...Minął rok od kiedy zastanawiałem się nad różnicami , wyższością VCO nad DCO lub odwrotnie

i ogólnie nad Prophetem '08.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem P'08 w wersji desktop i to co ten instrument potrafi i jak brzmi rozwiało wszelkie wątpliwości.
Grałem na nim kilka razy w sklepie w ciągu ostatnich miesięcy ale z braku czasu testy ograniczały się raczej do "presetologii" i kręcenia Cutoff

Jednak zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Gdy już dotarł do mnie zamówiony egzemplarz pierwsze wrażenie było gorsze. Niby ładnie , sterylnie i mocno , ale .... Jak powszechnie wiadomo nie ocenia się syntezatorów po fabrycznych demach i presetach, wiięc zabrałem się do tego jak należy.
Czekając na P'08 kupiłem do niego edytor PC , który po mimo kilku bug-ów jest naprawdę świetny i pomaga lepiej ogarnąć całość.
Żeby nie przedłużać ... tworząc brzmienia od zera , czyli od INIT dopiero zobaczyłem jak cholernie głęboko można "kopać" w syntezie w P'08. Modulacja Matrix x 4 z wysyłką w 43 miejsca ! , 4 niezależne seqwencery po 16 kroków które równiez mozna wysłać gdzie się chce , 4 niezależne LFO na każdy dźwięk polifonii ( 8 x 4=32) również programowalne w dowolny sposób ... 3 obwiednie DADSR z czego 3-cia z możliwością zapętlenia w LOOP i wysłaniem gdziekolwiek . 2-ga warstwa - LAYER która po nałozeniu na brzmienie daje nam syntezator z 4 OSC !!! 2 x 4 głosy polifonii oraz milion innych rzeczy. Spodziewałem się dobrego , mocnego brzmienia i kolejnego niezłego syntezatora a to co dostałem to wehikuł czasu o możliwościach , których jeszcze nie ogarniam
Chociaż nie ma żadnych DSP , chorusa , delay przy odpowiednim uzyciu seqwencerów brzmi jak nafaszerowany efektami. Nie pamiętam już kiedy jakiś instrument zrobił na mnie tak duże wrażenie ! Czekałem na klasycznego analoga a dostałem cudo ...
Dave Smith rozwiał również moje wątpliwości co do DCO vs VCO dodając funkcję SLOPE. Oscylatory mogą więc być hiper stabilne i brzmieć bardzo równo lub "bujać" się względem siebie wprowadzając subtelne lub mocniejsze zmiany.
http://www.speedyshare.com/746451259.html
To są pierwsze 4 brzmienia jakie udało mi się wykręcić. Nie ma tam żadnych efektów, equalizacji itd. Jedynie leciutki limiter który ciachnął kilka "pików". To co słychać to najczystszy Prophet '08 !
Pozdrawiam i idę kręcić gałami
P.S. gały mogli dać lepszej jakości - wersja keyboard ma w tym przypadku przewagę
...
Dolaczam sie do gratulacji Adamie. Prophet piekna sprawa.Dzieki na demo .Niestety dema na Youtubie pana Keyboarwizarda jakos mnie nie przekonywaly.Moze nie ta stylistyka. A tutaj wszystko slychac jak pływa. Niestety poza zasiegiem na razie ;).Tymczasem musi wystarczyc evolver desktop..