Wielokanałowa karta audio zamiast E-mu 1212m + SC4?
...chyba wszyscy zapomnieli oo MicroDocku... sprawdz jaka masz wersje emu i dokup to... pominiesz C4 a wszyystko bedziesz mogl podpiac :D...
Spoko, tylko cena Microdocka do E-mu 1212m to 1200 zł :)
A mi AŻ TAK WIELU wejść/wyjść nie potrzeba. DZIĘKI za pomoc.
Pozostanę jednak przy tym, co mam.
A w przyszłości - i tak pewnie będę zmieniał kartę na M-Audio Profire 610, co da mi możliwość używania Pro Tools M-Powered dodatkowo. /Wtedy właśnie sprzedałbym 1212m oraz SC4/.
Dzięki! Temat do zamknięcia. /Przeczytam go jeszcze raz od początku i wyciągnę wnioski :)/
Spoko, tylko cena Microdocka do E-mu 1212m to 1200 zł :)
A mi AŻ TAK WIELU wejść/wyjść nie potrzeba. DZIĘKI za pomoc.
Pozostanę jednak przy tym, co mam.
A w przyszłości - i tak pewnie będę zmieniał kartę na M-Audio Profire 610, co da mi możliwość używania Pro Tools M-Powered dodatkowo. /Wtedy właśnie sprzedałbym 1212m oraz SC4/.
Dzięki! Temat do zamknięcia. /Przeczytam go jeszcze raz od początku i wyciągnę wnioski :)/
Re: Wielokanałowa karta audio zamiast E-mu 1212m + SC4?
A tak w ogóle myślę, czy aby nie sprzedać 3 urządzeń i nie zamienić całości na M-Audio Profire 610.
Sprzedałbym:
*preamp Studio Projects VTB-1 /Profire 610 ma preampy z M-Audio Octane czyli CHYBA niezłe/,
*mikserek Soundcraft Compact 4 /z którego możliwości i tak w zasadzie nie korzystam/,
*kartę E-mu 1212m /pytanie jakie taka Profire 610 ma przetworniki - bardzo ważne/.
Zyskałbym wygodę w postaci jednego pudełka. Jakość pozostałaby ta sama - tak? Mógłbym zacząć używać Pro Tools M-Powered. < TYLKO pod tym warunkiem to DLA MNIE tak naprawdę miałoby sens.
Co o TYM sądzicie?
Myślałem, że temat zamknięty, ale JESZCZE nie :)
Sprzedałbym:
*preamp Studio Projects VTB-1 /Profire 610 ma preampy z M-Audio Octane czyli CHYBA niezłe/,
*mikserek Soundcraft Compact 4 /z którego możliwości i tak w zasadzie nie korzystam/,
*kartę E-mu 1212m /pytanie jakie taka Profire 610 ma przetworniki - bardzo ważne/.
Zyskałbym wygodę w postaci jednego pudełka. Jakość pozostałaby ta sama - tak? Mógłbym zacząć używać Pro Tools M-Powered. < TYLKO pod tym warunkiem to DLA MNIE tak naprawdę miałoby sens.
Co o TYM sądzicie?
Myślałem, że temat zamknięty, ale JESZCZE nie :)
Sprzedałbym:
*mikserek Soundcraft Compact 4 /z którego możliwości i tak w zasadzie nie
...
mowisz ze zalezy ci na jakosci a chcesz sprzedac vtb-1 na rzecz preampow z octane ? vtb-1 to naprawde dobry klocek jak na jego cene
z SC4 obecnie nie korzystasz ? a gdzie podpinasz obecnie sluchawki :>
przetwornikami kart nie zawracaj sobie glowy,
w rozwiazaniach budzetowych ma to najmniejszy wplyw,
a te tanie karty maja podobne parametry.
no i pamietaj ze emu1212m ma pokladowy dsp, ktory przydaje sie np przy nagrywaniu wokalu, mozesz na slad zapiac np EQ, kompresor.
m-audio nie ma takich mozliwosci, a ew. efekty bedziesz musial monitorowac przez DAW, a tutaj niestety pojawi sie juz latencja.
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
juz na temat dsp w emu bylo wiele - szkoda slow bo to zabawka a nie cos co sie przydaje - pomijam olbrzymie klopoty podczas stosowania w programie
ale to co siedzi w tej karcie to bardzo wysoka polka - w koncu to samo co w pt hd
co do rozszerzen adat to trzeba pamietac ze ada8000 pozwoli tylko na 48/24 i nic wiecej (chyba ze ie korzystasz z 96khz wiec luz)
co do microdocka to niestety do pierwszej wersji praktycznie nie do kupienia a szkoda bo byly tam swietne preampy do tego przedwzmacniacz gramofonowy(z malym ale ale o tym na stronie groover'a - e-muzyk cos bylo)
ja bym na twoim miejscu zostal przy tym co masz - wygodne proste w obsludze ze sporymi mozliwosciami a tyle co dzwieku napsuje to nie wiem czy nawet roznice bys zauwazyl
ale to co siedzi w tej karcie to bardzo wysoka polka - w koncu to samo co w pt hd
co do rozszerzen adat to trzeba pamietac ze ada8000 pozwoli tylko na 48/24 i nic wiecej (chyba ze ie korzystasz z 96khz wiec luz)
co do microdocka to niestety do pierwszej wersji praktycznie nie do kupienia a szkoda bo byly tam swietne preampy do tego przedwzmacniacz gramofonowy(z malym ale ale o tym na stronie groover'a - e-muzyk cos bylo)
ja bym na twoim miejscu zostal przy tym co masz - wygodne proste w obsludze ze sporymi mozliwosciami a tyle co dzwieku napsuje to nie wiem czy nawet roznice bys zauwazyl
mowisz ze zalezy ci na jakosci a chcesz sprzedac vtb-1 na rzecz preampow z octane ? vtb-1 to naprawde dobry klocek jak na jego cene
no i pamietaj ze emu1212m ma pokladowy dsp, ktory przydaje sie np przy nagrywaniu wokalu, mozesz na slad zapiac np EQ, kompresor.
m-audio nie ma takich mozliwosci, a ew. efekty bedziesz musial monitorowac przez DAW, a tutaj niestety pojawi sie juz latencja.
...
Myślałem, że może taki Octane może mieć lepsze preampy niż VTB-1 lub co najmniej - takie same. Pytam Was o radę i naprawdę mi pomagacie. Jakbym sam wiedział, to bym nie pytał :)
Nie powiedziałem, że w ogóle z SC4 nie korzystam - napisałem tylko, że nie w pełni. Tak - słuchawki pod niego podpinam.
OK - wiem, że 1212m to dobra karta. Z efektów DSP jednak w ogóle nie korzystam. I naprawdę - nie są mi potrzebne. Dzięki za opinię.
...................................................................
...juz na temat dsp w emu bylo wiele - szkoda slow bo to zabawka a nie cos co sie przydaje - pomijam olbrzymie klopoty podczas stosowania w programie
ja bym na twoim miejscu zostal przy tym co masz - wygodne proste w obsludze ze sporymi mozliwosciami a tyle co dzwieku napsuje to nie wiem czy nawet roznice bys zauwazyl...
O. Właśnie o DSP piszesz. Ja tych efektów nie używam /jak pisałem przed chwilą/.
Rozszerzeń nie potrzebuję - chciałem po prostu zastąpic czymś lepszym SC4, a poprawić nieco jakość - ale jak widać - nie za bardzo da się to w moim przypadku zrobić.
Ja mam wersję drugą E-mu 1212m z tego, co się orientuję. Ale preampy w microdocku i tak chyba nie będą lepsze od VTB-1. A phono stage też mam niezły raczej - Pro-ject Phono Box SEII.
http://www.needledoctor.com/Pro-Ject-Phono-Box-SE-Preamplifier_3
.....................
Także - zostaję OSTATECZNIE :) przy tym, co mam.
Wielkie dzięki. Pomogliście mi.
...
Myślałem, że może taki Octane może mieć lepsze preampy niż VTB-1 lub co najmniej - takie same. Pytam Was o radę i naprawdę mi pomagacie. Jakbym sam wiedział, to bym nie pytał :)
Nie powiedziałem, że w ogóle z SC4 nie korzystam - napisałem tylko, że nie w pełni. Tak - słuchawki pod niego podpinam.
OK - wiem, że 1212m to dobra karta. Z efektów DSP jednak w ogóle nie korzystam. I naprawdę - nie są mi potrzebne. Dzięki za opinię.
...................................................................
...juz na temat dsp w emu bylo wiele - szkoda slow bo to zabawka a nie cos co sie przydaje - pomijam olbrzymie klopoty podczas stosowania w programie
ja bym na twoim miejscu zostal przy tym co masz - wygodne proste w obsludze ze sporymi mozliwosciami a tyle co dzwieku napsuje to nie wiem czy nawet roznice bys zauwazyl...
O. Właśnie o DSP piszesz. Ja tych efektów nie używam /jak pisałem przed chwilą/.
Rozszerzeń nie potrzebuję - chciałem po prostu zastąpic czymś lepszym SC4, a poprawić nieco jakość - ale jak widać - nie za bardzo da się to w moim przypadku zrobić.
Ja mam wersję drugą E-mu 1212m z tego, co się orientuję. Ale preampy w microdocku i tak chyba nie będą lepsze od VTB-1. A phono stage też mam niezły raczej - Pro-ject Phono Box SEII.
http://www.needledoctor.com/Pro-Ject-Phono-Box-SE-Preamplifier_3
.....................
Także - zostaję OSTATECZNIE :) przy tym, co mam.
Wielkie dzięki. Pomogliście mi.
/A tak na marginesie WG MNIE najlepszym teraz posunięciem Digidesign lub M-Audio byłoby zrobienie karty audio na PCI (czy PCI express), która jakością dźwięku przewyższałaby taką E-mu 1212m i mogła współpracować z Pro Tools. Bez wodotrysków, ze stabilnośćią RME, jakością taką jak 1212m lub lepszą, i taką samą ilością we/wy jak e-mu./
Gdyby M-audio miało kartę PCI /PCIe ze złączami ADAT to też bym wziął.
Lepszego miksera od Soundcraft Compact 4 pod względem JAKOŚCI dźwięku /m.in.mniej szumiącego/ z taką samą ilością we/wy itd. do 800 zł nie znajdę?
...Lepszego miksera od Soundcraft Compact 4 pod względem JAKOŚCI dźwięku /m.in.mniej szumiącego/ z taką samą ilością we/wy itd. do 800 zł nie znajdę?
...
yyyyy. ... nie ? :D
no moze jakas yamaszka...
ale tam najczesciej tylko jedno wyjscie sluchawkowe, i brak RIAA
[addsig]
...
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...
Nie potrzebuję RIAA. Ani drugiego wyjścia słuchawkowego. Doskonale :)
W takim wypadku, jeżeli wymianą mikserka mógłbym NIECO wpłynąć na jakość, to jak dla mnie - warto.
Idę czytać na temat mikserów w takim razie. Do 800 zł :)
...
Nie potrzebuję RIAA. Ani drugiego wyjścia słuchawkowego. Doskonale :)
W takim wypadku, jeżeli wymianą mikserka mógłbym NIECO wpłynąć na jakość, to jak dla mnie - warto.
Idę czytać na temat mikserów w takim razie. Do 800 zł :)