Mikrofon dynamiczny dla lektora

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Rayno
Re: Mikrofon dynamiczny dla lektora

Post autor: Rayno » wtorek 14 paź 2008, 06:45

osobiscie uzywam neumanna tlm 147 . Rewelacja - polecam!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 14 paź 2008, 08:52

...I w temacie - jak dynamik dla lektora to SM7.

A w ogóle, naprawdę dobry lektor praktycznie na wszystkim zabrzmi dobrze. Słowo! Masz wrażenie jakby na śniadanie zjadł Neve'a z Chandlerem i popił Millenią ...

DOKŁADNIE
Juz pare razy pisałem - Jerzy Kiszkis czytał wiersze na przeglądzie poetyckim. Taniutki powermixer, jakieś stare LDMy i sitko shure BG czy PG cośtam - w każdym razie badziew.

I była to jedna z najlepiej brzmiących lektorek jakie kiedykolwiek słyszałem

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

slaw

Post autor: slaw » wtorek 14 paź 2008, 16:25

......I w temacie - jak dynamik dla lektora to SM7.

A w ogóle, naprawdę dobry lektor praktycznie na wszystkim zabrzmi dobrze. Słowo! Masz wrażenie jakby na śniadanie zjadł Neve'a z Chandlerem i popił Millenią ...

DOKŁADNIE
Juz pare razy pisałem - Jerzy Kiszkis czytał wiersze na przeglądzie poetyckim. Taniutki powermixer, jakieś stare LDMy i sitko shure BG czy PG cośtam - w każdym razie badziew.

I była to jedna z najlepiej brzmiących lektorek jakie kiedykolwiek słyszałem

...
No oczywiście że tak jest, ale z doświadczenia wiemy że lektorzy są różni,a w moim przypadku od górnie są wybierani i ja nie mam na to wpływu, a chcem oczywiście żeby jak najlepiej to zabrzmiało. Czy macie jeszcze jakieśtypy oprocz RE-20 i SM7 ? Nie wiem, może widzieliscie jakich mików uzywaja na emisji w radiu czy w studiach lektorskich?

slaw

Post autor: slaw » wtorek 14 paź 2008, 16:29

...osobiscie uzywam neumanna tlm 147 . Rewelacja - polecam!...
TLM 147 ? pierwsze słysze o takim mikrofonie

Albo TLM 127 albo M 147 lampowy

Ale to i tak nie wnosi nic do dyskuji bo moje pytanie było o mikroofn DYNAMICZNY,a żaden z powyższych nim nie jest

Awatar użytkownika
lyrb

Post autor: lyrb » wtorek 14 paź 2008, 17:19

Mysle, ze powinienes sprobowac SM7. Skoro jest to jeden z podstawowych mikrofonow Massenburga, to musi cos znaczyc ;)))

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 14 paź 2008, 18:12

A co przemawia za dynamikiem? Osobiscie, majac dostep do SM7 wole pojemnosc.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

slaw

Post autor: slaw » wtorek 14 paź 2008, 20:00

...A co przemawia za dynamikiem? Osobiscie, majac dostep do SM7 wole pojemnosc....
Chciałbym poeksperymentować...mam kilku lektorów przy których wydaje mi się, że pojemność(TLM 103) jest za czuła jak na ich rodzaj głosu, wiem że dużą rolę gra tu odpowiedni kąt ustawienia i odległość od mikrofonu ale mimo wszystko wydaje mi się że dynamik moźe łapać mniej niechcianych dźwięków typu mlaski i inne zakłócenia związane z samą emisją głosu. Aha i co do mlasków to wiem ze trzeba dawac duzo wody lektorowi, ale niekiedy mam do czynienia z lektorami ktorzy maja naprawde dobry glos ale mimo wszystko duzo mlaszcza i declickery pomagaja tylko w pewnym stopniu dlatego chcialem poeksperymentować z dynamikiem...

pozdrawiam

Rayno

Post autor: Rayno » wtorek 14 paź 2008, 20:02

......osobiscie uzywam neumanna tlm 147 . Rewelacja - polecam!...
TLM 147 ? pierwsze słysze o takim mikrofonie

Albo TLM 127 albo M 147 lampowy

Ale to i tak nie wnosi nic do dyskuji bo moje pytanie było o mikroofn DYNAMICZNY,a żaden z powyższych nim nie jest

...

przeskoczyl mi klawisz w klawiaturze przy pisaniu , chodzi oczywiscie o tlm - 127 - sorry, polecam mikrofon niekoniecznie dynamiczny i pisze o swoich doswiadczeniach . Pozdro.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 14 paź 2008, 20:19

Chciałbym poeksperymentować...mam kilku lektorów przy których wydaje mi się, że pojemność(TLM 103) jest za czuła jak na ich rodzaj głosu, wiem że dużą rolę gra tu odpowiedni kąt ustawienia i odległość od mikrofonu ale mimo wszystko wydaje mi się że dynamik moźe łapać mniej niechcianych dźwięków typu mlaski i inne zakłócenia związane z samą emisją głosu. Aha i co do mlasków to wiem ze trzeba dawac duzo wody lektorowi, ale niekiedy mam do czynienia z lektorami ktorzy maja naprawde dobry glos ale mimo wszystko duzo mlaszcza i declickery pomagaja tylko w pewnym stopniu dlatego chcialem poeksperymentować z dynamikiem...

Z moich doswiadczen z dynamikem dla lektora (zwykle z tych samych powodow, zaklocenia zewnetrzne albo mlaski czy inne niedociagniecia) wychodzi niestety, ze potem i tak trzeba to rozjasniac i kompresowac i wychodzi z tego to samo, co z pojemnika, tylko gorzej brzmiace
Do lektorskich nagran mam tez starego Microtecha Gefella - szumi okrutnie i malo gory ma, ale doskonale sie kompresuje i brzmi. Moze oktawa bylaby jakims rozwiazaniem? Mlaski wycinam recznie, taki juz nasz realizatorski los...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 15 paź 2008, 01:01

ale mimo wszystko wydaje mi się że dynamik moźe łapać mniej niechcianych dźwięków typu[...]

Na SM7 bedziesz mial w najlepszym wypadku niewiele mniej

duzo mlaszcza i declickery pomagaja tylko w pewnym stopniu

Declicker na lektora? eeee...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ