DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ast
Re: DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Post autor: ast » niedziela 16 wrz 2007, 11:09

...Podobna zasada działania nie oznacza takiego samego efektu tego działania, co z naciskiem podkreśla sam konstruktor w wywiadach. Diabeł tkwi w szczegółach takich choćby jak wysokość zegara i związana z nią rozdzielczość podzielników częstotliwości, która jest kilkadziesiąt razy lepsza w P8 tym samym eliminując błędy rastra znane z Juno106. Nie zapominajmy też o sterowaniu , gdzie odpowiednio dozując niewielki losowy komponent współczynnika podziału można uzyskać fluktuacje częstotliwości oscylatora tak pożądane dla odpowiedniej tłustości brzmienia. Wiele współczesnych VA tak robi ze znakomitym skutkiem (np. Alesis Ion/Micron). Jednym słowem - porównywanie współczesnej konstrukcji Smitha z rozwiązaniami z początku raczkującej epoki cyfrowej jest bardzo nie fair, bo prowadzi do krzywdzących stereotypów....
Dokładnie to samo miałem dodać później, tylko nie zdążyłem. Podając ten opis, chodziło mi raczej o podkreślenie 'analogowości' owego DCO (w przeciwieństwie do np Poly800 ). Natomiast masz całkowitą rację - wzorzec częstotliwości dla każdego generatora w Prophecie jest generowany oddzielnie, z bardzo wysoką rozdzielczością, i użyciem algorytmów modelujących 'analogowe niestabilności' - które można sobie regulować parametrem "oscillator slop" (a nie, jak w Juno, kwarc plus zespół liczników). W P08 każda para głosów ma swój oddzielny mikrokontroler, który odpowiada m.in właśnie za generację sygnału synchronizującego dla integratorów.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 16 wrz 2007, 11:17

...Przepraszam, ja pisałem żartem. Przecież zgadzam się z Tobą w 100%
...
To ja przepraszam, czasami sie wkurzam. Wkurzam się bo jestem uczulony na podążanie standardami w brzmieniu, na korzystanie z banków preset i ustalaniu co lepiej brzmi od czego i w związku z tym to co lepsze jest uznawane za prawidłowe.
Myśląc o muzyku, realizatorze, reżyserze, myślę o artyście rzeźbiarzu. Artyście który posiada różne dłuta, brzeszczoty - narzędzia, i za ich pomocą tworzy swoje dzieło. Te nasze kompresory, syntezatory, przedwzmacniacze, mikrofony itp. to różne narzędzia nadające formę i kształt końcowego dzieła. To od nas zależy jaki efekt chcemy osiągnąć i jakich narzędzi do tego celu użyjemy.
Bądźmy kreatywni i nie koniecznie chodzi mi o Tworzenie awangardy, której nikt nie rozumie prócz autora ...

Cóż, nadal zgadzam się z Tobą w 100%. Ładnie to ująłeś.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 16 wrz 2007, 13:14

To ja przepraszam, czasami sie wkurzam. Wkurzam się bo jestem uczulony na podążanie standardami w brzmieniu, na korzystanie z banków preset i ustalaniu co lepiej brzmi od czego i w związku z tym to co lepsze jest uznawane za prawidłowe.
Myśląc o muzyku, realizatorze, reżyserze, myślę o artyście rzeźbiarzu. Artyście który posiada różne dłuta, brzeszczoty - narzędzia, i za ich pomocą tworzy swoje dzieło. Te nasze kompresory, syntezatory, przedwzmacniacze, mikrofony itp. to różne narzędzia nadające formę i kształt końcowego dzieła. To od nas zależy jaki efekt chcemy osiągnąć i jakich narzędzi do tego celu użyjemy.
Bądźmy kreatywni i nie koniecznie chodzi mi o Tworzenie awangardy, której nikt nie rozumie prócz autora ...

I ja się pod tym podpiszę . śmierć presetom i schematom !

W temacie natomiast nie chodziło o to co lepiej brzmi ( bo nie każdy może szaleć za analogoweym powerem i jest to kwestia gustu ) a o to czy jesli już ktoś ( w tym wypadku ja ) słyszy różnicę w brzmieniu DCO i VCO jest " nawiedzony" , bo tej róznicy tak naprawde nie ma ?,Czy może ma rację bo ... No właśnie ... bo co ? I wydaję mi się , że padło już kilka mądrych wypowiedzi .

Wracając do głównego pytania i tytułu , po wypowiedziach jakie tu się znalazły mogę chyba stwierdzić że Prophet 08 powinien mieć ten " power " o który bałem się widząc w opisach DCO a nie VCO .

Chyba że mój mały rozumek źle odczytał Wasze opinie

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 25 wrz 2008, 08:22

Minął rok od kiedy zastanawiałem się nad różnicami , wyższością VCO nad DCO lub odwrotnie i ogólnie nad Prophetem '08.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem P'08 w wersji desktop i to co ten instrument potrafi i jak brzmi rozwiało wszelkie wątpliwości.

Grałem na nim kilka razy w sklepie w ciągu ostatnich miesięcy ale z braku czasu testy ograniczały się raczej do "presetologii" i kręcenia Cutoff Jednak zrobił na mnie ogromne wrażenie.

Gdy już dotarł do mnie zamówiony egzemplarz pierwsze wrażenie było gorsze. Niby ładnie , sterylnie i mocno , ale .... Jak powszechnie wiadomo nie ocenia się syntezatorów po fabrycznych demach i presetach, wiięc zabrałem się do tego jak należy.

Czekając na P'08 kupiłem do niego edytor PC , który po mimo kilku bug-ów jest naprawdę świetny i pomaga lepiej ogarnąć całość.
Żeby nie przedłużać ... tworząc brzmienia od zera , czyli od INIT dopiero zobaczyłem jak cholernie głęboko można "kopać" w syntezie w P'08. Modulacja Matrix x 4 z wysyłką w 43 miejsca ! , 4 niezależne seqwencery po 16 kroków które równiez mozna wysłać gdzie się chce , 4 niezależne LFO na każdy dźwięk polifonii ( 8 x 4=32) również programowalne w dowolny sposób ... 3 obwiednie DADSR z czego 3-cia z możliwością zapętlenia w LOOP i wysłaniem gdziekolwiek . 2-ga warstwa - LAYER która po nałozeniu na brzmienie daje nam syntezator z 4 OSC !!! 2 x 4 głosy polifonii oraz milion innych rzeczy. Spodziewałem się dobrego , mocnego brzmienia i kolejnego niezłego syntezatora a to co dostałem to wehikuł czasu o możliwościach , których jeszcze nie ogarniam

Chociaż nie ma żadnych DSP , chorusa , delay przy odpowiednim uzyciu seqwencerów brzmi jak nafaszerowany efektami. Nie pamiętam już kiedy jakiś instrument zrobił na mnie tak duże wrażenie ! Czekałem na klasycznego analoga a dostałem cudo ...

Dave Smith rozwiał również moje wątpliwości co do DCO vs VCO dodając funkcję SLOPE. Oscylatory mogą więc być hiper stabilne i brzmieć bardzo równo lub "bujać" się względem siebie wprowadzając subtelne lub mocniejsze zmiany.

http://www.speedyshare.com/746451259.html

To są pierwsze 4 brzmienia jakie udało mi się wykręcić. Nie ma tam żadnych efektów, equalizacji itd. Jedynie leciutki limiter który ciachnął kilka "pików". To co słychać to najczystszy Prophet '08 !

Pozdrawiam i idę kręcić gałami

P.S. gały mogli dać lepszej jakości - wersja keyboard ma w tym przypadku przewagę

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » czwartek 25 wrz 2008, 13:31

Gratuluje nowej maszynki
Zaraz mi się przypomniało jak w 1997 r. zakupiłem swojego pierwszego VA-była to AN1x...achhhh co to wtedy była za euforia!!!!
Pamietam do dziś jak nie mogłem sie oderwac od instrumentu,kreciłem gałami po nocach zagłębiając sie w arkana syntezy,i wykręcając kosmiczne zgrzyty....soczyste leady....delikatne pady.... ))
Pózniej dorwałem AN1x Editor, gdzie cała synteza była wyłożona na talerzu (a raczej na ekranie monitora) i nie trzeba bylo "dokopywać" się do każdego parametru z poziomu tabeli edycji...
Faktem jest że an1x ma u mnie dożywocie
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 25 wrz 2008, 16:44

...Gratuluje nowej maszynki
Zaraz mi się przypomniało jak w 1997 r. zakupiłem swojego pierwszego VA-była to AN1x...achhhh co to wtedy była za euforia!!!!
Pamietam do dziś jak nie mogłem sie oderwac od instrumentu,kreciłem gałami po nocach zagłębiając sie w arkana syntezy,i wykręcając kosmiczne zgrzyty....soczyste leady....delikatne pady.... ))
Pózniej dorwałem AN1x Editor, gdzie cała synteza była wyłożona na talerzu (a raczej na ekranie monitora) i nie trzeba bylo "dokopywać" się do każdego parametru z poziomu tabeli edycji...
Faktem jest że an1x ma u mnie dożywocie ...

AN1X fajna maszyna. Wciąż myślę o zakupie , chociaż zdaje się że będzie się kurzyć jak inne moje VA. Ja już wiem że Prophet ma u mnie dożywocie i zdominuje większość nowych produkcji

[addsig]

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » czwartek 25 wrz 2008, 17:02

...Minął rok od kiedy zastanawiałem się nad różnicami , wyższością VCO nad DCO lub odwrotnie i ogólnie nad Prophetem '08.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem P'08 w wersji desktop i to co ten instrument potrafi i jak brzmi rozwiało wszelkie wątpliwości.

Grałem na nim kilka razy w sklepie w ciągu ostatnich miesięcy ale z braku czasu testy ograniczały się raczej do "presetologii" i kręcenia Cutoff Jednak zrobił na mnie ogromne wrażenie.

Gdy już dotarł do mnie zamówiony egzemplarz pierwsze wrażenie było gorsze. Niby ładnie , sterylnie i mocno , ale .... Jak powszechnie wiadomo nie ocenia się syntezatorów po fabrycznych demach i presetach, wiięc zabrałem się do tego jak należy.

Czekając na P'08 kupiłem do niego edytor PC , który po mimo kilku bug-ów jest naprawdę świetny i pomaga lepiej ogarnąć całość.
Żeby nie przedłużać ... tworząc brzmienia od zera , czyli od INIT dopiero zobaczyłem jak cholernie głęboko można "kopać" w syntezie w P'08. Modulacja Matrix x 4 z wysyłką w 43 miejsca ! , 4 niezależne seqwencery po 16 kroków które równiez mozna wysłać gdzie się chce , 4 niezależne LFO na każdy dźwięk polifonii ( 8 x 4=32) również programowalne w dowolny sposób ... 3 obwiednie DADSR z czego 3-cia z możliwością zapętlenia w LOOP i wysłaniem gdziekolwiek . 2-ga warstwa - LAYER która po nałozeniu na brzmienie daje nam syntezator z 4 OSC !!! 2 x 4 głosy polifonii oraz milion innych rzeczy. Spodziewałem się dobrego , mocnego brzmienia i kolejnego niezłego syntezatora a to co dostałem to wehikuł czasu o możliwościach , których jeszcze nie ogarniam

Chociaż nie ma żadnych DSP , chorusa , delay przy odpowiednim uzyciu seqwencerów brzmi jak nafaszerowany efektami. Nie pamiętam już kiedy jakiś instrument zrobił na mnie tak duże wrażenie ! Czekałem na klasycznego analoga a dostałem cudo ...

Dave Smith rozwiał również moje wątpliwości co do DCO vs VCO dodając funkcję SLOPE. Oscylatory mogą więc być hiper stabilne i brzmieć bardzo równo lub "bujać" się względem siebie wprowadzając subtelne lub mocniejsze zmiany.

http://www.speedyshare.com/746451259.html

To są pierwsze 4 brzmienia jakie udało mi się wykręcić. Nie ma tam żadnych efektów, equalizacji itd. Jedynie leciutki limiter który ciachnął kilka "pików". To co słychać to najczystszy Prophet '08 !

Pozdrawiam i idę kręcić gałami

P.S. gały mogli dać lepszej jakości - wersja keyboard ma w tym przypadku przewagę

...
Dolaczam sie do gratulacji Adamie. Prophet piekna sprawa.Dzieki na demo .Niestety dema na Youtubie pana Keyboarwizarda jakos mnie nie przekonywaly.Moze nie ta stylistyka. A tutaj wszystko slychac jak pływa. Niestety poza zasiegiem na razie ;).Tymczasem musi wystarczyc evolver desktop..

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 25 wrz 2008, 17:13

Dolaczam sie do gratulacji Adamie. Prophet piekna sprawa.Dzieki na demo .Niestety dema na Youtubie pana Keyboarwizarda jakos mnie nie przekonywaly.Moze nie ta stylistyka. A tutaj wszystko slychac jak pływa. Niestety poza zasiegiem na razie ;).Tymczasem musi wystarczyc evolver desktop..
...

Hej , miło słyszeć. Evolver też gut maszyna. Szkoda że w wersji poly jest tak drogi i tylko 4 głosy polifonii zdaje się , że analogowa część Evolvera jest taka sama jak w Prophecie. Mowa o syntezie , filtrach itd.

http://www.speedyshare.com/550625430.html

to jest dzisiajsza "walka" z P'08 ... chciałem uzyskac brzmienia jak Michael Cassette lub Prydz. 2-3 Loopy perkusyjne ... Wartość artystyczna itd może nie jest najwyższych lotów. To poprostu mała próba i test propheta w utworze. Zajęło mi to może 1,5 h i nie będzie kończone. Ot taki trening także nie wytykać błędów w mixie i kompresji Pokazuje to mniej więcej możliwości i moc tego cuda na dośc prostych brzmieniach - ofkoz wszystkie własne.

Pozdrawiam i sorry za zaśmiecanie

[addsig]

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » czwartek 25 wrz 2008, 17:20

...
...

Hej , miło słyszeć. Evolver też gut maszyna. Szkoda że w wersji poly jest tak drogi i tylko 4 głosy polifonii zdaje się , że analogowa część Evolvera jest taka sama jak w Prophecie. Mowa o syntezie , filtrach itd.

http://www.speedyshare.com/550625430.html

to jest dzisiajsza "walka" z P'08 ... chciałem uzyskac brzmienia jak Michael Cassette lub Prydz. 2-3 Loopy perkusyjne ... Wartość artystyczna itd może nie jest najwyższych lotów. To poprostu mała próba i test propheta w utworze. Zajęło mi to może 1,5 h i nie będzie kończone. Ot taki trening także nie wytykać błędów w mixie i kompresji Pokazuje to mniej więcej możliwości i moc tego cuda na dośc prostych brzmieniach - ofkoz wszystkie własne.

Pozdrawiam i sorry za zaśmiecanie

...
Demek nigdy za wiele.Dzieki. Mowi sie tez o nowym sprzecie DSI Mopho. Jednopolifoniczny syntezator z enginem z Propheta. Ponoc nie ma byc drogi..Ale jakos ten mikrus mnie nie przekonuje.Co duzy panel to duzy..Szybka edycja.Wszyskie funcje pod reka.

http://matrixsynth.blogspot.com/2008/09/keybdwizrd-dsi-mopho-demo-1.html

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 25 wrz 2008, 17:42

Demek nigdy za wiele.Dzieki. Mowi sie tez o nowym sprzecie DSI Mopho. Jednopolifoniczny syntezator z enginem z Propheta. Ponoc nie ma byc drogi..Ale jakos ten mikrus mnie nie przekonuje.Co duzy panel to duzy..Szybka edycja.Wszyskie funcje pod reka.

http://matrixsynth.blogspot.com/2008/09/keybdwizrd-dsi-mopho-demo-1.html
...
Jednopolifoniczny = monofoniczny Poli/y - znaczy wiele ( ale wiadomo o co chodzi Tak tylko piszę , bo daje po oczkach

Mopho - popatrz qrde , ominęło mnie to jakoś i nie miałem pojęcia o jego istnieniu.
Jeśli dobrze zrozumiałem to tylko 1 OSC z propheta. Cena podobno 400-450$ Hmmm nie dla mnie. Ale jeśli ktoś chciałby chociaż namiastkę propheta , jego filtr i inne dobrodziejstwa to jak najbardziej.

Szkoda , ze P'08 nie ma Audio IN , ale pewnie wczesniej czy później ktoś go przerobi , jeśli znajdę gdzieś namiary na taki MOD walę jak w dym !

ODPOWIEDZ