Roland MV 8800 - syntezator

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
typek
Roland MV 8800 - syntezator

Post autor: typek » poniedziałek 29 wrz 2008, 23:35

Witam . Moje pytanie skierowane jest do uzytkownikow Rolanda MV 8000,8800 . Jak uzywac syntezatora ? Mam ta maszynke juz jakis czas ale za nic nie moge dojsc do tego jak uzywac syntezatora , sterujac klawiatura midi . W instrukcji anie slowa na ten temat . Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
preceli

Re: Roland MV 8800 - syntezator

Post autor: preceli » wtorek 30 wrz 2008, 00:09

... W instrukcji anie slowa na ten temat . Pozdrawiam . ...

Typek, a o jaką instrukcję Ci niby chodzi? Od 800 czy 8800?
Choć nie ma zbytniej różnicy, bo w obydwu jest full na ten temat.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

typek

Post autor: typek » wtorek 30 wrz 2008, 00:47

Przepraszam mzoesz mnie w takim razie naprowadzic na to jak ustawic syntezator , tak zebym mogl sterowac klawiatura ?

typek

Post autor: typek » wtorek 30 wrz 2008, 02:44

...Przepraszam mzoesz mnie w takim razie naprowadzic na to jak ustawic syntezator , tak zebym mogl sterowac klawiatura ? ...

Albo jak jest to opisane w instrukcji . Bo ja niestety nie moge nic znalesc odnosnie syntezatora . Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 30 wrz 2008, 08:12

Albo jak jest to opisane w instrukcji . Bo ja niestety nie moge nic znalesc odnosnie syntezatora . Pozdrawiam . ...

Kupujesz sprzęt za 6-7 tys. PLN i nie masz pojęcia o podstawowej konfiguracji MIDI ? Może przesiądź się na kosiarkę do trawy ... !!!

Jeśli masz przed nosem instrukcję , to wybacz, ale nie marnuj czyjegoś czasu i sam do jasnej cholery powertuj kartki. Jak znam życie pewnie wpadniesz zaraz na forum po całej nocy z nadzieją , że ktoś za Ciebie wszystko porobił i poda stonę , wers itd.

Rusz swoje 4 litery.
Zacznij od tego:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=FAQ&file=index

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 30 wrz 2008, 09:54

MV-8800 nie ma wbudowanego miksera midi - da się to obejść , ale nic wspólnego to nie ma z wygodą.
Nie rozumiem dlaczego skoro jest zakładka AUDIO, zakładka PARTS (sampler) to nie ma MIDI1 (out1) oraz MIDI (out2) po 16 kanałów każda.
Natomiast sterowanie całą MV-ką z pozycji klawisza wydaje mi się nie porozumieniem.
Jeśli ktoś zna jakiś patent to prośba by się ujawnił.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

typek

Post autor: typek » czwartek 02 paź 2008, 04:07

Witam raz jeszcze . AdamZ rozumiem twoja reakcje , to prawda w instrukcji jest to opisane . I widzialem ta opcje pare razy lecz nie wnikalem dokladnie .. Jest w sekcji ekeft jako symulator analogowego syntezatora . Nie wnikalem w ta opcje jak jeszcze w pare innych takich jak mastering . To moj pierwszy sprzet i pierwsze kroki w produkcji , zaczynam ogarniac . No a to ze MV - mysle ze ten sprzet zostanie na dlugie lata .

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 02 paź 2008, 08:20

...Witam raz jeszcze . AdamZ rozumiem twoja reakcje , to prawda w instrukcji jest to opisane . I widzialem ta opcje pare razy lecz nie wnikalem dokladnie .. Jest w sekcji ekeft jako symulator analogowego syntezatora . Nie wnikalem w ta opcje jak jeszcze w pare innych takich jak mastering . To moj pierwszy sprzet i pierwsze kroki w produkcji , zaczynam ogarniac . No a to ze MV - mysle ze ten sprzet zostanie na dlugie lata . ...

Widzisz , nie bardzo masz pojęcie o czym mówisz. Rozumiem, że zaczynasz , że chcesz wiedzieć to i tamto ale z tego co widzę Twoja wiedza jest niewielka i szczerze...zacznij od linku który Tobie podałem. Poświęć trochę czasu na instrukcję a jeśli czegoś nie rozumiesz - google i jazda. Nie ma efektu symulatora analogowego syntezatora, a jeśli jest to co miałby symulować ? Jego wygląd... ? To nie efekt a pewnie symulacja/emulacja instrumentu-VA a to różnica. Mówisz, że nie wnikałeś w opcje takie jak mastering. Mastering to nie opcja a cały proces różnych czynności. Żeby mastering był dobry musisz "wnikać";-) miesiącami a nawet długimi latami ... Więc nie mieszaj pojęć i jesli naprawdę Cię to wszystko interesuje poświęć czas i czytaj, ćwicz, testuj. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Kupiłeś skomplikowane narzędzie, może zbyt skomplikowane ... ale z drugiej strony jeśli naprawdę Cię to kręci to po co się rozdrabniać. Teraz jeśli już to masz to nie oczekuj że zrobi ca Ciebie wszystko po wciśnięciu magicznego guziczka. Nie ma szybszej drogi żeby to wszystko poznać. Nauka , testy ...

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 02 paź 2008, 10:09

Widzisz , nie bardzo masz pojęcie o czym mówisz. Rozumiem, że zaczynasz , że chcesz wiedzieć to i tamto ale z tego co widzę Twoja wiedza jest niewielka i szczerze...zacznij od linku który Tobie podałem. Poświęć trochę czasu na instrukcję a jeśli czegoś nie rozumiesz - google i jazda. Nie ma efektu symulatora analogowego syntezatora, a jeśli jest to co miałby symulować ? Jego wygląd... ? To nie efekt a pewnie symulacja/emulacja instrumentu-VA a to różnica. Mówisz, że nie wnikałeś w opcje takie jak mastering. Mastering to nie opcja a cały proces różnych czynności. Żeby mastering był dobry musisz "wnikać";-) miesiącami a nawet długimi latami ... Więc nie mieszaj pojęć i jesli naprawdę Cię to wszystko interesuje poświęć czas i czytaj, ćwicz, testuj. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Kupiłeś skomplikowane narzędzie, może zbyt skomplikowane ... ale z drugiej strony jeśli naprawdę Cię to kręci to po co się rozdrabniać. Teraz jeśli już to masz to nie oczekuj że zrobi ca Ciebie wszystko po wciśnięciu magicznego guziczka. Nie ma szybszej drogi żeby to wszystko poznać. Nauka , testy ...

Pozdrawiam

...
Struktura MV jest taka że ten "virtual analog modeling bass" występuje w tym kombajnie jako jeden z algorytmów pokładowego procesora fx. Otwierasz listę efektów i obok chorusów,reverbów i delayów masz ten VA....trochę śmieszne ale prawdziwe. A tak od siebie dodam ,że mi ten kombajn zupełnie nie podpasił ze względu własnie na jakieś nieludzkie rozwiązania, dziwną strukturę i próbę imitowania softowego podejścia do pracy.W hardwarze lubię prostotę obsługi i intuicyjność - MPC rulez !!!!
sorry za offtopic....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 02 paź 2008, 10:28

Struktura MV jest taka że ten "virtual analog modeling bass" występuje w tym kombajnie jako jeden z algorytmów pokładowego procesora fx. Otwierasz listę efektów i obok chorusów,reverbów i delayów masz ten VA....trochę śmieszne ale prawdziwe........

Jeśli tak to przymykam oko i siiiooory Chociaż jakoś mało logiczne rozwiązanie. Co do reszty o której pisałem , podtrzymuję wcześniejszą wersję

ODPOWIEDZ