Wielokanałowa karta audio zamiast E-mu 1212m + SC4?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dsds
Re: Wielokanałowa karta audio zamiast E-mu 1212m + SC4?

Post autor: dsds » środa 08 paź 2008, 23:44

...wymiana na Maudio rozwiaze problem tylko wygody przelaczania.
absolutnie nic nie zmieni w jakosc...

...
Dzięki Devil za pomoc.
................................................
...ten mikser to sobie podlacz na wyjsciu karty, aby moc wygodnie kontrolowac glosnosc glosnikow i moc podlaczyc sluchawki.

a preamp podlaczasz liniowo bezposrednio w karte pod wejscia analogowe.
kupno drozszej karty nic tutaj nie pomoze.

czyli mikrofon - preamp - karta
i na wyjsciu karta - mikser - krk

w Twoim przypadku lepszego polaczenia chyba nie da sie zrobic
...
Teraz mam podłączone tak:
mic>preamp>combo w SC4>E-mu
Czyli radzisz preamp podłączyć bezpośrednio do karty? Czemu?

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » środa 08 paź 2008, 23:51

Teraz mam podłączone tak:
...
ALE przecież i tak nie mogę tak zrobić bo zostaje jeszcze podłączenie ASR...a chcę mieć podłączone wszystko jednocześnie.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » środa 08 paź 2008, 23:54

Przepraszam za tyle postów pod rząd.

Dobra - czyli zostaję póki co przy tej konfiguracji, co mam skoro zmiany, o których pisałem nie wpłyną na jakość.

Jak będę zdecydowany na Pro Tools :), to przesiądę się z E-mu 1212m oraz SC4 na M-Audio Firewire 410 lub nowe M-Audio Profire 610...Chodzi oczywiście o MOJĄ KONFIGURACJĘ i ZAPOTRZEBOWANIA :) /Bo PT...to kolejna długa rozmowa/.

Dzięki.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 09 paź 2008, 08:30

...Teraz mam podłączone tak:
...
tak wlasnie radze, co prawda to podlaczenie liniowe wiec strat nie powinno byc, ale zawsze to jedno nieptorzebne uzadzenie pomiedzy.

rozumiem ze ten sampler ARS jest stereo ?
bo jak mono, to pod jeden kanal wpinasz preamp, a pod drugi kanal sampler.

a ew kabelek wyciagasz z preampa i podlaczasz do samplera...

rozwiazanie jest jeszcze w postaci czegos pod spdif.
czyli wymiana na sampler ktory ma wyjscie cyfrowe,
lub wymiana preampu na preamp z opcja cyfrowa,
lub dokupic sam maly przetrownik i podlaczyc do niego np sampler i dalej pod spdif.

niestety, kupujac emu0404 lub 1212 trzeba brac pod uwage to ze te karty maja tylko po jednej parze we/wy analogowych, reszta to tylko/az cyfra
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » czwartek 09 paź 2008, 13:02

tak wlasnie radze, co prawda to podlaczenie liniowe wiec strat nie powinno byc, ale zawsze to jedno nieptorzebne uzadzenie pomiedzy.

rozumiem ze ten sampler ARS jest stereo ?
bo jak mono, to pod jeden kanal wpinasz preamp, a pod drugi kanal sampler.

a ew kabelek wyciagasz z preampa i podlaczasz do samplera...

rozwiazanie jest jeszcze w postaci czegos pod spdif.
czyli wymiana na sampler ktory ma wyjscie cyfrowe,
lub wymiana preampu na preamp z opcja cyfrowa,
lub dokupic sam maly przetrownik i podlaczyc do niego np sampler i dalej pod spdif.

niestety, kupujac emu0404 lub 1212 trzeba brac pod uwage to ze te karty maja tylko po jednej parze we/wy analogowych, reszta to tylko/az cyfra
...
Tak, ASR jest stereo.
Wymiana samplera niestety nie wchodzi w grę - bardzo go lubię :)
Wymiana preampu na taki, która ma opcję cyfrową - prędzej.
Lub sam mały przetwornik < Muszę jeszcze chwilę pomyśleć.
ALE wydaje mi się po Waszych postach, iż po prostu kombinuję niepotrzebnie. Bo dużej zmiany w jakości nie odczuję - o ile jakąkolwiek, bo jednak 1212m ma niezłe przetworniki.

Tak, jak napisałem w przedostatnim poście - pozostanę przy tej konfiguracji, którą mam na razie. A jeżeli będę chciał zacząć używać Pro Tools (nad czym również się zastanawiam - z wielu względów), to kupię kartę "wielokanałową" np. M-Audio Firewire 410 lub M-Audio Profire 610 /które to spełniałyby moje wymagania/, sprzedając jednocześnie E-mu 1212m oraz SC4. Wtedy moja decyzja będzie miała sens./A ta nowa Profire 610 zapowiada się interesująco/.

Dziękuję za pomoc.

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 09 paź 2008, 13:07

kupię kartę "wielokanałową" np. M-Audio Firewire 410 lub M-Audio Profire 610

Przecież 1212m też jest wielokanałowa! Nawet"więcejkanałowa" niż wymienione wyżej M-AUDIO.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » czwartek 09 paź 2008, 13:12

Przecież 1212m też jest wielokanałowa! Nawet"więcejkanałowa" niż wymienione wyżej M-AUDIO....
W porządku. Ale mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodziło.
O:
1.jakość
2.WYGODĘ.

I kiedy mówię o "wielokanałowej" karcie, chodzi mi o interfejs, który mam pod ręką - skoro mam już wymieniać z Soundcraft Compact 4.
Nie chcę wygody zamienić w niewygodę tylko dla MINIMALNEJ poprawy jakości. /Dlatego zastanawiałem się nad Firewire 410 lub Profire 610/.< Ale doszedłem do wniosku, że PÓKI CO - niewarto. Warto będzie, jak będę chciał używać PT.

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 09 paź 2008, 13:38

W porządku. Ale mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodziło.
O:
1.jakość
2.WYGODĘ.

Jeśli chodzi o jakość to Soundcraftowi niewiele można zarzucić, nieprawdaż?

A jeśli chodzi o wygodę to COMPACT 4 jest najgenialniejszym urządzeniem pod słońcem. Wchodzi i wychodzi na złączach symetrycznych. Dwa preampy słuchawkowe. Możliwość podłączenia 3 (!!!) odsłuchów i bezkolizyjnego przełączania między nimi. Szybka monofonizacja. I dwa preampy (z phantomem, którego nawet nie usłyszysz jak załączasz).

Nie szukaj miodu w d... bo kupisz sobie wielokanałową kartę na usb czy fw i założysz wątek: "kupiłem, nie działa i co dalej" albo "jak mogę obniżyć latencję". I znów kombinowanie.

Jak chcesz więcej kanałów to kup sobie ADA-8000. Albo inny przetwornik ADATowski. I będziesz miał lepszy rezultat niż przy wymianie karty.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » czwartek 09 paź 2008, 13:46

Jeśli chodzi o jakość to Soundcraftowi niewiele można zarzucić, nieprawdaż?

A jeśli chodzi o wygodę to COMPACT 4 jest najgenialniejszym urządzeniem pod słońcem. Wchodzi i wychodzi na złączach symetrycznych. Dwa preampy słuchawkowe. Możliwość podłączenia 3 (!!!) odsłuchów i bezkolizyjnego przełączania między nimi. Szybka monofonizacja. I dwa preampy (z phantomem, którego nawet nie usłyszysz jak załączasz).

Nie szukaj miodu w d... bo kupisz sobie wielokanałową kartę na usb czy fw i założysz wątek: "kupiłem, nie działa i co dalej" albo "jak mogę obniżyć latencję". I znów kombinowanie.

Jak chcesz więcej kanałów to kup sobie ADA-8000. Albo inny przetwornik ADATowski. I będziesz miał lepszy rezultat niż przy wymianie karty. ...
Właśnie nie wiem, czy można COMPACT 4 niewiele zarzucić, jeśli chodzi o jakość. O to TEŻ pytam. Może po prostu powinienem wyrejestrować się z forum Gearslutz? - piszę serio. Skoro oni twierdzą, że mikser poniżej 2000 zł w przeliczeniu opór degraduje brzmienie i lepiej obejść się bez niego./A ja akurat go AŻ TAK nie potrzebuję/.
OK.
W takim razie dzięki wielkie za Waszą pomoc. Tak, jak pisałem - ZOSTAJĘ przy tej konfiguracji, którą mam :)

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » czwartek 09 paź 2008, 22:38

chyba wszyscy zapomnieli oo MicroDocku... sprawdz jaka masz wersje emu i dokup to... pominiesz C4 a wszyystko bedziesz mogl podpiac :D
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ