Jak podłączyć sygnał symetryczny do miksera?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
senjin
Kontakt:
Jak podłączyć sygnał symetryczny do miksera?

Post autor: senjin » sobota 20 wrz 2008, 11:29

Kupiłem mikrofon audio-technica AT831b. W zestawie jest przedwzmacniacz. Przedwzmacniacz ma wyjście niskoimpedancyjne XLR - symetryczne. Przedwzmacniacz może być zasilany phantomem przez to wejście.

Pytanie: gdzie powinienem podłączać taki przedwzmacniacz do miksera? Czy po prostu kablem mikrofonowym w wejścia mikrofonowe?

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Jak podłączyć sygnał symetryczny do miksera?

Post autor: smiechu » sobota 20 wrz 2008, 11:53

Pytanie: gdzie powinienem podłączać taki przedwzmacniacz do miksera? Czy po prostu kablem mikrofonowym w wejścia mikrofonowe?...
Zadam lepsze pytanie... a gdzie indziej chcialbys go podlaczyc??

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 20 wrz 2008, 12:00

Zadam lepsze pytanie... a gdzie indziej chcialbys go podlaczyc?? ...
Nie wiem, myślałem, że może są jakieś inne specjalne wejścia... sam mam tylko malutkiego behringerka, to może mi wykrzywiać obraz świata. A pytałem o podłączanie w warunkach scenicznych, gdy ktoś mnie nagłaśnia jakimś porządnym sprzętem.

Ale chyba sytuacja się wyjaśniła. Dzięki

cezex

Post autor: cezex » sobota 20 wrz 2008, 15:48

...Pytanie: gdzie powinienem podłączać taki przedwzmacniacz do miksera? Czy po prostu kablem mikrofonowym w wejścia mikrofonowe?...
Zadam lepsze pytanie... a gdzie indziej chcialbys go podlaczyc?? ...
Zaraz, chwila, czyli mikrofon do pzedwzmacniacza a przedwzmacniacz do przedwzmacniacza w mikserze? Tak?

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 20 wrz 2008, 18:50

Zaraz, chwila, czyli mikrofon do pzedwzmacniacza a przedwzmacniacz do przedwzmacniacza w mikserze? Tak?...
No na to wygląda.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 21 wrz 2008, 08:48

......Spokojnie to jest coś w rodzaju przed-przedwzmacniacza, ...
W zasadzie to można to nazwać modułem zasilania mikrofonu/symetryzacji sygnału wyjściowego i nic więcej :P
...
...i pewnie dopasowaniem impedancji? To chyba na jedno wychodzi, nie? ;)
A "wejścia XLR" w mikserze to oczywiście wejścia mikrofonowe?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 09:51

...i pewnie dopasowaniem impedancji? To chyba na jedno wychodzi, nie? ;)
A "wejścia XLR" w mikserze to oczywiście wejścia mikrofonowe?...
Przeciez wszystko jest zawsze podpisane na mikserze lub w instrukcji... nie ma zasady ze wejscie XLR to wejscie miekrofonowe... sa miksery ktore maja oba wejscia liniowe i mikrofonowe jako gniazda XLR... a sa miksery w ktorych mozna spotkac wejscie mikrofonowe jako stereo jack... ale w obu przypadkach jest to zawsze podpisane lub objasnione w instrukcji...

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 21 wrz 2008, 10:46

Przeciez wszystko jest zawsze podpisane na mikserze lub w instrukcji... nie ma zasady ze wejscie XLR to wejscie miekrofonowe... sa miksery ktore maja oba wejscia liniowe i mikrofonowe jako gniazda XLR... a sa miksery w ktorych mozna spotkac wejscie mikrofonowe jako stereo jack... ale w obu przypadkach jest to zawsze podpisane lub objasnione w instrukcji......
Hmm, to co mam mówić akustykowi, żeby mnie dobrze wpiął? No bo o ile się orientuję, wejście mikrofonowe i liniowe to nie to samo?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 21 wrz 2008, 13:01

Hmm, to co mam mówić akustykowi, żeby mnie dobrze wpiął? No bo o ile się orientuję, wejście mikrofonowe i liniowe to nie to samo?...

Akustyk powinien wiedziec, co i jak wlaczac.

P.S. Widziales kiedys mikrofon z wyjsciem liniowym? Nawet taki, ktory ma swoj osobny wzmacniacz, jak w przypadku mikrofonow lampowych. Ja nie widzialem.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 21 wrz 2008, 13:24

Akustyk powinien wiedziec, co i jak wlaczac.
Teoretycznie powinien... więc mówię, żeby podłączał w wejście mikrofonowe z phantomem?

P.S. Widziales kiedys mikrofon z wyjsciem liniowym? Nawet taki, ktory ma swoj osobny wzmacniacz, jak w przypadku mikrofonow lampowych. Ja nie widzialem....
Ja po raz pierwszy używam mikrofonu z własnym wzmacniaczem, po prostu nie wiem. W sklepie wpięliśmy to w piecyk akustyczny, chyba nawet niesymetrycznie i było ok. Oczywiście zasilanie było z baterii. Według producenta phantom daje paręnaście decybeli dynamiki więcej, więc o ile to możliwe wolę używać z phantomem.

ODPOWIEDZ