ESI Duafire - problem z panoramą

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
woahh
ESI Duafire - problem z panoramą

Post autor: woahh » sobota 27 wrz 2008, 22:18

Witam towarzystwo.

Mam dziwny problem, nie wiem jak go rozwiazac. Mianowicie nabylem ostatnio karte dzwiekowa na F-W Esi Duafire.

Temat jest mniej wiecej taki:
mam podlaczone kabelki do wzmacniacza.
troche inaczej niz jak mialem przy poprzedniej (dobrze dzialajacej) dzwiekowce [mianowicie 1 kolumna bialy+bialy, czerwony+czerwony, 2 kolumna bialy+czerwony, czerwony+bialy)[chodzi mi tu o polaczenie kabelkow od glosnikow do wyjsc w zmacniaczu..] To jest jedyna opcja zeby graly w Fazie na ESI.
podlaczam zestaw do ESI duafire:
gra w fazie, normalnie, elegancko, tyle, że nie moge zmieniac kanałow na prawy-lewy (czy to we fruicie, czy w audition czy winampie), jesli balans jest w centrum to jest spoko, daje na lewo- graja oba nadal, daje na prawo cisza

a jak podlaczam ten sam zestaw do zintegrowanej, gra w przeciwfazie, ale moge regulowac balans lewy-prawy

testowalem wszystkie kombinacje podlaczania kabelkow do wzmacniacza i nic. Wiecie o co chodzi? Uszkodzona karta?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: ESI Duafire - problem z panoramą

Post autor: matiz » sobota 27 wrz 2008, 22:25

Gdzies sie masa urwala w kabelkach...

woahh

Post autor: woahh » sobota 27 wrz 2008, 22:51

przewody laczace kolumny z wzmacniaczem sa sprawne (sprawdzalem na 2och parach).
Gdy podlaczam sprzet do karty zintegrowanej wszystko jest ok, mozna normalnie regulowac balance... dopiero po podlaczeniu do ESI dzieja sie szopki

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 27 wrz 2008, 23:03

...przewody laczace kolumny z wzmacniaczem sa sprawne (sprawdzalem na 2och parach).
Gdy podlaczam sprzet do karty zintegrowanej wszystko jest ok, mozna normalnie regulowac balance... dopiero po podlaczeniu do ESI dzieja sie szopki...
Masa sie urwala w kabelku laczacym karte dziwekowa ze wzmacniaczem, albo cos z masami jest w karcie. Raczej na pewno kable.

woahh

Post autor: woahh » sobota 27 wrz 2008, 23:43

hm ok, to jak wytlumaczysz to, ze tym samym kablem laczacym wzmacniacz z duafire, lacze go ze zintegrowana dzwiekowka na plycie i tam jest ok? Balans dziala, glosniki graja w fazie, ogolnie wszystko jest ok?
Hmmm chociaz jedyne co mi teraz przychodzi na mysl, idac twoim tropem, to moze przejsciowka z malego Jacka na duzy Jack. ktory wchodzi do Duafire. W zintegrowanej wyjscie jest na maly jack... choc mam kilka tych przejsciowek i na kazdej to samo... mhmh?

woahh

Post autor: woahh » sobota 27 wrz 2008, 23:46

nah... to nie wina jacka. Sprawdzilem na 4ech - to samo... damn

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 27 wrz 2008, 23:48

Problem "niedopchniecia" wtyczki wyeliminowales?

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 wrz 2008, 18:37

jak dla mnie to kupiles cos o czym nie masz pojecia,nie zajrzales do instrukcji,rzezbisz w gownie i nawet nie wiesz jak sie do tego zabrac

wyjscia jack sa wyjsciami symetrycznymi - 1 i 2 - jeden to lewy 2 to prawy
podlacz lepiej czinczami bo z tego co sie orientuje tez tam sa - bedzie ci latwiej

oczywiscie jak wychodzisz z jacka symetrycznego na czincz MUSISZ pamietac by to robic jackiem mono i TYLKO na jeden kanal - jack symetryczny mimo ze wyglada jak stereo przenosi wylacznie jeden kanal - na drugim pinie jest ten sam kanal tylko wlasnie w przeciwfazie

wzmacniacz z kolumnami podlacz jak nalezy i zaopatrz sie w nalezyte kable

na przyszlosc naucz sie pisac jak masz polaczone bo ciezko dojsc co jest nie tak
i do tego doksztalc sie odrobinke ze studyjnych polaczen audio - przyda sie

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 28 wrz 2008, 18:58

...jak dla mnie to kupiles cos o czym nie masz pojecia,nie zajrzales do instrukcji,rzezbisz w gownie i nawet nie wiesz jak sie do tego zabrac

wyjscia jack sa wyjsciami symetrycznymi - 1 i 2 - jeden to lewy 2 to prawy
podlacz lepiej czinczami bo z tego co sie orientuje tez tam sa - bedzie ci latwiej

oczywiscie jak wychodzisz z jacka symetrycznego na czincz MUSISZ pamietac by to robic jackiem mono i TYLKO na jeden kanal - jack symetryczny mimo ze wyglada jak stereo przenosi wylacznie jeden kanal - na drugim pinie jest ten sam kanal tylko wlasnie w przeciwfazie

wzmacniacz z kolumnami podlacz jak nalezy i zaopatrz sie w nalezyte kable

na przyszlosc naucz sie pisac jak masz polaczone bo ciezko dojsc co jest nie tak
i do tego doksztalc sie odrobinke ze studyjnych polaczen audio - przyda sie...
No tak...
O tym nie pomyslalem...
Chyba sie przestane odzywac w takich tematach, bo szkoda czasu - i mojego, i pytajacego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 wrz 2008, 19:00

bo dał smietnik nie opis - 4 razy musialem przeczytac zeby dojsc z czym problem

ODPOWIEDZ