DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
SAKAMOTO
Re: DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Post autor: SAKAMOTO » niedziela 28 wrz 2008, 21:37

...

:-) sam sobie zaprzeczam ... nie o to mi chodziło ...

Lepiej jest miec wszystko pod paluchami , ale nie czasem szybciej uzyskac to za pomocą edytora

...

znów coś pochrzaniłem ... no nic , zmęczenie daje się we znaki ...Ale myślę , że da się rozszyfrować te bzdury które mi powychodziły ...
Hehe ..Co ty Adam monolog prowadzisz...zartuje...

MB..Oczywiscie ze wersja klawiaturowa jest lepsza, wszystko na panelu pod reka. Ale u mnie wygral przypadek a po krotkim kontakcie z desktopem takze i zdrowy rozsadek . Wersja klawiaturowa kosztuje drugie tyle. A wersja desktop naprawde obsluguje sie bardzo prosto.

heathenichaer ...Na twoim miejscu pokusil bym sie o mooga LP i evolvera desktop.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 29 wrz 2008, 09:17

1.
I jeszcze jedno - polecam osobisty kontakt z wersją PEK. Nie wiem, jak w Prophecie 08, ale w PEK klawiatura jest fenomenalna.
Ja bym bardzo chętnie - ale cena jest za wysoka jak na moje możliwości, a widziałem/słyszałem dżwięki z tego instrumentu które pojmały mój umysł

2.
heathenichaer ...Na twoim miejscu pokusil bym sie o mooga LP i evolvera desktop. ...
obawiam się, że tak to się może skończyć hehe ale będę miał teraz zagwostkę co pierwsze
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 29 wrz 2008, 09:25

obawiam się, że tak to się może skończyć hehe ale będę miał teraz zagwostkę co pierwsze ...

2 mono syntezatory ? Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad P'08 desktop i ewentualnie LP, żeby się uzupełniały a i cenowo nie będzie horroru

Jeśli masz kogoś kto może kupić to na firmę to bez VAT płacisz za P'08 950-1000 euro. To śmieszna cena jak na 8 głosowy, bardzo nowoczesny analog !

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 29 wrz 2008, 10:07

1.
2 mono syntezatory ? Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad P'08 desktop i ewentualnie LP, żeby się uzupełniały a i cenowo nie będzie horroru
2 mono ale ze względu na inny charakter tych urządzeń. Póki co planuje kupić jeden z nich i nie dążę do jak największej ilości sprzętu (choć gdyby się kasy przelewało to pewnie kupiłbym osobny apartament na graty hehe).

naczytałem się na GS o porównaniach charakteru brzmienia właśnie P'08, M'LP, M'Voyager i najczęściej gawiedź określała brzmienia P'08 jako "zbyt sterylne". Ale gadać sobie mogą a ja sam sprawdzę:-) Póki co twój nowy nabytek kołacze mi się gdzieś w głowie ale jednak to dużo kazy, a za M'LP przemawia to, że jest klwaiatura (a chce sprzedać obecny syntezator i nie wiem czy odrazu kupię klawiaturę sterującą do vsti), jest tańszy i ma parę fajnych bajerów, sound i możliwość kreacji bardzo mi podchodzą.

A'propos jak na takie stwierdzenia o "sterylności dziku" się zapatrujesz teraz Adamie?

2.
Jeśli masz kogoś kto może kupić to na firmę to bez VAT płacisz za P'08 950-1000 euro. To śmieszna cena jak na 8 głosowy, bardzo nowoczesny analog !
o tym nie pomyślałem, jeśli nie ma warunku, że działalność musi mieć bezpośredni związek to jest to pomysł
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 29 wrz 2008, 10:10

edit: Póki co twój nowy nabytek kołacze mi się gdzieś w głowie ale jednak to dużo kasy a za M'LP przemawia to, że jest klawiatura (a chce sprzedać obecny syntezator i nie wiem czy odrazu kupię klawiaturę sterującą do vsti)
@

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 29 wrz 2008, 10:36

Co do kupna na firmę to nikt nie sprawdza profilu działalności sprzedając Tobie sprzęt. Zresztą firma może zajmować się wieloma rzeczami. Dla sprzedającego najważniejsze jest czy firma posiada nr VAT europejski , jeśli tak to dzięki ułatwieniom i przepisom wewnątrzwspólnotowym podatek VAT zostaje w kraju w którym kupujesz sprzęt i później nie ma problemu z odzyskiwaniem VAT bo po prostu go nie płacisz.

2-gą sprawą jest to , że kupujący tak naprawdę nie musi zanosić faktury za zakupiony instrument do księgowości, tym bardziej , jeśli działalność sie z tym nie pokrywa Ale jeśli może to wciągnąć w koszta to plus dla niego i wszyscy są szczęśliwi. Sklep ma kasę i podkładkę , Ty masz instrument a firma koszty ...

Co do sterylności brzmienia Propheta to owszem , potrafi zabrzmieć wręcz krystalicznie, ale nie ma żadnego problemy z wykreceniem "brudnych" i złowieszczych brzmień Są tak ogromne mozliwości modulacji , że nie wszystko jest możliwe łącznie z przesterem.

Porównując P'08 np z JUNO 106 , który bez chorusa wydawał mi się bardzo czysty i sterylny Prophet jest o wiele " jaśniejszy"
Jest po prostu inny ,ale bez problemu wykręcisz na nim potężne basy i leady nawet na 4 oscylatorach.

Na forum DSI ludzie , którzy mają P'08 oraz minimoogi Voyagery często twierdzą , że Prophet brzmi lepiej, bardziej organicznie ...

Jeśli będziesz miał możliwość potestuj P'08 , chętnie podeśle jakieś konkretne próbki na priv. GG 3163591

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 29 wrz 2008, 10:51

Co do sterylności brzmienia Propheta to owszem , potrafi zabrzmieć wręcz krystalicznie, ale nie ma żadnego problemy z wykreceniem "brudnych" i złowieszczych brzmień Są tak ogromne mozliwości modulacji , że nie wszystko jest możliwe łącznie z przesterem.
niedługe będę miał możliwość sprawdzenia więc napewno poświęcę mu trochę czasu (kiedyś już go dotknąłem;-) ), w razie co zagadam na gg, dzięki
pozdrawiam
@

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 19 paź 2008, 16:43

http://www.youtube.com/watch?v=NFLFmpMnxxw&fmt=18

Wczorajsze "pitu pitu" na Prophecie '08

[addsig]

parapet68

Post autor: parapet68 » piątek 06 mar 2009, 20:38

Pózniej dorwałem AN1x Editor, gdzie cała synteza była wyłożona na talerzu (a raczej na ekranie monitora) i nie trzeba bylo "dokopywać" się do każdego parametru z poziomu tabeli edycji...
Faktem jest że an1x ma u mnie dożywocie ...

Witam - jestem tu nowy. Mam od jakiegos czasu AN1x, mam tez w komputerze AN1x Editor, ale nie bardzo wiem jak zrzucić wszystkie dane z Yamahy do komputera. Mam podłączony instrument przez inerface do kompa, kanał transmisji daje na 1, yamaha wysyła brzmienia - ale nie wiem w jaki sposób je przyjąć. Editor ma funkcje tylko export. Może to śa proste sprawy,ale sam jakoś nie daje sobie z tym rady. Moze mi to ktoś wytłumaczyć np na priva krok po kroku ? Dziękuję :]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 28 kwie 2009, 16:32

Witam!

A ja właśnie zamierzam kupić propheta 08, tylko nie wiem, czy brać wersję z klawiaturą czy bez. I właśnie chciałem sie Was zapytać, czy klawiatura w propheciku jest bardzo dobra, warta swojej ceny, czy lepiej sobie sprawić moduł i do tego jakąś klawiaturę sterującą? Tak do porównania, jeśli ktoś zna klawkę UF50, to czy jest ona taka sama, gorsza, czy lepsza, jak ta z propheta ?

Pozdrawiam
Robert
Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ