Waldorf Blofeld
ok jest odpowiedz. tak wiec, nie jest mozliwe zaladowanie presetow z Q i Q+ do blofelda. z czasem bedzie zrobiony "kącik" dla blofelda na stronie waldorfa jesli chodzi o presety, ale to w przyszlosci. w tej chwili sa skoncentrowani na nowych produktach.
szkoda, bo czytalo sie tu i owdzie,ze chodza dzwieki z Q i Q+ bodajze... tak wiec... sciema... trudno
p
szkoda, bo czytalo sie tu i owdzie,ze chodza dzwieki z Q i Q+ bodajze... tak wiec... sciema... trudno
p
Re: Waldorf Blofeld
Chciałbym uzyskać informacje na temat sterowania bankami brzmień w
Waldorfie Blofeldzie poprzez program sekwencerowy. Konkretnie chodzi o
komunkaty control change. W instrukcji na stronie producenta jest podany
komunikat dotyczacy sterowania bankami: control change 32, controller
range 0...n, bank select LSB, value range: A... Gdy wpisuje w
programie np: program change 1, control change 32 0, to powinien zalaczyc
sie bank A i barwa pierwsza: WITCH LOVE. Ale nistety zmienia sie tylko
barwa na 1 natomiast bank pozostaje taki jaki zostal ustawiony wczesniej
recznie na blofeldzie ( byl akurat bank E) Prosze o pomoc?????
Waldorfie Blofeldzie poprzez program sekwencerowy. Konkretnie chodzi o
komunkaty control change. W instrukcji na stronie producenta jest podany
komunikat dotyczacy sterowania bankami: control change 32, controller
range 0...n, bank select LSB, value range: A... Gdy wpisuje w
programie np: program change 1, control change 32 0, to powinien zalaczyc
sie bank A i barwa pierwsza: WITCH LOVE. Ale nistety zmienia sie tylko
barwa na 1 natomiast bank pozostaje taki jaki zostal ustawiony wczesniej
recznie na blofeldzie ( byl akurat bank E) Prosze o pomoc?????
do mnie blofeld tez juz doszedl.. narazie go testuje.. na pierwszych pare godzin obcowania z nim uwazam, ze jest naprawde dobry..
tak na szybko: jestem zaskoczony, o dziwo dosyc przyjazna edycja, ciekawym przesterem, dobrymi filtrami, swietnymi padami, jakoscia wykonania
raz mi sie zawiesil (mam najnowsza wersje os) i raz zaczal wydawac z siebie jakies trzaski
[addsig]
tak na szybko: jestem zaskoczony, o dziwo dosyc przyjazna edycja, ciekawym przesterem, dobrymi filtrami, swietnymi padami, jakoscia wykonania
raz mi sie zawiesil (mam najnowsza wersje os) i raz zaczal wydawac z siebie jakies trzaski
[addsig]
the Sun Personality
...do mnie blofeld tez juz doszedl.. narazie go testuje.. na pierwszych pare godzin obcowania z nim uwazam, ze jest naprawde dobry..
...
ja mialem takie rzeczy, ze po prostu zgubil parametry dzwieku, musialem zresetowac, ale ogolnie znosnie. nie powiem, ze czasami jednak zaslania sie rekoma ekranik LCD, ale ogolnie ujdzie.
...
ja mialem takie rzeczy, ze po prostu zgubil parametry dzwieku, musialem zresetowac, ale ogolnie znosnie. nie powiem, ze czasami jednak zaslania sie rekoma ekranik LCD, ale ogolnie ujdzie.
Koledzy! Jeżeli chodzi o presety to ja w micro Q też nie mogłem zaimportować. pomogło gdy robiłem to przez Daw niż Cubase. niestety nie pamiętam jaki.
- Yamahauser
Mam pytanie odnośnie blofelda. Czy jest możliwość rozbicia dzwieku bardziej na boki??, w virusie nparaprzyklad mozliwe jest to przez parametr panspread,niestety jedyne co mnie troche razi w tych demkach blofelda to strasznie "waski" dzwiek, dlatego chcialbym wiedzieć czy jest mozliwosc rozbicia w nim dzwieku bardziej na boki zeby dzwiek byl bardziej przestrzenny ?
-
...Mam pytanie odnośnie blofelda. Czy jest możliwość rozbicia dzwieku bardziej na boki??, w virusie nparaprzyklad mozliwe jest to przez parametr panspread,niestety jedyne co mnie troche razi w tych demkach blofelda to strasznie "waski" dzwiek, dlatego chcialbym wiedzieć czy jest mozliwosc rozbicia w nim dzwieku bardziej na boki zeby dzwiek byl bardziej przestrzenny ? ...
Jako, że świeżo jestem po targach gdzie grałem na Virusie, a Blofelda mam w domku, kolejny raz powtarzam za innymi kolegami - nie ma sensu doszukiwać się Virusa w Blofeldzie, to zupełnie inaczej brzmiące i przedstawiające inna filozofię działania instrumenty. W moim odczuciu dzieli je mała przepaść.... Kocham brzmienia Blofelda. Virus jednak oferuje o wiele więcej i jest to nie do przeskoczenia. Słychać to od pierwszych sekund jak zaczynasz grać na Vitusie, i dobrze, tak ma on właśnie brzmieć, tego się spodziewałem!!
W Blofeldzie oczywiście na miarę jego możliwości można nieco "poszerzyć" brzmienie, np. Osc 1 przesunąć w panoramie względem Osc2, to chyba banalne, ale zwykle działa, wykorzystując tryb Unison orbaaz parametr Detune, i/lub dodać nieco Chorusa na wyjściu.
Jest czym podziałać w Blofeldzie i to jest piękne. a żeby uzyskać brzmienia jak w Virusie to chyba trzeba by go mieć i porównywać co i jak, tylko skoro go już będziesz miał....... hahah (teoretyzując oczywiście) no właśnie;)........
Jako, że świeżo jestem po targach gdzie grałem na Virusie, a Blofelda mam w domku, kolejny raz powtarzam za innymi kolegami - nie ma sensu doszukiwać się Virusa w Blofeldzie, to zupełnie inaczej brzmiące i przedstawiające inna filozofię działania instrumenty. W moim odczuciu dzieli je mała przepaść.... Kocham brzmienia Blofelda. Virus jednak oferuje o wiele więcej i jest to nie do przeskoczenia. Słychać to od pierwszych sekund jak zaczynasz grać na Vitusie, i dobrze, tak ma on właśnie brzmieć, tego się spodziewałem!!
W Blofeldzie oczywiście na miarę jego możliwości można nieco "poszerzyć" brzmienie, np. Osc 1 przesunąć w panoramie względem Osc2, to chyba banalne, ale zwykle działa, wykorzystując tryb Unison orbaaz parametr Detune, i/lub dodać nieco Chorusa na wyjściu.
Jest czym podziałać w Blofeldzie i to jest piękne. a żeby uzyskać brzmienia jak w Virusie to chyba trzeba by go mieć i porównywać co i jak, tylko skoro go już będziesz miał....... hahah (teoretyzując oczywiście) no właśnie;)........
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com
- Yamahauser
......Mam pytanie odnośnie blofelda. Czy jest możliwość rozbicia dzwieku bardziej na boki??, w virusie nparaprzyklad mozliwe jest to przez parametr panspread,niestety jedyne co mnie troche razi w tych demkach blofelda to strasznie "waski" dzwiek, dlatego chcialbym wiedzieć czy jest mozliwosc rozbicia w nim dzwieku bardziej na boki zeby dzwiek byl bardziej przestrzenny ? ...
Jest czym podziałać w Blofeldzie i to jest piękne. a żeby uzyskać brzmienia jak w Virusie to chyba trzeba by go mieć i porównywać co i jak, tylko skoro go już będziesz miał....... hahah (teoretyzując oczywiście) no właśnie;)...........
Ja viruska mam tez , bylem ciekaw poprostu czy mozna dzwiek dac w blofie bardziej na boki bo te demka z strony waldka w wiekszosci bardzo "waskie" sa
Jest czym podziałać w Blofeldzie i to jest piękne. a żeby uzyskać brzmienia jak w Virusie to chyba trzeba by go mieć i porównywać co i jak, tylko skoro go już będziesz miał....... hahah (teoretyzując oczywiście) no właśnie;)...........
Ja viruska mam tez , bylem ciekaw poprostu czy mozna dzwiek dac w blofie bardziej na boki bo te demka z strony waldka w wiekszosci bardzo "waskie" sa
-
Ja viruska mam tez , bylem ciekaw poprostu czy mozna dzwiek dac w blofie bardziej na boki bo te demka z strony waldka w wiekszosci bardzo "waskie" sa...
Dema w wypadku Blofelda, nawet mnie nie przekonały, co najwyżej zaciekawiły ;). Dopiero jak podziałałem na sprzęcie w sklepie zdecydowałem, ze to warty zakupu sprzęt, i że brzmi o klasę lepiej niż w demach.
Ja viruska mam tez , bylem ciekaw poprostu czy mozna dzwiek dac w blofie bardziej na boki bo te demka z strony waldka w wiekszosci bardzo "waskie" sa...
Dema w wypadku Blofelda, nawet mnie nie przekonały, co najwyżej zaciekawiły ;). Dopiero jak podziałałem na sprzęcie w sklepie zdecydowałem, ze to warty zakupu sprzęt, i że brzmi o klasę lepiej niż w demach.
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com
Albo mi się wydaje, albo znowu widzę porównywanie Virusa do Blofelda...
To już lepiej jest zainwestować w Propheta, który jest tańszy od Virusa, a brzmieniem wciągnie oba nosem ;)
Jednak Blofeld w swojej klasie cenowej nowych syntezatorów jest najlepszym wyborem. Jestem autentycznie zdecydowany na jego kupno, gdy tylko pojawią się odpowiednie na moim koncie środki ;)
Co do demek- racja: nie są przekonujące, ale interesujące. Nie sposób pokazać wszystkich możliwości Blofelda w minutowych próbkach ;)
To już lepiej jest zainwestować w Propheta, który jest tańszy od Virusa, a brzmieniem wciągnie oba nosem ;)
Jednak Blofeld w swojej klasie cenowej nowych syntezatorów jest najlepszym wyborem. Jestem autentycznie zdecydowany na jego kupno, gdy tylko pojawią się odpowiednie na moim koncie środki ;)
Co do demek- racja: nie są przekonujące, ale interesujące. Nie sposób pokazać wszystkich możliwości Blofelda w minutowych próbkach ;)
Psychomaniak