Monitory a zasilacz laptopa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mh
Monitory a zasilacz laptopa

Post autor: mh » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:11

Kupiłem sobie monitorki (nieważne jakie), podpiąłem do lapka pełny bi hepi, odpalam, zaczynam robić, nie zwracałem uwagi na odstęp sygnału od szumu, a gdy nagle skończyłem z robieniem na kompie, wyłączyłem sampler w kompie, nagle z prawego monitora rozległ sie szum pełen trzasków, pisków etc- niezbyt to miłe.
Okazało się, że problem stwarza zasilacz- gdy go odłączałem, szumu nie było. Bardziej, niż jasne.
Jednak jest kwestia- jak ten problem rozwiązać?
Oddzielnie podpiąć monitory, a oddzielnie laptop?
"Skołować" uziemienie? czy
Wymienić zasilacz (co już może być nie lada kłopotem przy szukaniu)?
Psychomaniak

Zbynia

Re: Monitory a zasilacz laptopa

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 23:03

inne gniazdko - widac slabe te monitorki

stg

Post autor: stg » wtorek 23 wrz 2008, 01:16

laptopy tak czasem mają. U mnie ten problem rozwiązuje gniazdko "bez bolca".

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » wtorek 23 wrz 2008, 07:51

...Kupiłem sobie monitorki (nieważne jakie), podpiąłem do lapka pełny bi hepi, odpalam, zaczynam robić, nie zwracałem uwagi na odstęp sygnału od szumu, a gdy nagle skończyłem z robieniem na kompie, wyłączyłem sampler w kompie, nagle z prawego monitora rozległ sie szum pełen trzasków, pisków etc- niezbyt to miłe.
Okazało się, że problem stwarza zasilacz- gdy go odłączałem, szumu nie było. Bardziej, niż jasne.
Jednak jest kwestia- jak ten problem rozwiązać?
Oddzielnie podpiąć monitory, a oddzielnie laptop?
"Skołować" uziemienie? czy
Wymienić zasilacz (co już może być nie lada kłopotem przy szukaniu)?...
Po pierwsze - nie polecam 'robić na kompie'. Defekacja nie sprzyja pracy jego podzespołów

Powodem nie jest jakość monitorów, które posiadasz. Są nim: kiepski zasilacz laptopa, oraz genialna instalacja elektryczna, a raczej uziemienie. Mieszkasz w bloku?
Możesz rozwiązać to na dwa sposoby - podłączyć monitory, albo komputer, bez uziemienia - np. przez dodatkowy zasilacz, który nie posiada bolców. Trochę to ryzykowne może być, ale zawsze masz bezpieczniki w monitorach, w razie skoków na pięcia. Drugie rozwiązanie, to wymiana zasilacza. Z tego co widzę, starsze laptopy, z dużymi zasilaczami nie stwarzają zazwyczaj tego problemu, co nowe, z zasilaczami dużo mniejszymi.. Nowy zasilacz jest może być trudny w znalezieniu.. NAjlepiej, gdybyś miał możliwość testowania, czy dany model coś pomaga.. Może jeszcze UPS by rozwiązał problem..
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

mh

Post autor: mh » wtorek 23 wrz 2008, 14:31

...Są nim: kiepski zasilacz laptopa, oraz genialna instalacja elektryczna, a raczej uziemienie. Mieszkasz w bloku?

Zasilacz nie jest kiepski, po prostu ma taką budowę jaką ma, laptopy za 8000 tak samo "sieją" jak te za 1500zł.

Możesz rozwiązać to na dwa sposoby - podłączyć monitory, albo komputer, bez uziemienia - np. przez dodatkowy zasilacz, który nie posiada bolców. Trochę to ryzykowne może być, ale zawsze masz bezpieczniki w monitorach, w razie skoków na pięcia.

No tka się to robi, było o tym na forum już wielokrotnie. Pętla mas!!!!
Ja np. mam taką listwę przedłużacza, gdzie ostatnie gniazdko ma wyjęty bolec ochronny (PE). Jest to nie zgodne z przepisami, ale co zrobić...+
Jest to gniazdko przeznaczone dla zasilacza laptoka.

Bezpiecznik nie zabezpiecza przed skokami napięcia!!!

Drugie rozwiązanie, to wymiana zasilacza. Z tego co widzę, starsze laptopy, z dużymi zasilaczami nie stwarzają zazwyczaj tego problemu, co nowe, z zasilaczami dużo mniejszymi..
...Może jeszcze UPS by rozwiązał problem...

No może i tak być, oszczędność na elementach, filtrach i idzie potem syf w sieć.
UPS nic nie da.
...
Mieszkam niestety w bloku. Spróbuję skorzystać z tych porad i zobaczymy

Kiepskie? Od razu takie komentarze- la żenua... W EiS-ie pisano, że podobny problem występuje z Plugiatorem
Psychomaniak

ODPOWIEDZ