jak dbać o kable?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
zwierzu
Re: jak dbać o kable?

Post autor: zwierzu » czwartek 18 wrz 2008, 12:43

Te sennheisery o których piszę to produkcja sprzed około 10 lat, więc nie jest to china... Chętnie bym kupił takie uszkodzone słuchawki (ze sprawnym kabelkiem) Ma ktoś może???
...

Spróbuj szczęścia , ja kupiłem dokładnie te same kiedyś. nawet nauszniki pasują do HD250 i HD530
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 18 wrz 2008, 12:47

Te sennheisery o których piszę to produkcja sprzed około 10 lat, więc nie jest to china... Chętnie bym kupił takie uszkodzone słuchawki (ze sprawnym kabelkiem) Ma ktoś może???
...

Kabelki sa takie same caly czas. Kumpel dopiero co kupowal do HD256 przewody.

Co do chinskich produkcji: mam w studio HD600 od paru lat, miesiac temu kupilem sobie nowe HD600, nie widze roznicy miedzy starymi a nowymi. To nie China, tylko producent caly czas tak samo robi te przewody i wtyczki (niestety).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

mh

Post autor: mh » czwartek 18 wrz 2008, 12:52

Mój wujek ma 20 lat słuchawki polskiej produkcji, takie czerwone, naprawdę nie wiem jak się nazywają, do dzisiaj przetrwały, w ciągniku sobie na nich muzy z kaseciaka słucha:D To był sprzęt..
To UNITRY ^^ Cholercia, sprzęty Unitrowskie są naprawde świetne, przy normalnym użytkowaniu są jak stare niemieckie audice czy bety- nie do zajeżdżenia ;)

Ja mam półotwarte słuchawki Vivanco kupione za 55 złotych w Saturnie, mam je już rok i naprawdę świetnie się sprawują- prócz tych prowizorycznych osłon z materiału na memrany, które troszkę już schodzą (nie miały lekkiego życia), ale wtyk jest sprawy, kabel się nie zniszczły, nie porozdzielał, nie poskręcał. Smigają jak nówki ;)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
lichozlasu

Post autor: lichozlasu » czwartek 18 wrz 2008, 13:14

Mysle ze najlepiej dawac kablom troche swobody
Uzywam na codzien Panasonic-ow z 5m kablem. Nie jest on najwyzszej jakosci, a mimo to juz kilka ladnych lat nie skreca sie. Nic.
Zwijam kable jak gitarowe, w okregi po 80cm lub wiecej (im wiecej tym lepiej) i wieszam na haczykach. 0 problemow

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » czwartek 18 wrz 2008, 13:21

...Te sennheisery o których piszę to produkcja sprzed około 10 lat, więc nie
Kabelki sa takie same caly czas. Kumpel dopiero co kupowal do HD256 przewody.

Co do chinskich produkcji: mam w studio HD600 od paru lat, miesiac temu kupilem sobie nowe HD600, nie widze roznicy miedzy starymi a nowymi. To nie China, tylko producent caly czas tak samo robi te przewody i wtyczki (niestety)....
może to odczucie subiektywne ale przy jednym z przewodów jest nieco mocniejsza końcówka, kształt bolców ma lekki krzyżak a sam kabel nieco grubszy, mocniejszy. Nie potrafię teraz powiedzieć do których HD one należały ale mam porównanie z innym kablami od Sennków (4 pary słuchawek)
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 wrz 2008, 13:46

cos ala mini xlr?podobne rozwiazanie bodajze akg stosuje
kiedys sie nad tym zastanawialem ale brak samych wtykow problem rozwiazal i zainwestowalem w beyer dynamic

Awatar użytkownika
omg1992

Post autor: omg1992 » czwartek 18 wrz 2008, 20:38

...Mysle ze najlepiej dawac kablom troche swobody
Uzywam na codzien Panasonic-ow z 5m kablem. Nie jest on najwyzszej jakosci, a mimo to juz kilka ladnych lat nie skreca sie. Nic.
Zwijam kable jak gitarowe, w okregi po 80cm lub wiecej (im wiecej tym lepiej) i wieszam na haczykach. 0 problemow...
ja mam phlipsy z podobnego przedzialu cenowego kabel po prostu owijam wokol zlozonych do siebie membran. nic sie nie zwija, nie przedziera, styki nadal elegancko proacuja, bez trzeszczenie, ierdzenia i przerywania:D naprawde jak dla mnie nie ma tragedi ;)
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » sobota 20 wrz 2008, 15:51

dzięki za wypowiedzi :)

hmmm u mnie to akurat ja się nie ruszam z miejsca raczej, więc kabel też jest nieruchomy i "ustawia" się w określonej pozycju tu zaginając, tam zakręcając, czyli "umacnia się" w tej pozycji, bo go nie ruszam.

pozostaje więc starać się go jak najmniej skręcać, zawsze najbardziej prostować, jak zwijać to w duże okręgi.

w ostateczności jak to nie będzie pomagać, to wazelina.

lkacz

Post autor: lkacz » poniedziałek 13 paź 2008, 22:34

Uf, HD 265 działały mi jakieś 2 lata, potem jedna ze słuchawek siadła. Kabel! U mojego brata identycznie. Tak jak ktoś tutaj napisał, wymiana kabla nie pomaga, bo kolejny znów się psuje. Producent powinien smażyć się w piekle za ten produkt. Czas gwarancji jest równoznaczny z czasem żywotności produktu. Ogłaszam konkurs, kto ma najdłużej działające słuchawki tego modelu. Czy ktoś może dokładniej opisać, co gdzie trzeba przelutować i jak, tak żeby taki lammer jak a mógł to zrobić za pomocą rozgrzanego na palniku kuchenki widelca. Z góry dzięki, Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » wtorek 14 paź 2008, 10:09

...Uf, HD 265 działały mi jakieś 2 lata, potem jedna ze słuchawek siadła. Kabel! U mojego brata identycznie. Tak jak ktoś tutaj napisał, wymiana kabla nie pomaga, bo kolejny znów się psuje. Producent powinien smażyć się w piekle za ten produkt. Czas gwarancji jest równoznaczny z czasem żywotności produktu. Ogłaszam konkurs, kto ma najdłużej działające słuchawki tego modelu. Czy ktoś może dokładniej opisać, co gdzie trzeba przelutować i jak, tak żeby taki lammer jak a mógł to zrobić za pomocą rozgrzanego na palniku kuchenki widelca. Z góry dzięki, Pozdrawiam!...

Ja mam z koli AKG 240 studio juz prawie 4 lata i to dosc intensywnie uzywane, odpukac nie dzieje sie z nimi nic zlego

ODPOWIEDZ