Problem z gramofonem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dsds
Re: Problem z gramofonem

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 17:45

...ok tak sie składa, ze miałem kiedys ten sam problem ;)

buczenie pochodzi od silnika, i zapewne twój gramofon to paskowiec, fale elektromagnetyczne jakie emituje wirnik przedostaja sie na koncówke RIAA

Tak wiec polecam zmienic gramofon, ew czyms to zaakekranuj

jesli masz wyjscie phono wprost z systemy zadbaj o izolacje kabli.

Mam nadzieję, ze pomogłem

tak nawiasem polecam tylko gramofony technicsa ...
Mam napęd bezpośredni. Vestax PDX 2000 mk2.

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 23 wrz 2008, 17:50

ok wiec otwórz gramca, odlącz elektomagnes napedzający talerz i sprawdz buczenie na kablach, masz sygnał audio jak gramofon jest wylączony? buczenie pojawia sie jak go włączasz do sieci czy talerz w ruch?

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 18:08

...ok wiec otwórz gramca, odlącz elektomagnes napedzający talerz i sprawdz buczenie na kablach, masz sygnał audio jak gramofon jest wylączony? buczenie pojawia sie jak go włączasz do sieci czy talerz w ruch?...
Tak - mam sygnał, jak gramofon jest wyłączony i napędzę płytę ręką.
OK - sprawdzę zaraz, z tym elektromagnesem.

Jak nie kładę igły na płycie, to nie buczy > obojętne, czy płyta się obraca czy nie. Nie ma żadnego buczenia wtedy.
Buczenie pojawia się, gdy położę igłę na płytę > obojętne, czy płyta się obraca czy nie.

Jak zbliżam ramię - nic się nie dzieje. Zero buczenia.
Tylko jak położę na płycie. Cały czas takie samo.

P.S.
Próbowałem już wszystkich połączeń w moim pokoju - nic.
Z preampem oddzielnym, z preampem wbudowanym w SC4, z kinem domowym w innym pokoju - nic. Odłączyłem wszystkie sprzęty domowe typu lodówka, pralka itd - nic.

Jedyne, co mnie zastanawia, to że po rozkręceniu gramofonu, nie widzę żadnego kabelka idącego do tej śrubki z uziemieniem, ani do blaszki, do której przymocowana jest śróbka.

ORAZ - gramofon w ogóle nie reaguje na przyczepianie, odczepianie kabla od uziemienia.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 23 wrz 2008, 18:10

a jak dotkniesz igle palcem tez buczy?wychodziloby na to jednak ze masz tandetnie zamontowane trafo albo cos z silnikiem

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 18:11

......ok wiec otwórz gramca, odlącz elektomagnes napedzający talerz i sprawdz buczenie na kablach, masz sygnał audio jak gramofon jest wylączony? buczenie pojawia sie jak go włączasz do sieci czy talerz w ruch?...
Tak - mam sygnał, jak gramofon jest wyłączony i napędzę płytę ręką.
OK - sprawdzę zaraz, z tym elektromagnesem.

Jak nie kładę igły na płycie, to nie buczy > obojętne, czy płyta się obraca czy nie. Nie ma żadnego buczenia wtedy.
Buczenie pojawia się, gdy położę igłę na płytę > obojętne, czy płyta się obraca czy nie.

Jak zbliżam ramię - nic się nie dzieje. Zero buczenia.
Tylko jak położę na płycie. Cały czas takie samo.

P.S.
Próbowałem już wszystkich połączeń w moim pokoju - nic.
Z preampem oddzielnym, z preampem wbudowanym w SC4, z kinem domowym w innym pokoju - nic. Odłączyłem wszystkie sprzęty domowe typu lodówka, pralka itd - nic.

Jedyne, co mnie zastanawia, to że po rozkręceniu gramofonu, nie widzę żadnego kabelka idącego do tej śrubki z uziemieniem, ani do blaszki, do której przymocowana jest śróbka.

ORAZ - gramofon w ogóle nie reaguje na przyczepianie, odczepianie kabla od uziemienia.
...
A - i jak gramofon jest wyłączony (off lub z sieci) i napędzę płytę ręką, to jest sygnał audio, a buczenia nie ma.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 18:13

...a jak dotkniesz igle palcem tez buczy?wychodziloby na to jednak ze masz tandetnie zamontowane trafo albo cos z silnikiem...
(Śrubka, a nie śróbka :) sorry).

Jak dotknę palcem też buczy. Tak samo.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 18:30

......ok wiec otwórz gramca, odlącz elektomagnes napedzający talerz i sprawdz buczenie na kablach,
.............
Dobra, co mam dokładnie odłączyć?
Ten kabelek, co zacznacyłem na zdjęciu?
http://www.zshare.net/download/19279445ff5f7c35/
(imageshack mi niestety nie chce działać).

Awatar użytkownika
KazZ

Post autor: KazZ » wtorek 23 wrz 2008, 18:42

1.masz trafiony system , pozycz od kogos na chwile inny , wkrec go i zobacz ,mzoesz sprawdzic tez wszystkie 4 kabelki przy systemie moze ktores sie poluzowało
2.kable , mi buczalo w monitorach kiedys , cichutko ale strasznie mnie to irytowalo , w koncu monitory nie po to sa zeby przy kompletnej ciszy cos z nich sie wydobywalo ... inne kable pomogły , dopiero chyba 3 para kabli wyeliminowala to cichce bzyczenie
3.dziwi mnie troche i martwi to co napisales o uziemieniu gramofonu ze jak odepniesz je od mixera to buczy tak samo jak z podpietym , moze to byc walniete

od kiedy tak ci sie dzieje? nie bylo buczenia i nagle jest?

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 18:47

...1.masz trafiony system , pozycz od kogos na chwile inny , wkrec go i zobacz ,mzoesz sprawdzic tez wszystkie 4 kabelki przy systemie moze ktores sie poluzowało
2.kable , mi buczalo w monitorach kiedys , cichutko ale strasznie mnie to irytowalo , w koncu monitory nie po to sa zeby przy kompletnej ciszy cos z nich sie wydobywalo ... inne kable pomogły , dopiero chyba 3 para kabli wyeliminowala to cichce bzyczenie
3.dziwi mnie troche i martwi to co napisales o uziemieniu gramofonu ze jak odepniesz je od mixera to buczy tak samo jak z podpietym , moze to byc walniete

od kiedy tak ci sie dzieje? nie bylo buczenia i nagle jest?...
1.System 2 dni temu wymieniłem z Shure M44-7 na Shure Whitelabel - nówkę.
2.Mam 3 pary kabli chinch-chinch - z każdymi dzieje się to samo.
3.Tak właśnie się dzieje. Coś jest nie tak tutaj moim zdaniem.
.......
Wiesz co? Generalnie jak kupiłem ten gramofon, to stał przez rok. A nawet, jak go uzywałem, to nie wsłuchiwałem się, bo nie zależało mi na tym, żeby było czysto. Ale zaczęło mi zależeć i słyszę, że buczy.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 18:53

.........ok wiec otwórz gramca, odlącz elektomagnes napedzający talerz i sprawdz buczenie na kablach,
.............
Dobra, co mam dokładnie odłączyć?
Ten kabelek, co zacznacyłem na zdjęciu?
http://www.zshare.net/download/19279445ff5f7c35/
(imageshack mi niestety nie chce działać)....
Już wiem, że to raczej nie ten kabelek.

To nie wiem, o co chodzi w takim razie. (który to kabel też nie wiem).

:(

ODPOWIEDZ