...Właśnie chodzi mi o to spowolnienie przy większej ilości plików MP3...
Rzeczywiście, wraz z ilością plików czas bootowania pendrive mocno się wydłuża. W moim przypadku dla 630 plików MIDIFile (o zajętości raptem 31MB) to prawie 3 min

.
Ciężko tu znaleźć przyczynę, choć już w teście GW-7 zwracałem uwagę, iż model ten nie najlepiej radzi sobie z transferem do pamięci wewnętrznej większej ilości plików naraz (czyżby Roland kiepsko odrobił tę lekcję?)
W GW-8 występuje tzw. pamięć tymczasowa do której przepisywana jest zawartość pendrive. Oczywiście nie wiem na jakiej zasadzie się to dokładnie odbywa, wiem natomiast, iż wszelkie operacje na PlayList (Listach Odtwarzania), czyli zmiana kolejności utworów i kasowanie odbywają się w jej obrębie. Dopóki nie wciśniemy magicznego guzika Write nic nie zmienimy w zawartości pamięci pendrive USB.
...Mogę zatem przypuszczać, że Sonic Cell też bym nie polubił...
GW-8 bazuje na tym samym silniku (w tym brzmieniach i efektach) co SonicCell. Niestety nie mam pod ręką tego drugiego, aby porównać je pod względem jakości przetworników (bo to jest klucz do brzmienia).
...Patterny, i przejścia pomiędzy nimi brzmią naprawdę realistycznie (a jak się puści w bardzo zwolnionym tempie, to słychać, że nie są idealnie skwantyzowane - może tu jest klucz? )....
Przecież w GW-8 nic nie stoi na przeszkodzie aby wgrać sobie dowolny styl, nawet nieskwantyzowany

.
[addsig]