Czy warto kupować sampler sprzętowy?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ceres1x
Czy warto kupować sampler sprzętowy?

Post autor: ceres1x » środa 24 wrz 2008, 10:06

Muzyka którą się bawie to eksperymentalna elektronika wraz z jej różnymi mutacjami...
W moim studio brakuje mi samplera i mam w związku z tym pytanie czy warto inwestować w sampler sprzętowy ? (mam upatrzony AKAI S5000-techniczne zawiłości nie są mi straszne i lubie dłubać w sprzęcie)
Ewentualnie jaki inny byście polecili?Ma być używany,nowe mnie nie interesują.
Dodam że mam m.in. stary syntezator analogowy z którego chciałbym porobić pare fajnych sampli...
Czy jednak zainwestować w sampler programowy np. NI Kontakt?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Czy warto kupować sampler sprzętowy?

Post autor: KAFEL » środa 24 wrz 2008, 12:20

...Muzyka którą się bawie to eksperymentalna elektronika wraz z jej różnymi mutacjami...
W moim studio brakuje mi samplera i mam w związku z tym pytanie czy warto inwestować w sampler sprzętowy ? (mam upatrzony AKAI S5000-techniczne zawiłości nie są mi straszne i lubie dłubać w sprzęcie)
Ewentualnie jaki inny byście polecili?Ma być używany,nowe mnie nie interesują.
Dodam że mam m.in. stary syntezator analogowy z którego chciałbym porobić pare fajnych sampli...
Czy jednak zainwestować w sampler programowy np. NI Kontakt?
...
Zdecydowanie programowy i właśnie NI Kontakt bo jest najlepszy do eksperymentalnej elektroniki. Wiem bo mam. Do sprzętu warto wrócić jeśli masz jakiś ulubiony model na którym kiedyś pracowałeś. Ja np. kupiłem Ensoniq ASR-10 bo mam do niego duży sentyment (głównie z powodu jakości klawiatury i procesora FX) i potrafię go obsługiwać intuicyjnie. Jeśli nie miałeś takiego "pupilka" to daj sobie spokój ze sprzętem. Skończy się to frustracją i kolejną niepotrzebną aukcją internetową

Awatar użytkownika
mirt

Post autor: mirt » środa 24 wrz 2008, 13:14

no ja już nie byłbym taki stanowczy, nawet najbardziej frustrujący sprzęt to zupełnie inna bajka niż sampler z komputera (mam akai s2000, yamahę a3000 i su10, miałem kilka innych), nie twierdzę że lepszy ale też na pewno nie gorszy, ale jeśli wiekszość robisz w kompie i analoga też głównie chcesz samplować to może rzeczywiście soft będzie właściwym wyborem. Ja dłuższy czas temu wyrzuciłem komputer ze studia, natomiast wiem że samplery sprzętowe potrafią zabrzmieć diametralnie różnie.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 24 wrz 2008, 13:22

trudno doradzić, co lepsze - dla każdego coś miłego. Napewno jeśli sampler hardwareowy to: AKAI S5000-6000,Z4-Z8, E-mu,Ensoniq. Inne marki w kwestii samplera mi nie brzmią...Yamaha A5000 jest bajerancka ale ten sterylny sound...taki zimny jest...AKAI super wybór
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 24 wrz 2008, 13:26

A co sądzicie o Korg'u Electribe ES-1? Mama Yamahę A3000 ale na koncertach często mi niewygodnie z rackiem chodzić, a ten sprzęt jest malutki, za grosze do kupienia, pytanie czy się sprawdza jako dodatek na scenie, puszczanie sampli, krótkich loopów etc?

ODPOWIEDZ