DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
SAKAMOTO
Re: DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Post autor: SAKAMOTO » czwartek 25 wrz 2008, 17:52

...
Demek nigdy za wiele.Dzieki. Mowi sie tez o nowym sprzecie DSI Mopho. Jednopolifoniczny syntezator z enginem z Propheta. Ponoc nie ma byc drogi..Ale jakos ten mikrus mnie nie przekonuje.Co duzy panel to duzy..Szybka edycja.Wszyskie funcje pod reka.

http://matrixsynth.blogspot.com/2008/09/keybdwizrd-dsi-mopho-demo-1.html
...
Jednopolifoniczny = monofoniczny Poli/y - znaczy wiele ( ale wiadomo o co chodzi Tak tylko piszę , bo daje po oczkach

Mopho - popatrz qrde , ominęło mnie to jakoś i nie miałem pojęcia o jego istnieniu.
Jeśli dobrze zrozumiałem to tylko 1 OSC z propheta. Cena podobno 400-450$ Hmmm nie dla mnie. Ale jeśli ktoś chciałby chociaż namiastkę propheta , jego filtr i inne dobrodziejstwa to jak najbardziej.

Szkoda , ze P'08 nie ma Audio IN , ale pewnie wczesniej czy później ktoś go przerobi , jeśli znajdę gdzieś namiary na taki MOD walę jak w dym !

...
Hehe sie zagolopowalem.Mialo byc monofoniczny...Z tego co widze Mopho to dwa oscylatory plus suboscylator do kazdego..i pomyslec ze tydzien temu kupilem monofonicznego ;) evolvera.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » czwartek 25 wrz 2008, 18:39

Tymczasem musi wystarczyc evolver desktop..
a jak Ci się pracuje na tymsprzęcie, też chcę go kupić ale zastanawiam się jeszcze nad moogiem LP którego 2 razy już badałem i jestem na tak Będę chciał bezpośrednio je porównać i do końca roku kupić.

Demek nigdy za wiele.Dzieki. Mowi sie tez o nowym sprzecie DSI Mopho. Jednopolifoniczny syntezator z enginem z Propheta. Ponoc nie ma byc drogi..Ale jakos ten mikrus mnie nie przekonuje.Co duzy panel to duzy..Szybka edycja.Wszyskie funcje pod reka.
co do mopho musiałbym go obadać ale evolver ma przecież 2 oscylatory analogowe + 2 cyfrowe, i wydaje mi się być ciekawszym
poza tym to trochę inna maszyny tak jak P'08 i PEK
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 25 wrz 2008, 20:04

Właśnie dzwoniłem do Dave Smith Instruments .Okazało się , że lewe kanały na obu parach wyjść w P'08 są głośniejsze o +- 2 db. Widocznie nie byłem 1-wszy który to zauważył i jest jakiś OS który to eliminuje. Za kilka minut mają mi podeslać plik sysEx. Bardzo fajny i szybki support

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
mirt

Post autor: mirt » piątek 26 wrz 2008, 11:12

z tego co wiem mopho, to kompletny monofoniczny tor z p08 + dodatki typu 2 suboscylatory (do każdego z dwóch oscylatorów!) no i wejscie na zewnetrzny sygnał. Wątpie by zdeklasował mojego proone, ale jak tylko zbiore kase chętnie się nim zainteresuję, na koncerty jak znalazł, zważywszy że chyba się w kieszeni zmieści, jak dla mnie to analogowy monofoniczny blofeld.

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » piątek 26 wrz 2008, 16:29

...Tymczasem musi wystarczyc evolver desktop..
a jak Ci się pracuje na tymsprzęcie, też chcę go kupić ale zastanawiam się jeszcze nad moogiem LP którego 2 razy już badałem i jestem na tak Będę chciał bezpośrednio je porównać i do końca roku kupić.

co do mopho musiałbym go obadać ale evolver ma przecież 2 oscylatory analogowe + 2 cyfrowe, i wydaje mi się być ciekawszym
poza tym to trochę inna maszyny tak jak P'08 i PEK...
Na pierwszy rzut oka mogloby sie wydawac ze evolver desktop jest ciezki w obsludze ale nic z tych rzeczy. Po lewej stronie znajduje sie 8 przyciskow ktorymi przelaczasz sie miedzy rzedem funcji. A pokretla na gorze odpowiadaja za edycje tych funcji.Nic prostrzego.W zasadzie bez instrukcji obslugi.Wszystko swietnie pogrupowane. W sumie przez przypadek zamowilem destopa bo chcialem wersje z klawiatura.dzisiaj nie zaluje,zaoszczedzone pieniadze . No i te dwa cyfrowe oscylatory daja dodatkowe brzmienie,ktore mi odpowiada.Z reszta mozna je wyciszyc.
Na plus takze sekwencer i rozmiar sprzetu.Bierzesz pudelko na kolana krecac fajne sekwencje nie wypalac oczu na monitorze.Na marginesie mozna zablokowac sekwencje i przelaczac sie miedzy brzmieniami w trakcie trwania.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » niedziela 28 wrz 2008, 16:50

W sumie przez przypadek zamowilem destopa bo chcialem wersje z klawiatura.dzisiaj nie zaluje,zaoszczedzone pieniadze .
faktycznie wersja kb jest kusząca, ale skoro piszesz że obsługaw wersji desktop jest ok i jest wszystko pod ręką to faktycznie nie ma co przepłacać. Cena evolvera jest i tak atrakcyjna więc będę miał ciężki orzech do zgryzienia. Ale o wszystkim zadecyduje sound.
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 28 wrz 2008, 17:55

faktycznie wersja kb jest kusząca, ale skoro piszesz że obsługaw wersji desktop jest ok i jest wszystko pod ręką to faktycznie nie ma co przepłacać. Cena evolvera jest i tak atrakcyjna więc będę miał ciężki orzech do zgryzienia. Ale o wszystkim zadecyduje sound....
Ale tak naprawdę to jednak nie ma porównania do wersji klawiaturowej, gdzie wszystko jest natychmiast dostępne bez żonglowania po matrycy funkcji.

I jeszcze jedno - polecam osobisty kontakt z wersją PEK. Nie wiem, jak w Prophecie 08, ale w PEK klawiatura jest fenomenalna.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 28 wrz 2008, 19:20

Ale tak naprawdę to jednak nie ma porównania do wersji klawiaturowej, gdzie wszystko jest natychmiast dostępne bez żonglowania po matrycy funkcji.

I jeszcze jedno - polecam osobisty kontakt z wersją PEK. Nie wiem, jak w Prophecie 08, ale w PEK klawiatura jest fenomenalna....

Hm... z tym żonglowaniem nie jest tak źle mając edytor. Powiem Ci , że mi o wiele łatwiej robi się brzmienia na prophecie za pomocą edytora niż bezpośrednio z panelu. Tzn. inaczej ... brzmienia takie na szybko ... bas, pad , lead bez fajerwerków OK , ale jesli zagłębiać się w modulację matrix , wysyłki LFO itd to 5 x szybciej i łatwiej jest zrobić to z edytora bo tam widać całą listę parametrów.
Więc w sumie mając kilka najważniejszych parametrów pod palcami można sobie poradzić, tym bardziej , że to wszystko jest wielofunkcyjne. Z drugiej strony oczywistym jest , że przyjemniej i łatwiej pracuje się jak masz pod ręką większość parametrów, ale nie koniecznie łatwiej.

Co do klawiatury w P'08 z tego co pamiętam z testów w sklepie zrobiła na mnie dobre wrażenie , ale bardziej skupiałem się na brzmieniu. Gdzieś na forum DSI bardzo ją chwalą i podejrzewam , ze Dave Smith uzywa podobnych lub tych samych co w PEK.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 28 wrz 2008, 19:23

Z drugiej strony oczywistym jest , że przyjemniej i łatwiej pracuje się jak masz pod ręką większość parametrów, ale nie koniecznie łatwiej.

...

:-) sam sobie zaprzeczam ... nie o to mi chodziło ...

Lepiej jest miec wszystko pod paluchami , ale nie czasem szybciej uzyskac to za pomocą edytora

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 28 wrz 2008, 19:25

:-) sam sobie zaprzeczam ... nie o to mi chodziło ...

Lepiej jest miec wszystko pod paluchami , ale nie czasem szybciej uzyskac to za pomocą edytora

...

znów coś pochrzaniłem ... no nic , zmęczenie daje się we znaki ...Ale myślę , że da się rozszyfrować te bzdury które mi powychodziły

ODPOWIEDZ