Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
matiz
-
Kontakt:
Re: SSL Duende kontra pluginy VST
autor: matiz » niedziela 21 wrz 2008, 22:39
To jak juz ustalilismy, dlaczego mak jest gorszy od pieca, to ja troche na temat
IMO lepiej jest dopakowac mocy do komputera i pracowac na natywnych wtyczkach niz kupowac akceleratory DSP. Rozwiazanie takie jak w temacie maja sens wtedy, gdy juz lepszego komputera nie mozemy znalezc, a mocy wciaz brakuje. Karty i dopalacze zewnetrzne maja istotne wady w porownaniu z wtyczkami VST - ilosc rodzajow wtyczek jest ograniczona, nowe wtyczki sa drogie, a zgranie musi praktycznie dokonywac sie w czasie rzeczywistym. Duende jest w tym przypadku szczegolnie jednostronne - jezlei komus jest to do szczescia niezbedne, to OK, ale to tylko korektory i kompresory, i to praktycznie jednego rodzaju. Jak juz dopalacze, to IMO lepiej jakiegos UADa albo PoCo, przynajmniej wiecej roznorodnych efektow sie zastosuje. Ale na poczatku, jak pisalem, silniejszy komputer i wtyczki natywne.
-
abproject - Posty:404
autor: abproject » niedziela 21 wrz 2008, 22:53
Uwazaj na jedno,ja wlasnie sie pozbywam Duende,bo na moim MBPro nie chodza dobrze dwa urzadzenia na FW,
U mnie na Mac Pro idą 3 urządzenia przez FW jednocześnie. Idzie POwercore, Konnekt biega i Mackie Onyx... wszystko gra nic się nie wiesza.
W planach Duende... widziałem... i słyszałem co Drumstrip wykręca z bębnami i to jest po prostu masakra, żadne VST nie dorasta do pięt !
[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » niedziela 21 wrz 2008, 23:03
Duende jest w tym przypadku szczegolnie jednostronne - jezlei komus jest to do szczescia niezbedne, to OK, ale to tylko korektory i kompresory, i to praktycznie jednego rodzaju.
Fakt, ale zauwaz, ze na Duende jest jeszcze inny platny kompresor, taki, ze szczena niektorym spada z wrazenia. Korektor platny tez ciekawy. A maja byc jeszcze inne wtyczki.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
matiz
-
Kontakt:
autor: matiz » niedziela 21 wrz 2008, 23:35
...Duende jest w tym przypadku szczegolnie jednostronne - jezlei komus jest to do szczescia niezbedne, to OK, ale to tylko korektory i kompresory, i to praktycznie jednego rodzaju.
Fakt, ale zauwaz, ze na Duende jest jeszcze inny platny kompresor, taki, ze szczena niektorym spada z wrazenia. Korektor platny tez ciekawy. A maja byc jeszcze inne wtyczki....
No tak, ale nie ma chorusa, poglosu, denoisera, co tam kto by chcial. Jak juz ktos ma to wszystko, to moze wypasiony kompresor sobie kupic - ale jak nie ma poglosu?
-
zasilacz
autor: zasilacz » poniedziałek 22 wrz 2008, 02:43
Potrzebował bym karty na pci, w sumie nawet myślałem nad power core, ale kolega ma i jakoś cudów nie słychać i to samo na zwykłych vst robie. A wracając do duende to w końcu ssl a ta nazwa chyba sama w sobie do czegoś zobowiązuje. Chodzi o kreowanie indywidualnego brzmienia bo jak dla mnie to żadna VST nie brzmi a na napewno nie kompresory waves, choc nie przecze ze można na nich zrobić bardzo dobry mix, ale bardzo dobry nie znaczy indywiudualny. Z drugiej strony taka indywidualnośc kosztuje, ale nie stac mnie na wydanie około 20tys na rackowe wersje ssl.Duende stanowiło by moim zdaniem kompromis. Ale sam juz nie wiem...
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » poniedziałek 22 wrz 2008, 11:20
...Potrzebował bym karty na pci, w sumie nawet myślałem nad power core, ale kolega ma i jakoś cudów nie słychać i to samo na zwykłych vst robie. A wracając do duende to w końcu ssl a ta nazwa chyba sama w sobie do czegoś zobowiązuje. Chodzi o kreowanie indywidualnego brzmienia bo jak dla mnie to żadna VST nie brzmi a na napewno nie kompresory waves, choc nie przecze ze można na nich zrobić bardzo dobry mix, ale bardzo dobry nie znaczy indywiudualny.
Ale to nie SSL czy TC robi, tylko realizator, ktory musi miec dostarczone odpowiednie brzmienie od muzyka, a i aranz musi byc wlasciwy.
(Albo czuwa nad tym producent - co do jednego sie sprowadzi)
-
Groover
-
Kontakt:
autor: Groover » poniedziałek 22 wrz 2008, 13:11
...Duende jest w tym przypadku szczegolnie jednostronne - jezlei komus jest to do szczescia niezbedne, to OK, ale to tylko korektory i kompresory, i to praktycznie jednego rodzaju.
Fakt, ale zauwaz, ze na Duende jest jeszcze inny platny kompresor, taki, ze szczena niektorym spada z wrazenia. Korektor platny tez ciekawy. A maja byc jeszcze inne wtyczki....
###
Kompresor z Channel Stripa jest do bani. Fakt - X-Comp jest świetny. Ale też kosztuje niemało - 349 EURO. W sumie inwestycja w platformę ograniczoną do 16 kanałów w przypadku podstawowej, nierozszerzonej wersji Duende jest średnią inwestycją...
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » poniedziałek 22 wrz 2008, 13:18
Kompresor z Channel Stripa jest do bani.
jednak bylbym bardzo ostrozny z takimi opiniami :)
pozory moga mylic :)
-
kluczewp
autor: kluczewp » poniedziałek 22 wrz 2008, 13:55
...Witam serdecznie. Od niedawna prowadzę działalność gospodarczą ( studio nagraniowe i produkcj amuzyczna) dostałęm parez złotych dofinansowania i mam pewnein dylemat czy kupowac orginalne niekiedy bardzo drogie pluginy VST waves czy PSP ( potrzebuje dobrego korektora, limitera, jakiś bus compressor), czy lepiej kupić karte DSP taką jak duende i odciazyć nieco komputer. Napewno jednym z plusów bedzie szybsza praca komputera mniej obciążonego,a i sporo dobrego słyszałęm o korektorze z duende. ...
A ja mam takie pytanie. Każdy mający działalność gospodarczą nastawioną na produkcje muzyczną ,może dostać dofinansowanie? Jak można takowe załatwić :)?
Początkujący realizator, wokalista sesyjny. Pare płyt na koncie.
-
Velu
-
Kontakt:
autor: Velu » poniedziałek 22 wrz 2008, 17:22
A ja mam takie pytanie. Każdy mający działalność gospodarczą nastawioną na produkcje muzyczną ,może dostać dofinansowanie? Jak można takowe załatwić :)?...
nie spotkałem się z takimi na konkretnie działalność muzyczną. Ale są wszelakie dofinansowania na rozpoczęcie lub rozbudowę działalności ogólnie gospodarczej - są zarówno dofinansowania europejskie jak i państwowe np z urzędu pracy. Co do europejskich to można pokombinować z podciągnięciem działalności muzycznej jako szeroko pojętą działalność kulturową - nie znam się dokładnie na tym ale były już jakieś takie wątki na forum - poszukaj w archiwum i schodzimy tutaj z offtopic! Pozdrawiam
[addsig]