Pytanie o karty z DSP

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Pytanie o karty z DSP

Post autor: JoachimK » sobota 27 wrz 2008, 13:23

...Joachimie K. dzięki za fajny test PCM96;)

Nie bylo mnie tym razem na targach (czyli nie mialem w rece nowej EiS), wiec jeszcze nie wiem, jak wyglada artykul i ile z niego wycieli

skoro w tym wątku piszemy o bus kompresorach to podpowiedz mi w jaką kopię bus kompresora z konsolety SSL 4000 warto inwestować? Myślałem o Smart Reserch C1 ale jednak póki co nie na moją kieszeń. Może z Imbir'a ? albo jest jeszcze jakiś ciekawy klon?

C1 i C2 sa na pewno fajne, ale i bardzo drogie. Z kolei klony Imbir czy IGS na pewno dobrze dzialaja, co do tego nie ma watpliwosci. Mialem swego czasu w studio klon buss compresora, ale nie robilem bezp. do oryginalnych odpowiednikow. Pare tygodni temu mialem w studio klon 1176 od IGS i porownalem go z oryginalnym starym UREI. Porownanie bylo co prawda szybkie na kilku przykladowych zrodlach dzwieku, niemniej klon spisywal sie porownywalnie do oryginalu. Mysle, ze podobnie jest z klonem buss compressora. Produkty Smart Research sa nieco inaczej skonstruowane, wiec dzialanie tych kompresorow bedzie nieco inne. Ponoc dzialaja lepiej, ale nie mialem okazji porownac.
Mysle, ze kupno polskiego klona, to dobre rozwiazanie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 27 wrz 2008, 14:52

Ok! Dzięki serdeczne! (PS może polskie firmy powinny robić klon Smart Reserch C1 i C2 hihi;) )
pozdrowienia!

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 27 wrz 2008, 19:24

Mysle, ze kupno polskiego klona, to dobre rozwiazanie.

Jako posiadacz polskiego klona potwierdzam. Nie uzywam duzo, bo to klopot, ale kompresor igsa fajny jest.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 27 wrz 2008, 19:30

PS może polskie firmy powinny robić klon Smart Reserch C1 i C2 hihi;)

Jesli od strony prawnej nie ma przeciwskazan, to ja chetnie skopiuje i przygotuje wzor nowego PCB do klonowania :) Niech mi tylko Musictoolz dostarczy oryginal :)

dixi

Post autor: dixi » sobota 27 wrz 2008, 22:45

W tym watku jest dosc dluga wypowiedz na temat UAD vs PoCo...

Dzieki Joachimie za naprowadzenie. Tego akurat nie znalazlem, a to dosyc ciekawe tematy. Pozdrawiam.

dixi

Post autor: dixi » sobota 27 wrz 2008, 22:53

A i dodam, ze raczej zdecyduje sie na PwCo i dokupie Tube Tech, oraz MD3. Tym bardziej ze mozna ja wyrwac w promocyjnej cenie za 2850 i dokladaja $500 na opcjonalne wtyczki - zawsze to mniejszy koszt. Moze w przyszlosci i PwCo doczeka sie wtyczkowego odpowiednika bus compa, jak to jest w przypadku Duende. Znam Duende i podoba mi sie, ale wydaje mi sie ze komus sie orbity pozamienialy, bo 3500 za dwie wtyki z karta to troche przegecie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 27 wrz 2008, 22:59

zdecyduje sie na PwCo i dokupie Tube Tech, oraz MD3

Juz w innych watkach pisalem, ze MD3 jest bardzo fajny. W ogole PoCo chyba najlepszym wyjsciem jest (jezeli kogos nie interesuje PT HD), chociaz cany sa malo atrakcyjne. Co do "bus kompresorow" tez sie wypowiadalem (jezeli to kogokolwiek interesuje) - moze i rzeczywiscie SSL sie na sumie sprawdza,ale i tak nie jest zadnym panaceum, a raczej "pacaneum".
Jak ktos ma profesjonalne studio masteringowe, to moze zastanawiac sie nad "wyzszoscia swiat...", w kazdym innym, normalnym przypadku gdy rodzaj kompresora zapietego tu i owdzie zaczyna decydowac, to warto przejsc sie do najblizszej poradni zdrowia psychicznego

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 27 wrz 2008, 23:19

Znam Duende i podoba mi sie, ale wydaje mi sie ze komus sie orbity pozamienialy, bo 3500 za dwie wtyki z karta to troche przegecie. Pozdrawiam....

Nie, zebym namawial do SSL, ale pamietaj, ze te dwie wtyki to: filtry HPF/LPF, dwa rodzaje EQ, dwa kompresory i bramka-expander, a jeden z kompresorow moze pracowac w sidechain z EQ, dzieki czemu mozesz jednym ruchem "zbudowac" np. deesser.
Ponadto trwa wlasnie promocja (jeszcze niecale dwa dni) - dodatkowe wszystkie wtyczki mozesz kupic za 1600zl. No ale fakt - poglosu itp. nadal nie masz, jednak zawsze mozna uzyc darmowego SIRa, ktory sporo moze.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » sobota 27 wrz 2008, 23:59

...Znam Duende i podoba mi sie, ale wydaje mi sie ze komus sie orbity pozamienialy, bo 3500 za dwie wtyki z karta to troche przegecie. Pozdrawiam....

Nie, zebym namawial do SSL, ale pamietaj, ze te dwie wtyki to: filtry HPF/LPF, dwa rodzaje EQ, dwa kompresory i bramka-expander, a jeden z kompresorow moze pracowac w sidechain z EQ, dzieki czemu mozesz jednym ruchem "zbudowac" np. deesser.
Ponadto trwa wlasnie promocja (jeszcze niecale dwa dni) - dodatkowe wszystkie wtyczki mozesz kupic za 1600zl. No ale fakt - poglosu itp. nadal nie masz, jednak zawsze mozna uzyc darmowego SIRa, ktory sporo moze.

...
Moge sie mylic,ale uwazam,ze EQ z Duende brzmi duzo lepiej niz Neve z UAD-a,jak sie pociagnie mocno gore i dol to nie czuc w ogole siary i brzmi to specyficznie jakby od razu exciter byl wlaczony.A Neve niestety troche ciagna drutem,przy niewielkich korekcjach jest OK,ale przy glebszych juz nie jest tak rozowo.X-EQ rozwala jakoscia brzmienia na sumie miksu jak i na sladach,natomiast co do X-comp to wole swojego Sintefexa LTD.Na nim nawet emulacja BUS COMP SSL brzmi o niebo lepiej,
[addsig]

dixi

Post autor: dixi » niedziela 28 wrz 2008, 00:00

No i mam dylemat, bo przeliczjac, przy zakupie Duende i wszystkich wtyczek i tak to taniej mnie wyniesie nizeli PC i MD3 z Tube Techem, ale... przelecialem forum i wyszukalem ze Duende strasznie opoznia granie w realu gdzy zapieta jest wtyczka na intr. vst.

ODPOWIEDZ