Płyty CD-R - co słyszą audiofile?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Krizz
Kontakt:
Re: Płyty CD-R - co słyszą audiofile?

Post autor: Krizz » wtorek 14 paź 2008, 08:36

Tak na marginesie, co to jest makro/mikro dynamika? Nie mam tego pojęcia ani w słowniku, ani w encyklopedii.
Audiophiles often talk about micro- and macrodynamics. Macrodynamics refers to a system's total dynamic range from loud to soft, while microdynamics concerns the subtle differences between small changes in volume. Most decent amplifiers can get the macrodynamics right, but mastering microdynamics separates the merely good amplifiers from the truly great.
Chyba wystarczy :)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 14 paź 2008, 08:52

Dla mnie absolutny hit, który jest kwintesencją tego całego bełkotu:

"Nawet cisza brzmi niespokojnie"

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 14 paź 2008, 09:29

Przy okazji zadam to pytanie, czy audiofilska produkcja nagranie żywych instrumentów może być nagrana na cyfrowy rejestrator ?

Nie wyobrazam sobie, bym klasyke nagrywal inaczej niz na cyfre. I tak tez od lat robie.
Co do lamp, dodam jeszcze: mamy w studio spory zestaw mikrofonow B&K(DPA) i Schoeps, sa tez DPA szerokowkladkowe, ktorych "koncowki" (czyli wlasciy mikrofon) moga byc zakladane na "paluszek" z preampem tranzystorowym lub lampowym. Osobiscie tej czesci lampowiej mikrofonu nie stosuje w ogole pracy w muz. klasycznej. Niby ta lampa nie wnosi zbyt wiele, ale wole, jak jest czysty i przewidywalny tor audio, a nie jakis element, ktory moze podbarwiac.
Oczywiscie kazdy ma swoje koncepcje. Mi sie sprawdza powyzsza.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 14 paź 2008, 12:15

... z tego samego tekstu:

(...) Tak samo i ja preferuję spośród żarówek, generalnie rzecz biorąc, 60-watowe, brzmiące nanjnaturalniej. "setki" dają więcej fundamentu i masy, ale zaciemniają kontur, "czterdziestki" brzmią blado i cienko, "siedemdziesięcio-piątki" - ni pies, ni wydra - nieprzekonywujaco.)(...)

Za: Sarota, J. "Totalna kierunkowość, czyli tekst nie dla wszystkich", Hi-fi.pl 2001
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 14 paź 2008, 13:37

Jest w stanie ktoś to ^^ potwierdzić? Nie mam takeij wiedzy, ale jestem ciekaw czy dobrze to interpretują..?
Warto zauważyć, że filtr analogowy też będzie miał jakąś odpowiedź impulsową, która także powinna wywoływać rzekome "dzwonienie"...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 14 paź 2008, 13:40

Dobre, ale "niespokojnej ciszy" nie przebija. Jak również "niedobitej perkusji" oraz "ręki, która uderza, a jakoby się cofała".

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » wtorek 14 paź 2008, 15:02

...Jest w stanie ktoś to ^^ potwierdzić? Nie mam takeij wiedzy, ale jestem ciekaw czy dobrze to interpretują..?
Warto zauważyć, że filtr analogowy też będzie miał jakąś odpowiedź impulsową, która także powinna wywoływać rzekome "dzwonienie"... ...

Stąd już tylko krok do stosowania przewodów współosiowych wielkiej częstotliwości oraz, rzecz jasna, dopasowanych, 50 omowych wejść i wyjść - wszystko po to, aby nie było odbić sygnału w kablach. Oczyma wyobraźni widzę już wzmacniacze mocy oraz kolumny o impedancji 50 ohm z obowiązkowymi gniazdami BNC.

cezex

Post autor: cezex » wtorek 14 paź 2008, 16:31

Czy jeszcze nikt nie wymyślił przenośnego lampowego odtwarzacza "iPatefon" na analogi? Na jogging albo do autobusu? A może "WinylMan"? A do samochodu? Z żyroskopami takimi na bączkach, dziś już się robi żyroskopy światłowodowe, a może są żyroskopy kierunkowe?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 14 paź 2008, 16:42

...Czy jeszcze nikt nie wymyślił przenośnego lampowego odtwarzacza "iPatefon" na analogi? Na jogging albo do autobusu? A może "WinylMan"? A do samochodu? Z żyroskopami takimi na bączkach, dziś już się robi żyroskopy światłowodowe, a może są żyroskopy kierunkowe?

...
ZTCW w latach '50/'60 istniały eksperymentalne konstrukcje gramofonów samochodowych na rynku amerykańskim, ale się nie przyjęły. Bliższych szczegółów nie znam.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

cezex

Post autor: cezex » wtorek 14 paź 2008, 16:53

ZTCW w latach '50/'60 istniały eksperymentalne konstrukcje gramofonów samochodowych na rynku amerykańskim, ale się nie przyjęły. Bliższych szczegółów nie znam....
Właściwie zależy to od samochodu i drogi
Jak ktoś ma miejsce może załadować JukeBoxa i zestaw singli...
Z tym, że nie wierzę, żeby to była jakość audiofilska.

ODPOWIEDZ