ProTools 8

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
danas
Re: ProTools 8

Post autor: danas » wtorek 07 paź 2008, 18:20

Mozna te problemy w duzym stopniu ograniczyc odpowiednim mikserem.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 07 paź 2008, 18:33

...Mozna te problemy w duzym stopniu ograniczyc odpowiednim mikserem....
IMO nie mozna, ograniczyc moze tak, ale problemy przy podrzutkach sa nie do pokonania. To samo dotyczy wszystkich aplikacji natywnych - nawet przy wykorzyatywaniu interfejsow typu RME z rozbudowanym mikserem nie ma szans na wlasciwy wielokanalowy odsluch dla muzykow. W wielu sytuacjach tylko odsluch przez DAW ma sens, jezeli chcemy zapewnic komfort odsluchowy, a latencja nawet przy minimalnym buforze moze przeszkadzac wykonawcom. Dlatego Pro-Tools HD nadal jest niepokonany

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » wtorek 07 paź 2008, 22:22

A Complete Production to alternatywa dla HD
**********************************88

Chodziło mi głównie o miksowanie surround, ale complete ma też DigiBase Pro, DigiTranslator 2.0, Time Code and Feet + Frames functions, Powerful editing and session management
Więc zbliża się to bardziej do HD, ale wiadomo, że nigdy HD nie będzie.
Dlatego mam nadzieję stać się właścicielem HD.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 07 paź 2008, 23:47

...A Complete Production to alternatywa dla HD
**********************************88

Chodziło mi głównie o miksowanie surround, ale complete ma też DigiBase Pro, DigiTranslator 2.0, Time Code and Feet + Frames functions, Powerful editing and session management
Więc zbliża się to bardziej do HD, ale wiadomo, że nigdy HD nie będzie.
Dlatego mam nadzieję stać się właścicielem HD....
To prawda, wszystko idzie w dobrym kierunku, ale i tak systemy natywne maja swoje problemy, nie do pokonania na razie. A tymczasem Session8 (rok produkcji 1993) mial Direct Monitoring na kazdym z osmiu wejsc i wyjsc i nikomu to nie przeszkadzalo, az nastal Cubase i sie zaczelo z buforami

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 08 paź 2008, 00:22

Jacek,LE w przeciwienstwie do HD,ma sie rozumiec.......
...
:)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 08 paź 2008, 00:54

A tymczasem Session8 (rok produkcji 1993) mial Direct Monitoring na kazdym z osmiu wejsc i wyjsc i nikomu to nie przeszkadzalo, az nastal Cubase i sie zaczelo z buforami ...

Wlasnie! Juz kiedys gdzies pisalem o tym - mam wrazenie ze pare starych aplikacji mialo ta przewage, ze tworzyli je ludzie, ktorych tok myslenia byl caly czas przy tasmie 2" i konsoli nagraniowej, a gdzieniegdzie probowali uproscic, ale zeby sie nadawalo do czegos. A Cubase audio na poczatku sprawial wrazenie, jakby go tworzyli ludzie, ktorzy nigdy nie zrobili nagrania w studio, a dopiero pozniej zaczeli naciagac nowe funkcje w kierunku normalnosci.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 08 paź 2008, 08:19

IMO nie mozna, ograniczyc moze tak, ale problemy przy podrzutkach sa nie do pokonania. To samo dotyczy wszystkich aplikacji natywnych - nawet przy wykorzyatywaniu interfejsow typu RME z rozbudowanym mikserem nie ma szans na wlasciwy wielokanalowy odsluch dla muzykow. W wielu sytuacjach tylko odsluch przez DAW ma sens, jezeli chcemy zapewnic komfort odsluchowy, a latencja nawet przy minimalnym buforze moze przeszkadzac wykonawcom. Dlatego Pro-Tools HD nadal jest niepokonany ...
tez sie z tym zgodze, ale trzeba sobie radzic... szczegolnie w budzetowych studiach, gdzie wydatek na Pro-Tools HD mija sie z celem.
ja mam presonusa 26x26 zintegrowanego z emu1212m + zewnetrzny efekt w rack. i nie mam problemu z zadnym odsluchem,
najwieksza sesje wymagala 7 neizaleznych odlsuchow ( w tym jeden moj) i na kazdym kazdy chcial miec 1. inne intrumenty, 2. inne proporcje 3. niektore instrumenty po EQ, komrpesji i poglosie.

jakos wsyzstko dalo sie zrobic bez uzycia DAWu, tak wiec i bez zadnej latencji :>
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 08 paź 2008, 08:27

jakos wsyzstko dalo sie zrobic bez uzycia DAWu, tak wiec i bez zadnej latencji :>

Duzo da sie zrobic, ale tylko podczas normalnego nagrywania sladow. Jak bedzie trzeba podrzucic cala kapele "od drugiego refrenu", to rak do naciskania guziczkow zabraknie

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 08 paź 2008, 10:09

...jakos wsyzstko dalo sie zrobic bez uzycia DAWu, tak wiec i bez zadnej latencji :>

Duzo da sie zrobic, ale tylko podczas normalnego nagrywania sladow. Jak bedzie trzeba podrzucic cala kapele "od drugiego refrenu", to rak do naciskania guziczkow zabraknie ...
nie rozumiem.. chodzi o dogrywki, od ktoregos tam momentu ?
czyli odtwarzanie w tle + nagrywanie ? jakos tez nie widze tutaj problemu...
.. chyba ze nie o to chodzi :D
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

danas

Post autor: danas » środa 08 paź 2008, 10:24

No wlasnie o tym mowie, np mikser zalatwia bardzo duza czesc jesli chodzi o odsluch. Zawsze costam da sie wykombinowac, jak ktos ma leb na karku. Chyba ze chodzi o juz naprawde profeske, zupelna bezkompromisowosc - wtedy jednak HD musi byc. Ale w projektowym studio a tymbardziej domowym mikser wg w zupelnosci wystarczy. I tym samym LE nadaje sie do uzytku, bo jak dla mnie to najwieksza wada to ew. latencja, z ktora wlasnie w ww sposoby mozna sobie poradzic. Chociaz nie przesadzajmy z ta latencja - tez nie przeszkadza zawsze i wszedzie.

Jedyne pytanie mam co do urzadzen Digidesign wspopracujacych z LE - szczegolnie 003. Czy jakosc tego urzadzenia pozwala na prawie-ze-profesjonalne uzycie? Konwertery, preampy.. co o tym sadzicie??Pytanie do tych co uzywali.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ