Lektor a mikrofon i studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Lektor a mikrofon i studio

Post autor: matiz » środa 08 paź 2008, 22:35

pierwszy raz w czwartek zrobilem lektora do radiowej trojki.
pytam .:w czym to chcesz?
w CD, WAV.AIFF
a gość mi mowi :popchnij mi to na meila w MP3 ...

No i juz wiesz i nie bedziesz lupich pytan zadawal
Zreszta lektor w mp3 ma pewne zalety, "ladniej" sie przesterowuje

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 08 paź 2008, 22:58

,zapiąłęm komresor ,limiter.
oczekiwalem że gosc poda mi szczegółowa harakterystykę sound'u on mowi: dawaj w mp3 ...
Kompresor i limiter to on sobie sam zrobi - wiesz lepiej, czego mu trzeba?
Dostaje i wysylam bez kompresji, ewentualnie bardzo subtelnie (dostaje, bo wysylam zawsze bez). Jak nie wiadomo, co z tego ma byc, to jak to potraktowac? I po co?

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » czwartek 09 paź 2008, 00:38

JBZ zapewne rozmawiales z kolega B... :> Słyszałem o sprawie, ale trójka to nie moje pole, ja mam program pierwszy. Faktem jest ze w reklamie mp3 sie ustandaryzowalo, lecz sa stacje które kategorycznie ich odmawiają. Pol biedy jest jak wysyłasz juz caly spot pomotowany - mam namyśli produkt finalny, gorzej jest jak wysyłają kwiatki tyump3 128 (zdarzały sie i niższe!!!) do obrobki/montażu, ja wtedy ganiam.

A wracając do tematu, ja jak wiele osob wyżej polecam Oktave.
[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Lighter

Post autor: Lighter » czwartek 09 paź 2008, 01:13

A wracając do tematu, ja jak wiele osob wyżej polecam Oktave.
...
TB, mowisz o mikrofonach, tak?

TAK, TAK! Az tak bardzo nic o tym nie wiem!!!!!! (Tak powaznie, to bardzo chetnie poczytam od Was o tym dlaczego akurat ten sprzet, bo z samych nmumerkow/specyfikacji - niewiele zrozumiem)

Bardzo mi milo, ze spotkalem tu przypadkowe osoby, ktore maja o czym porozmawiac, ale bardzo bym prosil - uporzadkujcie to o co bardzo prosze, a zapisane jest w moim porzednim mail'u.

Pozdrawiam
Lnulldlaczego

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 09 paź 2008, 14:10

chetnie poczytam od Was o tym dlaczego akurat ten sprzet, bo z samych nmumerkow/specyfikacji - niewiele zrozumiem

Mikrofon oktawa (219 albo 319, roznice w sumie niewielkie) jest dobry, poniewaz w odroznieniu od tanich chinczykow nie ma tendencji do seplenienia, to znaczy przesterowywania i znieksztalcania najwyzszych czestotliwosci, znajdyujacych sie w przypadku lektora w tak zwanych sybilantach czyli gloskach ssss. To jest mikrofon wrecz generalnie ciemny - ale to nie jest problemem, bo rozjasnic latwo, natomiast chinczyki wprawdzie "na wejsciu" sa jasne, ale sycza, a tego ani sciemnienie ani de-esser nie uratuje - z kazdego sss robi sie furkoczace ffff... Wprawdzie ostanio coraz wiecej tego chinskiego przesteru slychac w reklamach, ale to latwo zrobic, jak sie chce, a jak sie nie chce, to trudno usunac.

Lighter

Post autor: Lighter » czwartek 09 paź 2008, 15:09

...chetnie poczytam od Was o tym dlaczego akurat ten sprzet, bo z samych nmumerkow/specyfikacji - niewiele zrozumiem

Mikrofon oktawa (219 albo 319, roznice w sumie niewielkie) **********************
Wielkie dzieki Matiz.
Dodaj jeszcze odpowiedz na to pytanie:
Kupilem ten mikrofon, mam laptopa, mam interfejs M-Audio FW410, mam pomieszczenie, moge nagrywac? Glownie chodzi mi o M-Audio, czy wystarczy, tak jak zdaja sie sugerowac inni?

Pozdrawiam
L

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 09 paź 2008, 16:29

Kupilem ten mikrofon, mam laptopa, mam interfejs M-Audio FW410, mam pomieszczenie, moge nagrywac? Glownie chodzi mi o M-Audio, czy wystarczy, tak jak zdaja sie sugerowac inni?

Wystarczy. Jeszcze musisz dokupic albo zrobic ponczoche, czyli filtr "przeciwpykowy", bez tego trudno. Koszyk elastyczny by sie przydal, ale niezbedny nie jest. Dopasuj odleglosc od mikrofonu do swojego glosu (na podstawie odzewu klientow) i sie tego trzymaj - z dokladnoscia do centymetra. W arzie klopotow niezlym, choc drogim rozwiazaniem jest cos takiego jak reflexion filter - zmniesza ilosc dzwiekow ktore moga po odbiciu sie od scian dojs do mikrofonu, ale to jak beda klopoty. Zalezy, do czego i dla kogo bedziesz to robil, ale poglos znaczy jego brak to wazna sprawa.

Lighter

Post autor: Lighter » czwartek 09 paź 2008, 17:49

...Kupilem ten mikrofon, mam laptopa, mam interfejs M-Audio FW410, mam pomieszczenie, moge nagrywac? Glownie chodzi mi o M-Audio, czy wystarczy, tak jak zdaja sie sugerowac inni?

Wystarczy. Jeszcze musisz dokupic albo zrobic ponczoche, czyli filtr "przeciwpykowy", bez tego trudno. **********************

Wielkie dzieki Matiz. Tak, zapomnialem o popfiltrze, fakt.
Zeby uniknac szopki na przyszlosc, ostatnie pytanie.

Uzywam Cubase'a. Nagrywam, obcinam to co nieportzebne w nagraniu, zapisuje jako wav. Konwertuje do "romiaru pocztowego", czyli na przyklad do mp3 i wysylam. Reszta to nie moja sprawa, tak?

Dzieki wszystkim za podpowiedzi.
Pozdrawiam
L

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 09 paź 2008, 18:06

Uzywam Cubase'a. Nagrywam, obcinam to co nieportzebne w nagraniu, zapisuje jako wav. Konwertuje do "romiaru pocztowego", czyli na przyklad do mp3 i wysylam. Reszta to nie moja sprawa, tak?

Generalnie tak. Mozesz pokusic sie o nagrywanie w 24 bitach, po nagraniu znormalizowac i wyeksportowac do 16 a potem zrobic mp3, ale jak dobrze ustawisz poziomy i bedziesz ich pilnowal, to nie potrzebna robota. Jedna uwaga - mp3 nie z cubase, tylko lame (z interfejsem razorlame dla ulatwienia) - slyszalna roznica w jakosci.

ODPOWIEDZ