Kontroler IEEE 1394 VIA a karta dźwiekowa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Arab
Kontroler IEEE 1394 VIA a karta dźwiekowa

Post autor: Arab » wtorek 30 wrz 2008, 18:25

Sprzedaje E-MU 0404 (mam dość tej kart i jej kaprysów) i nosze się zamiarem kupna kart zewnętrznej a że mam złącze FireWire myślę żeby to właśnie je wykorzystać, tylko ostatnio czytam że muszę mieć chipset Texanx Instrument aby to zadziałało do audio :/ Jak to w końcu jest? Płyta to Asus P5K, everest pokazuje że mam chipset VIA, może dokupić kontroler na pci?

Awatar użytkownika
macandroll

Re: Kontroler IEEE 1394 VIA a karta dźwiekowa

Post autor: macandroll » wtorek 30 wrz 2008, 19:05

...Sprzedaje E-MU 0404 (mam dość tej kart i jej kaprysów) i nosze się zamiarem kupna kart zewnętrznej a że mam złącze FireWire myślę żeby to właśnie je wykorzystać, tylko ostatnio czytam że muszę mieć chipset Texanx Instrument aby to zadziałało do audio :/ Jak to w końcu jest? Płyta to Asus P5K, everest pokazuje że mam chipset VIA, może dokupić kontroler na pci? ...
Nie ma reguł. Czasem dobrze działa, a czasem wcale lub trzaski. Albo z jedną kartą idzie, a z inną nie.
Trzeba próbować, albo szukać ludzi z identyczną konfigurtacją sprzętową.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 30 wrz 2008, 19:07

nie texanx tylko texas
ogolnie to jest roznie (jak przedmowca wspomnial)
mi kazdy polecal texas a odradzal via.
i jakims cudem moj presonus firestudio smija na via, tyle ze nie na zintegrowanej, tylko na dokupionej na PCI. zreszta moja plyta firewire na plycie nie miala :>
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » wtorek 30 wrz 2008, 19:19

...nie texanx tylko texas
ogolnie to jest roznie (jak przedmowca wspomnial)
mi kazdy polecal texas a odradzal via.
i jakims cudem moj presonus firestudio smija na via, tyle ze nie na zintegrowanej, tylko na dokupionej na PCI. zreszta moja plyta firewire na plycie nie miala :>
...
No ok a USB? Jakie karty są stabilne? Wszystko tylko nie E-MU (Zbynia pisał że u niego fl smiga na viscie, u mnie tez wszystko ok ale karta zawiszała program powodowała warczenie, trzaski itp)

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » wtorek 30 wrz 2008, 19:37

A u mnie zarówno emu 0404 PCI jak i 0202 USB (na pc i na mac) śmiagają jak trzeba i nie narzekam. Mam T.C. Electronic Desktop 6 na FW. Na początku miałem go na FW VIA na PCI, teraz zmieniłem na TI, jest lepiej, ale na tamtej też chodził, wiec musisz poprostu sprawdzić/podpytać.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » wtorek 30 wrz 2008, 19:48

...A u mnie zarówno emu 0404 PCI jak i 0202 USB (na pc i na mac) śmiagają jak trzeba i nie narzekam. Mam T.C. Electronic Desktop 6 na FW. Na początku miałem go na FW VIA na PCI, teraz zmieniłem na TI, jest lepiej, ale na tamtej też chodził, wiec musisz poprostu sprawdzić/podpytać....
może masz fart i masz sprawny egzemplarz, posiadam tez novation xiosynth ( karta usb) i tu jest zero problemów za to z emu :/

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » środa 01 paź 2008, 08:26

ja mam motu828mkII przy ktorym wszyscy trabili ze koniecznie chipset texasa ... kupilem karte PCI z tym chipsetem podlaczam motu i nic... zero dzwieku zero reakcji... potem podlaczylem na chipsecie VIA i dziala juz drugi rok bez nawet jednej drobnej wpadki :)

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 01 paź 2008, 10:02

Dokładnie... mam laptopa ze zintegrowanym Texasem. Presonus Inspire i Firepod krzaczą się strasznie... na stacjonarnym kompie z dokupioną kartą VIA zero problemów. Jest ten plus, że możesz każdy sprzęt do 10 dni oddać przy zakupie wysyłkowym, więc nie ryzykujesz.

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » środa 01 paź 2008, 19:57

Oks już wiem co będę kupował. Będzie to Lexicon Omega, raczej dobry sprzęt.

ODPOWIEDZ