Vista, a produkcja muzyczna
Widze że jestaście kolesiami którzy 5 razy zainstalowali windowsa i juz wszystko wiedza.
Przez Twoja forme wypowiedzi przemawia po prostu gowniarstwo.
...dobrze ze juz macie mocne komputery bo mozecie uruchomic wszystko naraz...
Nie stac mnie na takie. Zreszta po co bym mial takiego miec, skoro w jednym z komercyjnych studiow, w ktorym pracuje, dziala od ilus lat stary P4 w technologii HT z dyskami kilka razy wolniejszym niz dzisiejsze, ciagnie spokojnie sesje przekraczajace 100 sladow i nie przypominam sobie, zebym mial klopoty z systemem w tym komputerze. Zainstalowalem raz, a dobrze.
Acha - specjalnie dla Twojej informacji dopisze, ze takie komputery w tym studio sa trzy, wszystkie sa wlaczone do sieci i NIE MA na nich antywirusa.
Dla przypomnienia - studio komercyjne - nie ma czasu na awarie systemu - MUSI dzialac, bo nie mam zamiaru stresowac i stracic klientow.
Przez Twoja forme wypowiedzi przemawia po prostu gowniarstwo.
...dobrze ze juz macie mocne komputery bo mozecie uruchomic wszystko naraz...
Nie stac mnie na takie. Zreszta po co bym mial takiego miec, skoro w jednym z komercyjnych studiow, w ktorym pracuje, dziala od ilus lat stary P4 w technologii HT z dyskami kilka razy wolniejszym niz dzisiejsze, ciagnie spokojnie sesje przekraczajace 100 sladow i nie przypominam sobie, zebym mial klopoty z systemem w tym komputerze. Zainstalowalem raz, a dobrze.
Acha - specjalnie dla Twojej informacji dopisze, ze takie komputery w tym studio sa trzy, wszystkie sa wlaczone do sieci i NIE MA na nich antywirusa.
Dla przypomnienia - studio komercyjne - nie ma czasu na awarie systemu - MUSI dzialac, bo nie mam zamiaru stresowac i stracic klientow.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Re: Vista, a produkcja muzyczna
dalej nie skumales - windows wymaga antywirusa czy masz net , siec czy nie....
nawet nie wiesz jak latwo zarazic system jakims dziadostwem czy to z plyty dyskietki pena czy twardego dysku
popularnosc ma swoja cene
nic ci nie da oddzielny system - tak naprawde ani to nie wplywa na prace ani na bezpieczenstwo
zreszta o tym juz kolega wyzej pisal ale czytac ci sie nie chce albo faktycznie za duzo piwa nie nie zajarzyles
za to powiedz mi po co ci antywirus do linuksa jak raz ze to inny format plikow dwa za malo popularny system by komus chcialo sie robic wirusy a trzy ze nic windowsowego na niego nie wejdzie(chyba ze na sile)
teraz usiadz spokojnie przeczytaj trzy razy i powiedz czy rozumiesz ocb
nawet nie wiesz jak latwo zarazic system jakims dziadostwem czy to z plyty dyskietki pena czy twardego dysku
popularnosc ma swoja cene
nic ci nie da oddzielny system - tak naprawde ani to nie wplywa na prace ani na bezpieczenstwo
zreszta o tym juz kolega wyzej pisal ale czytac ci sie nie chce albo faktycznie za duzo piwa nie nie zajarzyles
za to powiedz mi po co ci antywirus do linuksa jak raz ze to inny format plikow dwa za malo popularny system by komus chcialo sie robic wirusy a trzy ze nic windowsowego na niego nie wejdzie(chyba ze na sile)
teraz usiadz spokojnie przeczytaj trzy razy i powiedz czy rozumiesz ocb
ps.ja mam rakiete bo duzo gram - wydajne komputery pc da przedewszystkim do grania
do muzyki wystarczy mi laptop na pentium dual core bo ma moc(procz zamulonych dyskow) i tak wieksza niz Joachima p4 notabene takiego tez mialem i dawal w zupelnosci rade o ile nie napchalo sie go wtyczkami z nowych wymagajacych serii
chocby z tego powodu na debilne pytanie "aki komputer do muzyki " odpisuje ze kazdy bo komputery sprzed 4 lat dadza rade bez klopotu
no chyba ze ktos chce vsti to tu jak wiadomo panuje wolna amerykanka i gowno ktore zre 4 rdzeniowe procki nie oferuje nic co by wybiegalo poza spectrasonica hypersonica i inne.......
a nawet do duzych bibliotek typu collosus wystarczy stary komputer bo jak wiadomo podsystem dyskowy zamula od zawsze i to jedyne ograniczenie
do muzyki wystarczy mi laptop na pentium dual core bo ma moc(procz zamulonych dyskow) i tak wieksza niz Joachima p4 notabene takiego tez mialem i dawal w zupelnosci rade o ile nie napchalo sie go wtyczkami z nowych wymagajacych serii
chocby z tego powodu na debilne pytanie "aki komputer do muzyki " odpisuje ze kazdy bo komputery sprzed 4 lat dadza rade bez klopotu
no chyba ze ktos chce vsti to tu jak wiadomo panuje wolna amerykanka i gowno ktore zre 4 rdzeniowe procki nie oferuje nic co by wybiegalo poza spectrasonica hypersonica i inne.......
a nawet do duzych bibliotek typu collosus wystarczy stary komputer bo jak wiadomo podsystem dyskowy zamula od zawsze i to jedyne ograniczenie
ale zboczylismy bez sensu z tematu
steve jakies pytanka odnosnie visty?
generalnie praca nie rozni sie od xp za to zyskuje co nieco na szybkosci i przedewszystkim stabilnosci
zadne oslawione swojego czasu DRM nie daje o sobie znac - moze dlatego ze nie korzystam z gowna zabezpieczonego tym syfem
generalnie praca nie rozni sie od xp za to zyskuje co nieco na szybkosci i przedewszystkim stabilnosci
zadne oslawione swojego czasu DRM nie daje o sobie znac - moze dlatego ze nie korzystam z gowna zabezpieczonego tym syfem
zbynia zajmij się lepiej grami bo 2 razy2 to wg. ciebie niekoniecznie 4 , nie jesteś w stanie zrozumieć rzeczy podstawowych i artykułów do których podaje linki. a co do studia pracujacego z internetem bez antywirusa z samym tylko -dobrze postawionym- systemem , w polsce jest wszystko możliwe.
- windows wymaga antywirusa czy masz net , siec czy nie....
---------------------------------------------------------------------------------------
powiem ci na chłopski rozum: 2 windowsy-pierwszy z antywirusem-systemy bezpieczne.
u mnie linux z antywirusem / bo jest / i windows bez ale ze skanem z linuxa i on line.
---------------------------------------------------------------------------------------
powiem ci na chłopski rozum: 2 windowsy-pierwszy z antywirusem-systemy bezpieczne.
u mnie linux z antywirusem / bo jest / i windows bez ale ze skanem z linuxa i on line.
- stevelukather
...ale zboczylismy bez sensu z tematu
Mnie glownie chodzi o to co zrobic i gzdie nacisnac,zeby ten system chodzil tak szybko jak OSX,bo pewnie sie da.Narazie doszedlem do tego ze w Windows Defender tzreba powywalac programy ktore sie same odpalaja,zrobilem optymalizacje tak jak w XP kiedys,mniej fajerwerkow grafocznych,wiekszy spokoj,ale dalej system chodzi troszke wolno(o duzo za wolno).Czy da sie wywalic wszystkie potwierdzenia,ze tak ze jestem pewien,ze chce wyrzucic do kosza........ze jestem pewien tego ze jest pewien,ze chce wyrzucic do kosza,pozniej to samo z kosza 5 razy,to mnie zabilo.Ogolnie jest stabilnie,tylko dalej mimo 3 Gb ramu w laptopie PC jak mam otwarte Nuendo,chce otworzyc Opere i okno widowsowe,to system mysli kreci koleczkiem i wtedy nic sie nie da nacisnac dopoki nie pusci.Przyzwyczailem sie juz do OSX,na ktorym nie zastanawiasz sie nad tym ze cos nie pojdzie,Nuendo,iTunes,Opera,Zinio Reader,coz pewnie taka uroda Visty,napisz czy to jest do przejscia o czym pisze.Dzieki i pozdro.
[addsig]
Mnie glownie chodzi o to co zrobic i gzdie nacisnac,zeby ten system chodzil tak szybko jak OSX,bo pewnie sie da.Narazie doszedlem do tego ze w Windows Defender tzreba powywalac programy ktore sie same odpalaja,zrobilem optymalizacje tak jak w XP kiedys,mniej fajerwerkow grafocznych,wiekszy spokoj,ale dalej system chodzi troszke wolno(o duzo za wolno).Czy da sie wywalic wszystkie potwierdzenia,ze tak ze jestem pewien,ze chce wyrzucic do kosza........ze jestem pewien tego ze jest pewien,ze chce wyrzucic do kosza,pozniej to samo z kosza 5 razy,to mnie zabilo.Ogolnie jest stabilnie,tylko dalej mimo 3 Gb ramu w laptopie PC jak mam otwarte Nuendo,chce otworzyc Opere i okno widowsowe,to system mysli kreci koleczkiem i wtedy nic sie nie da nacisnac dopoki nie pusci.Przyzwyczailem sie juz do OSX,na ktorym nie zastanawiasz sie nad tym ze cos nie pojdzie,Nuendo,iTunes,Opera,Zinio Reader,coz pewnie taka uroda Visty,napisz czy to jest do przejscia o czym pisze.Dzieki i pozdro.
[addsig]
- stevelukather
ale dalej system chodzi troszke wolno(o duzo za wolno).
...
Mialo byc .....o wiele za wolno,sorry za blad
[addsig]
...
Mialo byc .....o wiele za wolno,sorry za blad
[addsig]
wyłączyłem UAC (drażni) i windows defendera(nie potrzebuje - mam avg i czasem spybota uzyje)
ustawiłem plik wymiany na sztywno w wielkości połowy ramu (2GB)
zainstalowalem wszystkie latki na dana chwilę zanim zainstalowałem sterowniki
przetrzepałem usługi wyłączając :
windows cardspace
inicjator i-scsi
usluga wprowadzania na tablecie
polacz teraz - rejestrator konfiguracji
udostepnianie wmp w sieci(nie korzystam obecnie)
autokonfiguracje sieci wlan(dla stacjonarek)
kontrola rodzicielska
usluga wyliczania urzadzen przenosnych
mozna wylaczyc :
windows search(korzystam super wyszukuje z pasku start - nie to co w xp)
centrum zabezpieczen jak nie korzystasz z sieci,nie potrzebujesz firewalla itp (antywirus i tak bedzie dzialal)
windows update (wlaczysz jak bedzie potrzeba )
autowykrywanie serwera proxy(jak nie korzystasz z sieci)
pomoc techniczna panelu sterowania(w sumie raporty itp)
usluga raportowania bledow
kompozycje(nie bedzie aero)
telefonia(nie bedzie obslugi telefonu i powiazanych rzeczy typu modem telefoniczny)
uslugi podstawowe modulu tpm(modul szyfrujacy uzywany w laptopach)
uslugi terminalowe
bufor wydruku
kopia zapasowa systemu windows
uslugea powiadamiania o zdarzeniach windows(ale wtedy zadne komunikaty systemowe sie nie wyswietla)
polaczenia zdalne(menadzer polaczen i dostepu)
quality windows av experience - juz nie pamietam ale cos zwiazane z wmp przez siec
ready boost jak nie korzystasz (mam pena to sobie mieli - w sumie lepiej by mielil na penie niz na dysku)
net framework pewnie tez mozna wylaczyc
nie mam pojecia tez co do uslug sieciowych a ich troszke jest - nie korzystajac z sieci mozna je powylaczac
nie jestem pewien co do hosta uslug diagnostyki, hosta systemu diagnostyki i kolektora zdarzen ale pewnie tez mozna smialo wylaczyc
jeszcze nie wszystko przetrzepalem w kazdym badz razie windows serwer 2008 ma wiekszosc uslug powylaczanych i chodzi jak blyskawica - xp mu do piet nie dorasta po optymalizacji
gorzej jak sie czesc wlaczy to sie robi z tego vista
niestety lubi sobie vista pomielic dyskiem na poczatku(optymalizacja) a potem od czasu do czasu ale tylko po uruchomieniu
niestety jeszcze niektore programy maja problem z vista i zamulaja ale widac juz poprawe na horyzoncie :)
jak bede mial chwilke to walne sobie w vm ware i przetrzepie uslugi konkretnie
ustawiłem plik wymiany na sztywno w wielkości połowy ramu (2GB)
zainstalowalem wszystkie latki na dana chwilę zanim zainstalowałem sterowniki
przetrzepałem usługi wyłączając :
windows cardspace
inicjator i-scsi
usluga wprowadzania na tablecie
polacz teraz - rejestrator konfiguracji
udostepnianie wmp w sieci(nie korzystam obecnie)
autokonfiguracje sieci wlan(dla stacjonarek)
kontrola rodzicielska
usluga wyliczania urzadzen przenosnych
mozna wylaczyc :
windows search(korzystam super wyszukuje z pasku start - nie to co w xp)
centrum zabezpieczen jak nie korzystasz z sieci,nie potrzebujesz firewalla itp (antywirus i tak bedzie dzialal)
windows update (wlaczysz jak bedzie potrzeba )
autowykrywanie serwera proxy(jak nie korzystasz z sieci)
pomoc techniczna panelu sterowania(w sumie raporty itp)
usluga raportowania bledow
kompozycje(nie bedzie aero)
telefonia(nie bedzie obslugi telefonu i powiazanych rzeczy typu modem telefoniczny)
uslugi podstawowe modulu tpm(modul szyfrujacy uzywany w laptopach)
uslugi terminalowe
bufor wydruku
kopia zapasowa systemu windows
uslugea powiadamiania o zdarzeniach windows(ale wtedy zadne komunikaty systemowe sie nie wyswietla)
polaczenia zdalne(menadzer polaczen i dostepu)
quality windows av experience - juz nie pamietam ale cos zwiazane z wmp przez siec
ready boost jak nie korzystasz (mam pena to sobie mieli - w sumie lepiej by mielil na penie niz na dysku)
net framework pewnie tez mozna wylaczyc
nie mam pojecia tez co do uslug sieciowych a ich troszke jest - nie korzystajac z sieci mozna je powylaczac
nie jestem pewien co do hosta uslug diagnostyki, hosta systemu diagnostyki i kolektora zdarzen ale pewnie tez mozna smialo wylaczyc
jeszcze nie wszystko przetrzepalem w kazdym badz razie windows serwer 2008 ma wiekszosc uslug powylaczanych i chodzi jak blyskawica - xp mu do piet nie dorasta po optymalizacji
gorzej jak sie czesc wlaczy to sie robi z tego vista
niestety lubi sobie vista pomielic dyskiem na poczatku(optymalizacja) a potem od czasu do czasu ale tylko po uruchomieniu
niestety jeszcze niektore programy maja problem z vista i zamulaja ale widac juz poprawe na horyzoncie :)
jak bede mial chwilke to walne sobie w vm ware i przetrzepie uslugi konkretnie
Tez sie zastanawiam nad Vista 64bit , bo to ograniczenie ramu jest jakies tragiczne. Widze, ze system nie sprawia problemow w zwylkej obsludze, ale ja go bede uzywal glownie w audio i zastanawiam sie jak z uzytkowaniem znanych mi programow. Na ten temat wg mnie jest malo napisane w tym watku. Moglibyscie cos wiecej dodac o pracy z audio na vista 64bit? Np zauwazylem gdzies tu ze vw nie dziala, ja go uzywam czesto i gesto. Czy vista 64 oznacza dla mnie koniec z uzytkowaniem znanych mi wtyczek na 32 bity? Czy uzywa ktos Pro Toolsa LE na viscie 64? Ja zamierzam i nie chce miec z tym problemow, wole juz wykorzystywac nieco ponad 3 giga ramu na xp... Ale jesli jest tylko mozliwosc korzystania z przynajmniej wiekszosci softwaru audio ktory dotad smigal na xp - jestem za :)
Szczegolnie interesuje mnie temat wtyczek, ktore dzialaja, ktore nie, czy da sie to jakos naprawic, czy nie dzialaja na amen.. czy maja jakies 64bitowe odpowiedniki? itp itd
Dzieki bardzo,
pozdrawiam
Szczegolnie interesuje mnie temat wtyczek, ktore dzialaja, ktore nie, czy da sie to jakos naprawic, czy nie dzialaja na amen.. czy maja jakies 64bitowe odpowiedniki? itp itd
Dzieki bardzo,
pozdrawiam