MAC - jak to możliwe?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: MAC - jak to możliwe?

Post autor: JoachimK » czwartek 25 wrz 2008, 18:39

pracuję na Protools M-Powered, a ten bez problemów śmiga na wszystkich 8 rdzeniach Dziwne, ale wygląda na to, że Digidesign stara się bardziej niż Apple ;)...

A wiesz, co bylo jeszcze niedawno? Zajrzyj do archiwum digidesign, tam jest sporo o tym, ze aby w ogole protools dzialal, trzeba bylo wylaczyc nawet technologie HT w starszych prockach :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 25 wrz 2008, 19:49

Bleeding Edge jest okresleniem tego co robisz, czlowieku ukrywajacy sie pod pseudonimem Steve Lukather.

Ja swojego G5 Dual 1.8GHz nie zamienilbym za najlepszego PC z Windowsem - glownie dlatego, ze latami pracowalem na PC'tach, ktore skutecznie przeszkadzaly mi w pracy.

Moze teraz z Nuendo przesiadziesz sie na Pro Toolsa?

ps.: pracuje tez na Logicu 8 na komputerach z intelem - czytajac o twoich problemach zastanawiam sie, czy w ogole mowimy o tym samym programie i systemie operacyjnym.
[addsig]

abproject

Post autor: abproject » czwartek 25 wrz 2008, 21:10

...Jak w tytule,ze ta sama sesja odpalona pod Nuendo 4 na moim MacBookPro 2.33Ghz D2C i 3Gb RAM-OSX Tiger,obciaza procesor ok 80% i szarpie dzwiekiem,a na ASUS F3J 1.83GHz DC i 1Gb RAM,Win Vista 32 Home Basic ok 40%.To koniec mojej milosci do Apple,mam w d...ich gwiezdna szybkosc.Od paru godzin Nuendo chodzi mi na Vista bez szarpania i nie zwisla mi ani razu mimo,ze dokladalem VW2 zeby zarznac procesor.No i roznica w cenie jakies 5 tys PLN za ktore mozna kupic full wypas UAD 2.
...
... heeh, a może łapłeś jakieś "robactwo", w sieci coraz więcej piszą o złośliwym oprogramowaniu dla produktów spod znaku nadgryzionego jabłka

[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 26 wrz 2008, 00:09

jal juz porównujemy to porównujmy podobne kompy - to ze cubase slabo dziala to akurat dla mnie nic nowego
ten program to dno choc i wiele innych wciaz w wersjach beta tak naprawde - po 3 czy 5 update'ach dostajemy full wersje...
ale co jak co cubase bylby ostatnim programem z ktorego skorzystalbym na pc...na maku wogole bym pominal...cubase byl dobry tylko na atari
nwet sonar ktorego uwazam za swietny program wkurzyl mnie ostatnio jak sie zgryzl z PSP VW w wersji 2...
pomijam ze pracujac w 64 bitach nie trawi 32 bitowych wtyczek a jak juz to tylko nieliczne.....

i zaraz piotr k powie ze reaper dziala cacy - i wcale bym sie nie zdziwil bo zamiast myslec o kasie mysli sie o programie
za co wielki szacun programistom

za to amaha jak bedzie dalej miec klientow za idiotow dobije wszysto - lacznie z hifi studiem i sprzetem......narazie to tylko motory im wychodza jeszcze

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 26 wrz 2008, 08:33

...Bleeding Edge jest okresleniem tego co robisz, czlowieku ukrywajacy sie pod pseudonimem Steve Lukather.

Ja swojego G5 Dual 1.8GHz nie zamienilbym za najlepszego PC z Windowsem - glownie dlatego, ze latami pracowalem na PC'tach, ktore skutecznie przeszkadzaly mi w pracy.

Moze teraz z Nuendo przesiadziesz sie na Pro Toolsa?

ps.: pracuje tez na Logicu 8 na komputerach z intelem - czytajac o twoich problemach zastanawiam sie, czy w ogole mowimy o tym samym programie i systemie operacyjnym.
...
Przepraszam cie bardzo,ale czy ty jestes zlosliwy czy wydaje mi sie?Czy ja mam prestensje do ciebie ze odkryles ProToolsa,jak sam kiedys napisales bo pracujac na Logicu,nie wiedziales,ze edycja audio w PT moze byc o wiele lepsza,czy jakos tak?Mnie tez Logic dobil i nie mam zamiaru dluzej sie meczyc.Szlag mnie trafia,ze Logic zle obsluguje 2 procki na MBPro,jeden drugiego nie wspiera,a po drugie prosze cie ,wlacz VW2 PSP na slad wcisnij jakikolwiek preset i pusc wave,za kazdym razem jest cykniecie przed wejsciem sladu,jak tych sladow jest kilkanascie,to ile sie trzeba narysowac automatyki,zeby nie strzelalo,to samo jest z Duende,wiec nie mow mi,ze Logic jest OK.Maki sa coraz gorsze,jesli chodzi o komponenty,wiec po co placic jakas chora kase za cos co zle dziala.Mak to przede wszystkim system OSX,ktory bardzo lubie,ale niestety trzeba miec komputer apple zeby na nim pracowac i kolko sie zamyka.Na pro toolsa chetnie bym sie przesiadl,ale tylko HD........musialbym wydac z wlasncyh srodkow ponad 30 tys,ty jestes madry bo masz to w studio.Po drugie musze miec mobilny system,wiec HD odpada a kupowac HD,do tego DIGI 003 i przetwornik na ADAT to naprawde finansowo moze urwac kieszen.Najgorsze lub najlepsze jest to,ze Nuendo4 chodzi bardzo dobrze na Vista,wiec kupno mocniejszego Apple juz nie bedzie takie oczywiste....a szkoda.
[addsig]

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 26 wrz 2008, 10:41

A ja po raz kolejny napisze że u mnie Cubase na maku chodzi stabilnie, praktycznie tak samo jak u brata na PC.
Zauważyłem jedną istotną rzecz że jeśli "Pecetowiec" ma problem to jest to normalne ( utarło się że powinien mieć problem) i nikogo to nie dziwi, natomiast jakikolwiek problem z makiem jest rozdmuchany do rangi ataku na WTC.
Nie wiem czy apple ma problem z firewire, u mnie dysk na firewire 800 chodzi bez problemu drugie FW400 to interface audio podłączony bez zasilania i smiga, uruchamiam i.... pracuje, na Tigera nie narzekam , nie czuje potrzeby przejscia na Leo.
Logica widziałem wiele razy u kumpla w studio jednak nie mam ochoty uczyć się na nowo, może dużo trace i jestem tego nieświadomy ale póki co jest dobrze.
Nie bronie maków bo mam to gdzieś czy ktoś go kupi czy nie, mi za to nie zapłacą .
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 26 wrz 2008, 11:27

a mnie słabią te dyskusje , mysle że za problemy odpowiada burdel w kompie i internet razem z DAWem.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 26 wrz 2008, 12:12

...a mnie słabią te dyskusje , mysle że za problemy odpowiada burdel w kompie i internet razem z DAWem....
Problemem nigdy nie jest internet razem z DAWem. Ja pracuje od zawsze z internetem. Zwariowałbym przy komunikacji z serwerm uzywajac zew komutera! Problemem jest zle dzialający soft (sterowniki, aplikacje), sprzet, lub źle obslugujący uzytkownik. Ale nie to ze internet jest z DAWem! Co nie znaczy ze czasemjego brak pomaga poporstu uniknąć nieświadomych błedów z powodu niewiedzy.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 26 wrz 2008, 13:04

jak w sejmie :)
[addsig]

ODPOWIEDZ