ESI Julli@ - brak dźwięków z systemu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dymo_4
ESI Julli@ - brak dźwięków z systemu

Post autor: dymo_4 » poniedziałek 20 paź 2008, 00:54

Witam, problem tkwi wtym ze moj komp jakby nie akceptowal mojej julietty wtakim sensie ze nie slychac dzwieku. W prawym dolnym rogu obok paska kontrolnego ESI, jest ten glosniczek a raczej mikser glosnosci i po kliknieciu na niego wyswietla mi sie info ze 'brak zaisntalowanego urządzenia audio'. Najświeższe Sterowniki pobralem ze strony producenta karty, mieszalem troche w ustawieniach 'dźwięki w panelu ster' i zero efektów... slysze zas dzwiek tylko w momencie gdy podlacze swoj syntezatorek do wejscia INPUT w karcie a glosniki do OUTPUT. Co zrobić zeby móc slyszeć dźwięk z kompa ? Posiadam dosyć dobrego kompa z systemem Vista. Uszanowanie dla ludzi którzy poświęcą czas na odpowiedź :)

Awatar użytkownika
macandroll

Re: ESI Julli@ - brak dźwięków z systemu

Post autor: macandroll » poniedziałek 20 paź 2008, 02:35

...Witam, problem tkwi wtym ze moj komp jakby nie akceptowal mojej julietty wtakim sensie ze nie slychac dzwieku. W prawym dolnym rogu obok paska kontrolnego ESI, jest ten glosniczek a raczej mikser glosnosci i po kliknieciu na niego wyswietla mi sie info ze 'brak zaisntalowanego urządzenia audio'. Najświeższe Sterowniki pobralem ze strony producenta karty, mieszalem troche w ustawieniach 'dźwięki w panelu ster' i zero efektów... slysze zas dzwiek tylko w momencie gdy podlacze swoj syntezatorek do wejscia INPUT w karcie a glosniki do OUTPUT. Co zrobić zeby móc slyszeć dźwięk z kompa ? Posiadam dosyć dobrego kompa z systemem Vista. Uszanowanie dla ludzi którzy poświęcą czas na odpowiedź :)...
A jak instalowałeś ESI Julli@ to miałeś wyłączone w biosie inne karty, w tym zintegrowaną?
Jeśłi nie możesz z biosu to wyłącz karty muzyczne z menagera urządzeń.

A sterowniki uwzględniają Vistę?
Muzyk, gitarzysta

dymo_4

Post autor: dymo_4 » poniedziałek 20 paź 2008, 10:33

wyłączyłem zintegrowaną karte w biosie (tak jak poleciles) i problem nadal zostaje :(( Sterowniki mam najświęższe ze strony producenta, oczywiscie pod moj system.. Nie wiem nadal o co chodzi... Moze problemem jest poprostu Vista ? ale skorą są juz sterowniki dla niej to powinno wszystko chodzic....

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 paź 2008, 13:44

dodatkowe karty nie maja zadnego wplywu na prace

sprawdz w menadzerze urzadzen czy nie masz wykrzyknikow jak nie to ustaw w panelu sterowania w zakladce dzwieki wszystko jak nalezy

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » poniedziałek 20 paź 2008, 23:15

mam Julię i Audigy (zintegrowana wyłączona). w XP mogę zmienić sobie w każdej chwili, z której karty korzystać -> panel sterowania/dźwięki i urządzenia audio/audio/odtwarzanie dźwięku - tutaj ustawiam czy to Juli@ Ch12 czy kxWave (mam sterowniki kx do Audigy). jeśli w windowsie będzie ustawiona w tym panelu inna karta niż Juli@, to nie usłyszysz dźwięku z windowsa. trzeba ustawić na tę Julię (czasem dwukrotnie, bo po pierwszym wyborze i kliknięciu zastosuj powraca samo do kx...)

dymo_4

Post autor: dymo_4 » poniedziałek 20 paź 2008, 23:27

w menadzerze zadan nie ma zadnych wykrzyknikow, komp na lajcie widzi Juliette. w zakladce dzwieki (odtwarzanie/nagrywanie) widac tylko tę karte i pali sie przy niej zielony 'ok' ... Np. po wlaczeniu piosenki w winampie wyswietla mi sie komunikat: "Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod Błedu 800700005" ... Pomóżcie !!

dymo_4

Post autor: dymo_4 » poniedziałek 20 paź 2008, 23:33

...mam Julię i Audigy (zintegrowana wyłączona). w XP mogę zmienić sobie w każdej chwili, z której karty korzystać -> panel sterowania/dźwięki i urządzenia audio/audio/odtwarzanie dźwięku - tutaj ustawiam czy to Juli@ Ch12 czy kxWave (mam sterowniki kx do Audigy). jeśli w windowsie będzie ustawiona w tym panelu inna karta niż Juli@, to nie usłyszysz dźwięku z windowsa. trzeba ustawić na tę Julię (czasem dwukrotnie, bo po pierwszym wyborze i kliknięciu zastosuj powraca samo do kx...)...

w Viscie jest taka opcja w ogole ?

TraDeus

Post autor: TraDeus » poniedziałek 20 paź 2008, 23:53

...w menadzerze zadan nie ma zadnych wykrzyknikow, komp na lajcie widzi Juliette. w zakladce dzwieki (odtwarzanie/nagrywanie) widac tylko tę karte i pali sie przy niej zielony 'ok' ... Np. po wlaczeniu piosenki w winampie wyswietla mi sie komunikat: "Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod Błedu 800700005" ... Pomóżcie !!...
miałem podobny problem w momencie, kiedy potrzebowałem wyjąć kartę z komputera, zamienić wejscia/wyjścia i z powrotem uruchomić - pojawił mi się wtedy również kod błędu - wyłączyłem komputer, wyjąłem ponownie kartę, przeczysciłem z kurzu zarówno kartę jak i wejście PCI w komputerze - uruchomiłem ponownie i problem się już więcej razy nie pojawił. Ale generalnie moja Juli@ nie ma już takich problemów, z tym że działam pod XP.
Pozdrawiam!

dymo_4

Post autor: dymo_4 » wtorek 21 paź 2008, 00:25

no wiec zrobilem to co Ty (z tym czeszczeniem zamienianiem itd.) i dalej nic... zadzwonie jutro chyba do serwisu i sie opytam, moze jaką lewą karte dostalem ? niewiem ...

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 21 paź 2008, 08:01

...w menadzerze zadan nie ma zadnych wykrzyknikow, komp na lajcie widzi Juliette. w zakladce dzwieki (odtwarzanie/nagrywanie) widac tylko tę karte i pali sie przy niej zielony 'ok' ... Np. po wlaczeniu piosenki w winampie wyswietla mi sie komunikat: "Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod Błedu 800700005" ... Pomóżcie !!...
winamp jako winamp tez widzi kilka kart.
musisz wejsc w jego opjce / preferencje/ wtyczki wyjsciowe/ i waveoutput lub directsound_output, wybrac Juli@ jako domyslna karta dzwiekowa.
(podejrzewam ze jest zaznaczone mapowanie dzwieku microsoft, czy jakos tak)

i nie oddawaj karty, karta jest ok, nie masz po prostu wszystkiego skonfigurowanego i tyle
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ