...Dla czego mam wrażenie że nie przestawiłeś jednak w setupie na LAST -SET. Sprawdź, bo tam jako 2ga opcja jest PREFORM P:11. Czyli tak jak pisałeś i to by się zgadzało, że źle przestawiłeś.
...
Jest ustawione na last setup tak jak pisales zeby zrobic
Poprotu wszytkie presety perform zapamietuje przed na jakim presecie perform bylem przed wylaczeniem, ale presety majace z boku path nie zapamietuje podam przyklad :
Przed wylaczeniem jp mialem takie ustawienia :
Perform bylo
Perform U: 83
Template 1
i teraz z perfom przelaczylem sie na path WYBRALEM SOBIE PRESET Z PATH i
przed wylaczeniem GO wybralem jeden z presetow PATH i wtedy na wyswiteaczu pisalo :
PATCH U: B15
8K Hoover MS
i teraz wylaczam i wlaczam jp i pisze:
PATH UPPER
Tmp1 : Trig Dist
..........................................
i teraz dla przykladu
gdybym naprzyklad przed wylaczeniem wybral z Perform na przyklad preset
Perform U: 85
Template 3
to przy wylaczeniu i ponownym wlaczeniu ten perform bedzie czyli wszytsko niby ok, ale chodzi mi o to zeby z poszcegolnymi pathami a nie tylko z perform tak bylo no moze etraz w miare jasno opisalem :)
Roland JP-8000 - preset przy włączaniu
- Yamahauser
- Yamahauser
Re: Roland JP-8000 - preset przy włączaniu
Mogl bys moze na priv podac numer gg jesli masz??, moze wtedy szybciej znajdziemy rozwiazanie na ten problem...
Barwa PREFORM składa się z 2 PATCHów. One są przypisane do barwy. Zmieniając PATCH zmieniasz PREFORM. Aby uruchamiał się ustawiony przez Ciebie PATCH musisz zapisać (czyli w rzeczywistości zmienić) całą barwę PREFORM. Nie ma możliwości skakania po PATCH i oczekiwania, że się "zapamięta" beż zapisania tej zmiany w PREFORM.
[addsig]
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- Yamahauser
...Barwa PREFORM składa się z 2 PATCHów. One są przypisane do barwy. Zmieniając PATCH zmieniasz PREFORM. Aby uruchamiał się ustawiony przez Ciebie PATCH musisz zapisać (czyli w rzeczywistości zmienić) całą barwę PREFORM. Nie ma możliwości skakania po PATCH i oczekiwania, że się "zapamięta" beż zapisania tej zmiany w PREFORM.
...
To co mam zrobic zeby przy uruchamianiu pokazywal sie path na ktorym ostanio bylem ?
...
To co mam zrobic zeby przy uruchamianiu pokazywal sie path na ktorym ostanio bylem ?
NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Zawsze będzie się pokazywała barwa PREFORM. To ona jest podstawowym brzmieniem dla JP. PATCH jest tylko składnikiem barwy. Priorytetem jest PREFORM - zapamiętaj. Kiedy chcesz oglądać PATCH, musisz wejść w jego edycje - ZAWSZE
[addsig]
[addsig]
A żeby PREFORM nie gubił Twojego ustawienia PATCH - musisz zapisać PREFORM z dokonaną zmiana PATCH. Ale nigdy po restercie nie wyświetli się nazwa PATCHa. JP nie zapamiętuje miejsca w menu na którym ostatnio byłeś tylko zapamiętuje NUMER barwy w trybie PREFORM którą ostatnio grałeś.
[addsig]
[addsig]
- Yamahauser
...NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Zawsze będzie się pokazywała barwa PREFORM. To ona jest podstawowym brzmieniem dla JP. PATCH jest tylko składnikiem barwy. Priorytetem jest PREFORM - zapamiętaj. Kiedy chcesz oglądać PATCH, musisz wejść w jego edycje - ZAWSZE
...
AHA spoko to juz teraz wsyztsko jasne, to ja tu na jp wine zwalam a to moja wina hihihi a sprzet calkiem nie winny, no wlasnie bo jak naprzyklad bylem na barwie perform pzred wylaczeniem to zawsze przy wlaczeniu byl ten perform na ktorym ostanio bylem , niestety nie dzialalo to w przypadku dzwieku Patch , szkoda tylko ze wsyztskie banki maja te poszczegolne dziweki jako path a nie perform , no ale coz najwyzej zawsze przy wlaczaniu bede szuukal tego patha na ktorym ostanio bylem. szkoda les LAST SET dziala tylko odnosnie ustawien PERFORM a nie PATCH . A tak pozatym to zakochalem sie w brzmieniu tego JP , moj najlepszy synt jak ja narazie kupilem zdecydowanie bardziej przypadl mi do gustu niz yamaha an1x.
...
AHA spoko to juz teraz wsyztsko jasne, to ja tu na jp wine zwalam a to moja wina hihihi a sprzet calkiem nie winny, no wlasnie bo jak naprzyklad bylem na barwie perform pzred wylaczeniem to zawsze przy wlaczeniu byl ten perform na ktorym ostanio bylem , niestety nie dzialalo to w przypadku dzwieku Patch , szkoda tylko ze wsyztskie banki maja te poszczegolne dziweki jako path a nie perform , no ale coz najwyzej zawsze przy wlaczaniu bede szuukal tego patha na ktorym ostanio bylem. szkoda les LAST SET dziala tylko odnosnie ustawien PERFORM a nie PATCH . A tak pozatym to zakochalem sie w brzmieniu tego JP , moj najlepszy synt jak ja narazie kupilem zdecydowanie bardziej przypadl mi do gustu niz yamaha an1x.
- Yamahauser
bo wlasnie wszystkie barwy z bankow ktore ladowalem do JP 8000 maja z lewej strony napis PATCH , czyli wsyztskie banki ladowane do jp skladaja sie z dzwiekow path i z nich dopiero moge zrobic perform ( z 2 pathow - upper and lower) i wtedy zapisac jako PERFOMANCE w USER PERFORMACE i wtedy dopiero bedzie pamietal przy nastepnym wlaczaniu tak ?, a jesli pzred wylaczeniem bede na poszcegolnym pathu z zaladowanego do JP banku to nie mam co liczyc ze zapamieta ten path przy nastepnym wlaczaniu??
( przepraszam za ta troche lopatologiczna strukture pytan hehe ale mam jeszcze problem z zrozumieniem struktury tego syntezatora)
( przepraszam za ta troche lopatologiczna strukture pytan hehe ale mam jeszcze problem z zrozumieniem struktury tego syntezatora)
Dobrze rozumujesz.
Jeszcze raz dla zapamiętania.
PREFORM
- UPPER PANEL [PATCH]
- LOWER PANEL [PATCH]
Generalnie jak chcesz mieć swój upragniony PATCH na wierzchu to stwórz sobie nowy PREFORM albo zmień jakiś który ci nie leży :)
Pamiętaj żeby zmianę PATCH (z tych co sa już zapisane w PATCH) zapisywać w trybie edycji PREFORM a nie PATCH. Jak będziesz zapisywał w PATCH to ci nadpisze barwę PATCH a przecież tego nie chcesz. To dopiero ma sens jak Ukręcisz coś gałami :) i chcesz zapisać tylko jeden komponent PATCH a nie cały preform z dwoma PATCH.
[addsig]
Jeszcze raz dla zapamiętania.
PREFORM
- UPPER PANEL [PATCH]
- LOWER PANEL [PATCH]
Generalnie jak chcesz mieć swój upragniony PATCH na wierzchu to stwórz sobie nowy PREFORM albo zmień jakiś który ci nie leży :)
Pamiętaj żeby zmianę PATCH (z tych co sa już zapisane w PATCH) zapisywać w trybie edycji PREFORM a nie PATCH. Jak będziesz zapisywał w PATCH to ci nadpisze barwę PATCH a przecież tego nie chcesz. To dopiero ma sens jak Ukręcisz coś gałami :) i chcesz zapisać tylko jeden komponent PATCH a nie cały preform z dwoma PATCH.
[addsig]