Bramka szumów a lektor
To co? Najpierw rysowanie, a póżniej bramka?
Re: Bramka szumów a lektor
Najpierw odcięcie ewentualnej DC offset, potem szybka bramka [krótkie czasy att/rel] o progu tak niskim, aby tylko szum odciąć, np. -60dB. Następnie usuwanie zakłóceń i oddechów.

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
No dobra .Stała poszła, bramka tnie szumy. Ok, ale jak można by usunąć dzwięk jakiejś maszyny, czy dysku, w tle o nieznacznie narastającej częstotliwości tak co 3 sekundy?
Nagranie w mono, bo gdyby stereo to fazami chciałem ciąć, ale i tak nie wiem czy by się udało?
Nagranie w mono, bo gdyby stereo to fazami chciałem ciąć, ale i tak nie wiem czy by się udało?
...No dobra .Stała poszła, bramka tnie szumy. Ok, ale jak można by usunąć dzwięk jakiejś maszyny, czy dysku, w tle o nieznacznie narastającej częstotliwości tak co 3 sekundy?
Izotope Restoration RX ostatnio w EiS byl artykul i opisywali ze tam mozna takie cuda robic... tyle ze to cholernie drogie jak do jednego uzycia... moze jakies demo albo wersja tral jest dostepna ktora umozliwi taka jednorazowa edycje...
Izotope Restoration RX ostatnio w EiS byl artykul i opisywali ze tam mozna takie cuda robic... tyle ze to cholernie drogie jak do jednego uzycia... moze jakies demo albo wersja tral jest dostepna ktora umozliwi taka jednorazowa edycje...
A no faktycznie. Nawet tutoriale oglądałem kiedyś na stronie Izotop'a.
Bardzo dzięki za przypomnienie.
Może jeszcze jakieś pomysły?
Bardzo dzięki za przypomnienie.
Może jeszcze jakieś pomysły?
...Najpierw odcięcie ewentualnej DC offset, potem szybka bramka [krótkie czasy att/rel] o progu tak niskim, aby tylko szum odciąć, np. -60dB. Następnie usuwanie zakłóceń i oddechów.
...
Wczesniej napisales:
"Oczywiście, że się używa.
Głos lektorski z oddechami jest totalną amatorką."
A z tego co piszesz bramki szumów nie uzywasz do usuwania oddechów, a do usunięcia "tła" sygnału? Bo przy dobrze wysterowanym sygnale na poziomie - 60 dB nie ma mowy o wystapieniu żadnych oddechów.

Wczesniej napisales:
"Oczywiście, że się używa.
Głos lektorski z oddechami jest totalną amatorką."
A z tego co piszesz bramki szumów nie uzywasz do usuwania oddechów, a do usunięcia "tła" sygnału? Bo przy dobrze wysterowanym sygnale na poziomie - 60 dB nie ma mowy o wystapieniu żadnych oddechów.
...Oczywiście, że się używa.
Głos lektorski z oddechami jest totalną amatorką....
Poszatkowany z tla akustycznego wokal jest rownie wielka amatorka.
Głos lektorski z oddechami jest totalną amatorką....
Poszatkowany z tla akustycznego wokal jest rownie wielka amatorka.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Najpierw odcięcie ewentualnej DC offset, potem szybka bramka [krótkie czasy att/rel] o progu tak niskim, aby tylko szum odciąć, np. -60dB. Następnie usuwanie zakłóceń i oddechów.
...
1. Gdzie wylsyszysz na lektorze to pozytywne dzialanie bramki na -60dB? W nadajacej cyfrowo rozglosni?
2. Oddech jest czesto duzo wyzszy niz -60dB, krotkie czasy zrobia duzo gorszego, niz ladogdnie i spokojnie dzialajaca bramka.

1. Gdzie wylsyszysz na lektorze to pozytywne dzialanie bramki na -60dB? W nadajacej cyfrowo rozglosni?
2. Oddech jest czesto duzo wyzszy niz -60dB, krotkie czasy zrobia duzo gorszego, niz ladogdnie i spokojnie dzialajaca bramka.
Chciałbym dowiedzieć się czy powszechnie używa się bramki szumów do edycji nagrań lektorskich. Ustawiłem bardzo krótki czas ataku i realese około 70 ms, tłumienie rzędu 30 dB , ale ni cholery nie moge dobrze ustawić progu zadziałania , w kilku miejscach tekstu prog "zawdza" o niektore cichsze oddechy i "szatkuje" je , brzmi to jakby jakis "drop". Zmniejszajac lub zwiekszajac prog pojawiaja mi sie takie problemy w innych miejsach. Ostatecznie ustawiłem próg bardzo nisko, ale wtedy nie ma mowy o wycieciu oddechów (tych niechcianych). Jakieś rady?
Powyzsze zjawiska wydaja sie zupelnie normalne. Jesli juz stosowac automat, to zastosuj denoiser z dynamicznym filtrem pasmowym, zamykajacym pasmo od gory przy slabych sygnalach.
Rada jest jedna: nie uzywac bramki, a zadbac u podstaw, czyli o wytlumione pomieszczenie, w ktorym nie bedzie smieci akustycznych. To wszystko. Oddech jest naturalna czescia glosu. Jak poszatkujesz glos maksymalnie, zrobisz jeszcze wiecej zlego.
Powyzsze zjawiska wydaja sie zupelnie normalne. Jesli juz stosowac automat, to zastosuj denoiser z dynamicznym filtrem pasmowym, zamykajacym pasmo od gory przy slabych sygnalach.
Rada jest jedna: nie uzywac bramki, a zadbac u podstaw, czyli o wytlumione pomieszczenie, w ktorym nie bedzie smieci akustycznych. To wszystko. Oddech jest naturalna czescia glosu. Jak poszatkujesz glos maksymalnie, zrobisz jeszcze wiecej zlego.
Rada jest jedna: nie uzywac bramki, a zadbac u podstaw, czyli o wytlumione pomieszczenie, w ktorym nie bedzie smieci akustycznych. To wszystko. Oddech jest naturalna czescia glosu. Jak poszatkujesz glos maksymalnie, zrobisz jeszcze wiecej zlego....
Racja...jestem przeciwnikiem automatów i staram się edytować wszystko ręcznie, ale jesli mam kilkugodzinnego Audio Booka to jest to po prostu męczarnia...
Rada jest jedna: nie uzywac bramki, a zadbac u podstaw, czyli o wytlumione pomieszczenie, w ktorym nie bedzie smieci akustycznych. To wszystko. Oddech jest naturalna czescia glosu. Jak poszatkujesz glos maksymalnie, zrobisz jeszcze wiecej zlego....
Racja...jestem przeciwnikiem automatów i staram się edytować wszystko ręcznie, ale jesli mam kilkugodzinnego Audio Booka to jest to po prostu męczarnia...