Cooler do laptopa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Cooler do laptopa

Post autor: mytnik » piątek 03 paź 2008, 22:18

sorry za off-topic, ale mój laptop zaczyna skutecznie dogrzewać mieszkanie, tak że nie można go od spodu dotknąć na dłużej niż kilka sekund (dosłownie). Mało tego zaczyna łapać zawiechy po mało obciążającej pracy z samym netem. Nie chcę zwiększać hałasu i nie chcę wydać na darmo kasy więc pytanie kieruję do posiadaczy:

Czy to się sprawdza, "ile muszę wydać" czyt. co polecacie żeby było w miarę ciche? czy to jest mit i mam czekać na powolną śmierć lapka?

z góry dzięki za pomoc
drummer

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Cooler do laptopa

Post autor: AkselPL » piątek 03 paź 2008, 23:22

...sorry za off-topic, ale mój laptop zaczyna skutecznie dogrzewać mieszkanie, tak że nie można go od spodu dotknąć na dłużej niż kilka sekund (dosłownie). Mało tego zaczyna łapać zawiechy po mało obciążającej pracy z samym netem. Nie chcę zwiększać hałasu i nie chcę wydać na darmo kasy więc pytanie kieruję do posiadaczy:

Czy to się sprawdza, "ile muszę wydać" czyt. co polecacie żeby było w miarę ciche? czy to jest mit i mam czekać na powolną śmierć lapka?

z góry dzięki za pomoc...
allegro.pl
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » piątek 03 paź 2008, 23:31

A moge z ciekawosci spytac jaki to laptop?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 03 paź 2008, 23:34

LG GE 50

allegro hm, wiem, ale ja o co innego pytałem
drummer

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 04 paź 2008, 11:25

Może po prostu masz brudno w środku?... Warto laptopa odkurzyć. Zwłaszcza, jeśli sam wentylator jest brudny.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 04 paź 2008, 14:03

...Może po prostu masz brudno w środku?... Warto laptopa odkurzyć. Zwłaszcza, jeśli sam wentylator jest brudny....
tak zrobilem przed momentem (nawet rozkrecilem) i jest zdaje sie lepiej. Mimo wszystko chciałbym wiedzieć jaki cooler jest przez was sprawdzony - nie utrudniający pracy z dźwiękiem. podejrzewam ze 50 to za mało.

pozdr
drummer

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 04 paź 2008, 20:07

tak zrobilem przed momentem (nawet rozkrecilem) i jest zdaje sie lepiej. Mimo wszystko chciałbym wiedzieć jaki cooler jest przez was sprawdzony - nie utrudniający pracy z dźwiękiem. podejrzewam ze 50 to za mało.
Polecam sklep cooling.pl. Mają duży wybór i forum, na którym potrafią sensownie doradzić.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 04 paź 2008, 20:08

...tak zrobilem przed momentem (nawet rozkrecilem) i jest zdaje sie lepiej. Mimo wszystko chciałbym wiedzieć jaki cooler jest przez was sprawdzony - nie utrudniający pracy z dźwiękiem. podejrzewam ze 50 to za mało.
Polecam sklep cooling.pl. Mają duży wybór i forum, na którym potrafią sensownie doradzić....
Podczep sobie wodne, zero zakłóceń 101% skuteczności
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 05 paź 2008, 00:21

......Może po prostu masz brudno w środku?... Warto laptopa odkurzyć. Zwłaszcza, jeśli sam wentylator jest brudny....

pozdr...
W laptopach często jest nie tyle winien sam wiatrak, a zapchany radiator.
Wiatrak dmucha na radiator, który leży na procesorze.
W radiatorze są kanały powietrzne przez które, powinno przechodzić powietrze wdmuchiwane przez wiatrak. Te kanaliki dość szybko potrafią się zapchać i wtedy przez radiator nie przechodzi powietrze.
Efekt, to gorsze odprowadzanie ciepła, z czasem naprawdę słabe.

Należy odkręcić radiator i go przedmuchać. Będzie widać czy jest zapchany.

A przy montarzu należy pamiętać, aby przestrzeń radiatora, która styka się z procesorem była posmarowana świeżą pastą termoprzewodzącą.
Dobra pasta kosztuje kilkanaście złotych.

Bez niej następują skoki temperatury i w skrajnym wypadku można nawet spalić procka.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 06 paź 2008, 10:28

dzięki wszystkim za odpowiedzi

pozdrawiam
drummer

ODPOWIEDZ