Korg M50

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Korg M50

Post autor: mr-hammond » środa 17 wrz 2008, 21:50

Powstało nowe dziecko Korga
Jestem ciekaw Waszej opinii na temat demek .
http://www.korg.com/m50/

Awatar użytkownika
Piotr1967

Re: Korg M50

Post autor: Piotr1967 » środa 17 wrz 2008, 21:58

Szczerze... mnie te dema nie powaliły. Jakoś nie słyszę specjalnie różnicy w stosunku do poprzedników z tej półki cenowej czyli Le czy TR
muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 17 wrz 2008, 21:59

...Szczerze... mnie te dema nie powaliły. Jakoś nie słyszę specjalnie różnicy w stosunku do poprzedników z tej półki cenowej czyli Le czy TR ...
Brak KARMY = 0
Nigdy bym tego nie kupił właśnie z tego chociażby powodu. To uboga wersja M3.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 17 wrz 2008, 22:04

dema dziadoskie, szczegolnie to ostatnie.. nawet rudessa namowili do takiej kichy.. imo dema powinny skupiac uwage, a nie ja odwracac..

[addsig]
the Sun Personality

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » czwartek 18 wrz 2008, 07:22

Szanowni Koledzy!
Jak pisze producent tego klawisza to okrojona wersja M3. Ma ten sam silnik co M3 i Oasys. A co do brzmienia to musimy poczekać aż ukaże się w sklepie. Może być tak jak w przypadku Yamahy. MM6 ma ten sam silnik co Motif (brzmienia) a producent zawalił sprawę przetwornikami. Z tego co do tej pory wyczytałem to brzmienia z M3 maja do niego pasować. Poczekamy, posłuchamy. i wypowiemy się.
Pozostaje jeszcze kwestia ile trzeba będzie za niego zapłacić.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 18 wrz 2008, 08:01

A co do brzmienia to musimy poczekać aż ukaże się w sklepie. Może być tak jak w przypadku Yamahy. MM6 ma ten sam silnik co Motif (brzmienia) a producent zawalił sprawę przetwornikami.

To po pierwsze. A po drugie, to wszystko zależy od ceny

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » czwartek 18 wrz 2008, 08:32

...A co do brzmienia to musimy poczekać aż ukaże się w sklepie. Może być tak jak w przypadku Yamahy. MM6 ma ten sam silnik co Motif (brzmienia) a producent zawalił sprawę przetwornikami.

To po pierwsze. A po drugie, to wszystko zależy od ceny ...
Zgadza się cena! Korg wypuścił teraz update do M3 który czyni z niego jeszcze większego potwora. Dodał wiele narzędzi edycyjnych takich jak piano rol, czy Karma 2.2. No i coś czego wielu osobą brakowało. Czyli świetne brzmienia pian, brasów i woodwind. O dziwo próbki te to brzmienia PCM.
Wiec pojawia się teraz pytanie. Czy jeżeli M50 będzie tańszy od M3 o jakieś 2 tyś. to warto go kupić?
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czwartek 18 wrz 2008, 09:25

Patrząc na razie na wygląd, muszę powiedzieć, że prezentuje się ciekawie - zgięcie między tyłem a panelem głównym jak w M1, podświetlane, okrągłe "guziki" też przypominają mi pierwsze workstation Korga. Ładny podświetlany joystick, niestety za mało kontrolerów (tylko 4 potencjometry...), nie wiem, czy instrument będzie miał aftertouch? W specyfikacji nie zauważyłem nic na ten temat. Oczywiście zewnętrzny zasilacz, i brak MIDI THRU?? Brak samplera też mnie zasmucił, być może będzie możliwość dokupienia jakiś dodatków. Zobaczymy, jaka będzie jakość klawiatury. M50 dla M3 to pewnie coś takiego jak TR dla serii Triton. A co do dem, to hm... nie powalają. Pozostaje nam poczekać i ocenić, czy ten instrument rzeczywiście zasługuje na to "M" przed pięćdziesiątką.

ciekawe, czy będzie się dało zobaczyć instrument na targach w Krakowie!?
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 18 wrz 2008, 10:23

cena 1100$ za m50 .
ciekawe ile u nas :)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 18 wrz 2008, 11:54

Wygląd dyskusyjny, jednemu się spodoba, innemu nie. Widać że maszynka na handel, średnia półka, ma parę bajerów. Skromnie z polifonią (nazwa M zobowiązuje), ale wystarczającą. Widać że celem są pasjonaci muzyczni, amatorskie zespoły, ludzie którzy lubią sobie pograć bezstresowo. Na pewno nie zawojuje rynku profesjonalnego, bo zależnie od ceny, opłaca się dać nawet 2x tyle ile będzie kosztował ten synth żeby mieć M3 - i to jest dopiero inwestycja.
Ale poczekamy na ceny od MegaMusic i innych dealerów od wujka Sama z Ameryki, i ocenimy "brać - nie brać":-).
P.S. Co do demek - jakoś takie "płaskie", generalnie brzmienia w porządku, tylko coś im brak:) po demach M3 czuje się niedosyt... a pamiętają koledzy demo do OASYSa - Love Embraces All? Lepszego dema w życiu nie słyszałem - i słychać że ktoś się starał:) Tylko skąd wziąść tyle forsy xD

ODPOWIEDZ