Problem z gramofonem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dsds
Re: Problem z gramofonem

Post autor: dsds » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:44

A czym w/g Ciebie te droższe się różnią od tych tańszych?

Masz po prostu bałagan w połączeniach tworzą się pętle ma i jest jak jest
Żeby to zwalczyć, uporządkować, musisz mieć sporo cierpliwości

Nie wiem, może na początek wyłączaj po kolei kolejne wtyki urządzeń i sprawdzaj czy coś się zmienia.
...
Nie wiem - pewnie niczym się nie różnią. Dlatego pytam.
A siedzę przy tym od 13:00 i po prostu tracę cierpliwość :)
Próbowałem odłączać. Nawet gdy zostawiłem niezbędne minimum, problem nie zniknął. Próbowałem też bez kompa /monitory podłączyłem do Ensoniqa/ - to samo.

Ktoś na jednym z forów napisał, że w Vestaxach często słychać transformator, jak się położy igłę na płycie.
Czy to możliwe?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:56

jesli wibruje to tak ale raczej nie sadze ze az taki bubel jest (mialem do czynienia z vestaxem)
sprawdz tez czy masz porzadnie podlaczona igle - to sa tak niskie sygnaly ze nawet niezbyt dokladne podlaczenie generuje zaklocenia

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:59

Jesli Ci sie nie uda z tym uporac to nie musisz wcale latac do kolegi zeby uzyc wtyczki waves...

Wystarczy uzyć zwyklego korektora... z maksymalna dobracia (Q) wycinasz 50Hz i kolejne harmoniczne czyli 100, 150, 200, 250 itd... (na tej samej zasadzie dziala wtyczka z waves)...tlumienie kolejnych harmonicznych moze byc coraz mniejsze... a poziom tlumienia mozesz ustalic z analizatorem widma albo po prostu na ucho...

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » poniedziałek 22 wrz 2008, 23:07

...jesli wibruje to tak ale raczej nie sadze ze az taki bubel jest (mialem do czynienia z vestaxem)
sprawdz tez czy masz porzadnie podlaczona igle - to sa tak niskie sygnaly ze nawet niezbyt dokladne podlaczenie generuje zaklocenia...
Iglę mam porządnie podłączoną. Dzisiaj rano wymieniałem cały sytem, żeby mieć pewność, że to nie wina poprzedniego. Zmieniłem z Shure M44-7 na Shure Whitelabel. I podłączyłem porządnie.
......................

...Jesli Ci sie nie uda z tym uporac to nie musisz wcale latac do kolegi zeby uzyc wtyczki waves...

Wystarczy uzyć zwyklego korektora... z maksymalna dobracia (Q) wycinasz 50Hz i kolejne harmoniczne czyli 100, 150, 200, 250 itd... (na tej samej zasadzie dziala wtyczka z waves)...tlumienie kolejnych harmonicznych moze byc coraz mniejsze... a poziom tlumienia mozesz ustalic z analizatorem widma albo po prostu na ucho......
Okie - dzięki za radę.

..........
Mam jeszcze pytanie, czy takie urządzenia jak "hum eliminator'y" zdają w ogóle egzamin? Widziałem takowe firmy Ebtech oraz Art.

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 00:43

Mam jeszcze pytanie, czy takie urządzenia jak "hum eliminator'y" zdają w ogóle egzamin? Widziałem takowe firmy Ebtech oraz Art. ...

(Jeszcze jedna rzecz.
Jak podłączę sprzęt tak: gramofon > phono stage> Ensoniq > Soundcraft Compact 4> E-mu 1212m ORAZ podłączę uziemienie od gramofonu do tego miejsca na uziemienie w SC4, to jest HARDCORE - nie to, że brumi...
/A gdy podłączę uziemienie gdziekolwiek indziej, to jest tak, jak od początku topicu/.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 23 wrz 2008, 00:49

Wiesz co to są petle mas?? Ktos Ci juz o tym tu wspominal... i bardzo prawdopodobne ze to jest wina problemu... jak w wiekszosci przypadkow gdy mamy do czynienia z brumieniem...
Dowiedz sie co to jest petla mas... a potem z ta wiedza zrob pozadek w kablach...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 23 wrz 2008, 08:36

gramofon wepnij wprost w soundcrafta i ewentualny sygnal wysylaj juz z miksera - im mniej rzeczy po drodze do wzmocnienia sygnalu z gramofonu tym lepiej

no i kombinacje z gniazdkami zasilajacymi i uziemieniem gramofonu

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 09:21

...Wiesz co to są petle mas?? Ktos Ci juz o tym tu wspominal... i bardzo prawdopodobne ze to jest wina problemu... jak w wiekszosci przypadkow gdy mamy do czynienia z brumieniem...
Dowiedz sie co to jest petla mas... a potem z ta wiedza zrob pozadek w kablach......
Smiechu - tak - czytam o tym od dwóch dni. I od dwóch dni staram się non stop rozwiązywać problem.

....
gramofon wepnij wprost w soundcrafta i ewentualny sygnal wysylaj juz z miksera - im mniej rzeczy po drodze do wzmocnienia sygnalu z gramofonu tym lepiej

no i kombinacje z gniazdkami zasilajacymi i uziemieniem gramofonu\\
..........
Próbowałem - naprawdę.

P.S.
Wywaliłem w ogóle ten stary wzmacniacz, o którym już pisałem (oraz 2 tylne głośniki) - generalnie im mniej niepotrzebnych rzeczy, tym lepiej...ale nic się nie zmieniło naturalnie./Z resztą nie to jest przyczyną/.

CZY TAKIE URZĄDZENIE MOŻE POMÓC?
http://www.arcadeaudio.com.pl/arcade/servlet/Index?device=595

Awatar użytkownika
dsds

Post autor: dsds » wtorek 23 wrz 2008, 15:30

Dobra, podłączyłem sam gramofon do zestawu kina domowego. Inny pokój, oddalony itd. Buczy tak samo.

Dziwi mnie to, że gramofon jakby nie raguje na to, czy ma podłączone uziemienie czy nie.

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 23 wrz 2008, 17:33

ok tak sie składa, ze miałem kiedys ten sam problem ;)

buczenie pochodzi od silnika, i zapewne twój gramofon to paskowiec, fale elektromagnetyczne jakie emituje wirnik przedostaja sie na koncówke RIAA

Tak wiec polecam zmienic gramofon, ew czyms to zaakekranuj

jesli masz wyjscie phono wprost z systemy zadbaj o izolacje kabli.

Mam nadzieję, ze pomogłem

tak nawiasem polecam tylko gramofony technicsa

ODPOWIEDZ