Cubase AI 4

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
TraDeus
Cubase AI 4

Post autor: TraDeus » niedziela 21 wrz 2008, 15:37

Witam serdecznie!
jestem właśnie "świeżym" posiadaczem jednego z produktów firmy Yamaha i wraz z nim otrzymałem program Cubase AI 4. Bardzo bym chciał pracować na nim w połączeniu z moim syntezatorem Virus TI jako Virus Control, czyli VSTi. Moje pytanie jest takie, czy na tej wersji Cubase jest możliwy Real Time Export? bo niestety nie moge znaleźć takiej opcji, a jest ona (chyba) niezbędna do zgrywania ścieżek z Virus'a jako VSTi.
Dziekuje i pozdrawiam!

TraDeus

Re: Cubase AI 4

Post autor: TraDeus » poniedziałek 22 wrz 2008, 18:19

czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na to nurtujące mnie pytanie?

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » poniedziałek 22 wrz 2008, 19:10

Hmmm nie instalowałem AI4 bo to strasznie okrojona wersja.

Ale powiem ci jak jest w SX3: jak już klikniesz export mixdown to otwiera Ci się okienko gdzie ustawiasz parametry zgrania tj. format, tytuł itd itd i tam powinien być do odhaczenia Export Real Time. w SX jest i chyba byłoby totalną głupotą gdyby w AI4 tego nie było!

[addsig]

TraDeus

Post autor: TraDeus » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:04

...Hmmm nie instalowałem AI4 bo to strasznie okrojona wersja.

Ale powiem ci jak jest w SX3: jak już klikniesz export mixdown to otwiera Ci się okienko gdzie ustawiasz parametry zgrania tj. format, tytuł itd itd i tam powinien być do odhaczenia Export Real Time. w SX jest i chyba byłoby totalną głupotą gdyby w AI4 tego nie było!

...
Tak, w SX 3 jest ta opcja i tego jestem pewien na 100% :)
tylko właśnie takiej opcji nie moge odnalezć w wersji AI 4, bo może i faktycznie i o tą opcję została ta wersja okrojona...

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:50

......Hmmm nie instalowałem AI4 bo to strasznie okrojona wersja.

...
Tak, w SX 3 jest ta opcja i tego jestem pewien na 100% :)
tylko właśnie takiej opcji nie moge odnalezć w wersji AI 4, bo może i faktycznie i o tą opcję została ta wersja okrojona... ...
Nudzilo mi sie, wiec sciagnalem manual do tego softu.
Nie ma takiej opcji.
Wspolczuje leniu :(

pozdr
j

TraDeus

Post autor: TraDeus » poniedziałek 22 wrz 2008, 22:58

Nudzilo mi sie, wiec sciagnalem manual do tego softu.
Nie ma takiej opcji.
Wspolczuje leniu :(

pozdr
j...
ok, dzieki za info :)
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » wtorek 23 wrz 2008, 08:33

Normalnie głupota.....

Więc nie pozostaje ci nic innego jak zgrywanie do jakiegoś równolegle chodzącego softu który będzie pełnił funkcje rejestratora. Zresztą pomyśl o jakieś normalnej wersji kubusia bo z tego co pamiętam to było straszne dziadostwo ten AI4 np tylko 2 instrumenty VSTi heh. Wolałbym, żeby na próbę steinberg dawał pełne wersje 30 dniowe niż taki chłam na którym w sumie nic ciekawego nie stworzysz....

TraDeus

Post autor: TraDeus » wtorek 23 wrz 2008, 11:09

...Normalnie głupota.....

Więc nie pozostaje ci nic innego jak zgrywanie do jakiegoś równolegle chodzącego softu który będzie pełnił funkcje rejestratora. Zresztą pomyśl o jakieś normalnej wersji kubusia bo z tego co pamiętam to było straszne dziadostwo ten AI4 np tylko 2 instrumenty VSTi heh. Wolałbym, żeby na próbę steinberg dawał pełne wersje 30 dniowe niż taki chłam na którym w sumie nic ciekawego nie stworzysz....

...
Bede po prostu nagrywał virusa normalnie, bez użycia VC :)
faktycznie, można używać tylko dwóch instrumentów VSTi, ale i z tym można sobie poradzić :) szczególnie dlatego, że praktycznie wszystkie swoje ścieżki tworzę na virusie, a jeśli chodzi o perke to pracuję na Battery i jak widać mieszcze sie w zakresie dwóch VSTi.
Ale jak zaznaczyłeś wyżej - pomyślę nad jakąś normalną wersją Kubusia :)
dzieki i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » wtorek 23 wrz 2008, 11:43

...Normalnie głupota.....

...
Zgrywanie w czasie rzeczywistym w DAW nie rozni sie niczym od zgrywania sladu z zewnetrznego syntezatora po linii.
Wpinasz syntezator do wejscia interfejsu audio.
Spinasz wszystko po MIDI.
Odpalasz projekt, zgrywasz wszystko z zewnetrzenego sprzetu na slad w Cubase.
A pozniej export calosci.
Czyli caly proces wydluzony jest o jakies kilka sekund.
Nie potrzeba do tego zewnetrznego softu.
Na AI4 mozna odpalic troche wiecej VSTi niz piszesz......oprocz slotow sa jeszcze Instrument Track, do ktorych moze byc podpiete 8 VSTi.
Dostajesz bardzo duza biblioteke brzmien w Halion One, cala mase efektow, obsluge VST3, silnik z Cubase 4.
Jak na soft dodawany do sprzetu to malo?

Nie dogodzisz :)

pozdr
j

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » wtorek 23 wrz 2008, 12:35

Nie dogodzisz :)

Hmmm to chyba dlatego, że życie nauczyło mnie by brać zawsze pełne wersje programów :D

Co do zgrań na ścierzki - niestety to też nie do końca jest super wygodne - póki wszystko mam w MIDI póty mogę jeszcze coś zmienić jeśli chodzi o aranżację i użyte brzmienia. jak pozgrywam do audio to już muszę od nowa nagrywać audio choćbym miał tylko lekko Cutoff'em przyciąć jakiś ślad- w sumie też tak można ale biorąc pod uwagę mnogość brzmień virusa to z doświadczenia wiem, że nie problem wczytać jeszcze raz patha by jeszcze raz zgrać, tylko problem na ogół znaleźć ten path którego poprzednio użyliśmy:)

Wiadomo- wszystko można zrobić na okrętkę - do Częstochowy można pojechać samochodem ale są też tacy którzy chodzą pieszo...

Pozdrawiam!

[addsig]

ODPOWIEDZ