor: omdB » wtorek 21 paź 2008, 00:46

...Takie male pytanko...
Jak chcesz wcisnąc klocki o standardowych wymiarach do skrzynki o wysokosci 2U??!! Zastanawialeś sie nad tym?? Plyta głowna + dowolna karta rozszerzen to ok 12-13cm...

A szanowny Pan słyszał o czymś takim jak PCI riser, nazwana na powyższej stronie produktu "przjściówką PCI"?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 21 paź 2008, 14:28

A szanowny Pan słyszał o czymś takim jak PCI riser, nazwana na powyższej stronie produktu "przjściówką PCI"?...
Ok przepraszam... nieodycztalem... ale w tym momencie i tak zapychasz sobie reszte slotow... a kto wie czy w przyszlosci nie bedziesz chcial rozszerzyc mozliwosci komputera...
Pozastaje jednak problem wentylatora i radiatora... standardowo dawany do Q6600 po zlozeniu wszystkiego jest tak samo wysoki jak karty rozszerzen... wiec kolejne jakies nie tanie rozwiązanie aby wszystko sie zmiescilo...

Jak dla mnie przerost formy ponad trescia... bierz te 4U i nie kaprys, albo wez ta skrzynie transportowa...
Co sie bardziej oplaca?? Kupic wieksza skrzynie rack, lub dodatkowa skrzynie tansportowa... i miec spokuj...
Czy na upartego szukac 2U... wydac 2 czy 3 razy wiecej kasy zeby tylko sie wszystko do niej zmiescilo i bylo odpowiedno chlodzone??

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 21 paź 2008, 16:16

glosnoscia na koncercie to raczej nie ma sie co martwic :)

a co do wentylacji to sie nie przejmuj - dobry serwer wciaga z przodu wypuszcza z tylu i ma gdzies debilizmy z home pc typu dziury wszedzie gdzie sie da....
zreszta ja swojego zapchalem gdzie sie dalo wyciszylem gabka i gdyby nie wibracje dyskow i ciut marne chlodzenie dzieli debilizmom intela to byloby cichutko(cale pwm to jeden wielki kibel a nie sterowanie chlodzeniem)

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » wtorek 21 paź 2008, 16:33

zreszta ja swojego zapchalem gdzie sie dalo wyciszylem gabka i gdyby nie wibracje dyskow i ciut marne chlodzenie dzieli debilizmom intela to byloby cichutko(cale pwm to jeden wielki kibel a nie sterowanie chlodzeniem)...

hmm.. a jaką obudowę posiadasz?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 21 paź 2008, 18:42

Jak bym kasy nie żałował to bym zainwestował w Thermaltake z tym że są bardzo drogie i prawdopodobnie bez zasilaczy. Bynajmniej kiedyś były bez...
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » wtorek 21 paź 2008, 19:30

Witam – a ja nie zgodzę się, co do głośności, jakie wynikają z korzystania z obudowy serwerowej. Posiadam obudowę serwerową i praktycznie nie słychać działających wiatraków z obudowy i radiatora - jakby komputera w ogóle nie było. Korzystam z chłodzenia (wiatraków) firmy NOCTUA oraz zasilacza firmy SEASONIC.
Przyznam, że obudowa jest bardzo ciężka, ale nie ma problemu, jeśli korzysta się z jej w domu. Z czystym sumieniem polecam obudowy serwerowe.

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » wtorek 21 paź 2008, 21:29

...Witam – a ja nie zgodzę się, co do głośności, jakie wynikają z korzystania z obudowy serwerowej. Posiadam obudowę serwerową i praktycznie nie słychać działających wiatraków z obudowy i radiatora
Dokładnie. Tak jak wyżej też posiadam obudowę serwerową i jest wiele cichsza od 2 kompa tradycyjnego stojącego obok z jakimiś kolorowymi dodatkami

Co do sterowania wiatrakami to w moim przypadku się akurat sprawdza. Mam tylko Cooler na procku no i na miedzi jaka jest zamontowana oryginalnie na płycie i tyle. Wszystko ustawione na silent a do tego 2 slotowy 'pełny geforce' na pasywnym radiatorze i 4 dyski. No i temperatura max 40 stopni w środku.

[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 22 paź 2008, 00:35

sorki za offtopic ale dlaczego nie laptop?
do pc koniecznie zaopatrz się w ups'a ;) też w racku oczywiście
pozdro

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 paź 2008, 00:58

brednie z ta cisza...cisza jest jak dyski nie przenosza wibracji i wiatraki wolno sie kreca...

juz nie jednego spotkalem co pchal kase w niby ciche chiefteci i inne badziewia za gruba kase a potem sie okazywalo ze dysk wali jak glupi a witrak za szybko sie kreci i szum straszny....

cicha obudowa nie ma prawa byc dziurawa jak sito przedewszystkim - i praca jak w serwerze - z przodu wlot z tylu wylot - inaczej bedzie kibel i nie ma szans na cisze....

a co ja posiadam?jakies byle co z modecomu bez zadnych dziur.....na silverstone szkoda bylo kasy bo teraz wchodzi w gre tylko media center bo nie mam tv

no i cisza przedewszystkim na amd - intel ma skopane chlodzenie(nie w sensie chlodzenia tylko sterowania nim)

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » środa 22 paź 2008, 02:22

...sorki za offtopic ale dlaczego nie laptop?
do pc koniecznie zaopatrz się w ups'a ;) też w racku oczywiście
pozdro...

A polecisz mi jakiegoś laptopa czterordzeniowego?

ODPOWIEDZ