Firestudio + Finalizer + Nuendo przez S/PDiF
- stevelukather
I jeszcze jedno,skoro na dwoch forach,nikt nie byl ci w stanie pomoc,wg twojej teorii,tzn ze wszyscy sa nieukami,przemadrzalymi zadufanymi w sobie tyłekmi a ty biedny chlopczyk,nieodkryty talent,nie umiejacy czytac i bez wlasnej inwencji tworczej dostales sie miedzy tych strasznych niedobrych ludzi i caly kraj sie uparl zeby ci dogryzac i wszystko zrobic,zeby ci nie pomoc.Przepraszam ale juz nie moge,prosze cie wez sie za kolarstwo albo za biegi dlugodystansowe,bo majac taki ped do rozwiazywania problemow technicznych,niewiele bedzie pozytku w studio.Nie daj Boze gdybys mial zrobic nagranie na SSLu i ktos przez przypadek nacisnalby MUTE na calym stole,chyba juz tylko sznurek drzewko zostaloby...............
[addsig]
[addsig]
Re: Firestudio + Finalizer + Nuendo przez S/PDiF
posiadam wymienionego presonusa i gwarantuje ze presonus niezaleznie od konfiguracji miksera i tak przesyla sygnal z wszystkich wejsc do DAWa.
on nie ma mozliwosci wylaczenia ktoregos z wejsc. to nie emu gdzie mozna wykasowac stripa od np spdif, i wtedy system i DAW tego wejscia nie widzi.
moge miec wszystkie wejscia zmutowane na karcie, to moje dawy, czy to cubase LE, czy to audition 3 i czy reaper i tak widzi mi wsyzstkie 26 kanaly, z ta roznica ze w cubase musze je dodac w vst input, dlatego dla mnie dziwne ze autor postu ich tam nei moze znalezc.
a ,moze przydalby sie screen z zakladki vst inputs w nuendo ? czy aby na pewno sa spdif wlaczone ?
pozdrawiam
[addsig]
on nie ma mozliwosci wylaczenia ktoregos z wejsc. to nie emu gdzie mozna wykasowac stripa od np spdif, i wtedy system i DAW tego wejscia nie widzi.
moge miec wszystkie wejscia zmutowane na karcie, to moje dawy, czy to cubase LE, czy to audition 3 i czy reaper i tak widzi mi wsyzstkie 26 kanaly, z ta roznica ze w cubase musze je dodac w vst input, dlatego dla mnie dziwne ze autor postu ich tam nei moze znalezc.
a ,moze przydalby sie screen z zakladki vst inputs w nuendo ? czy aby na pewno sa spdif wlaczone ?
pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Rozwiąż ten problem sam.
Skasuj wszystkie wejścia i wyjścia w Nuendo.
Zresetuj cały mikser Firestudio.
W TC ustaw external clock source na SPDIF. Jeżeli nie rozumiesz, doczytaj.
W Nuendo włącz tylko jedno wyjście stereo (FireStudio DAW out 1-2) i jeden external F/X. Send - DAW out 17-18. Return - SPDIF L/R. Na jednym ze screenów idealnie widać, że jednak się DA ustawić wejście na SPDIF.
W Firestudio zakładka Outputs/Router -> Playback.
Pierwsze dwie kolumny zostawiasz tak jak jest na screenie. To jest routing odsłuchu na głośniki.
Tam, gdzie masz "MIX 1" a na dole S/PDIF L/R na tym samym zdjęciu odznaczasz MIX 1, zaznaczasz DAW 17-18. W ten sposób wyrzucasz sygnał na TC.
Innymi słowy każesz przekierować wyjścia Nuendo DAW 1-2 na analogowe wyjście stereo i wyjście DAW 17-18 na wyjście SPDIF L-R.
WYJŚCIA Z NUENDO, w przeciwieństwie do wejść, NIE SĄ WYJŚCIAMI FIZYCZNYMI. "DAW 1-18" to odpowiednie wejścia STEROWNIKA firestudio, w którym dopiero przyporządkowujesz je do odpowiednich wyjść interfejsu za pomocą zakładki Router.
Wszystko co tu napisałem jest w instrukcji. JEST W INSTRUKCJI. Tak samo jak powinno
@Stevelukather: 2 minuty. Trzeba tylko pojąć że wyjścia z Nuendo a wyjścia fizyczne to nie to samo, z wyjątkiem drugiego portu ADAT.
I że jeżeli już użyłeś jakiegoś wejścia jako powrotu efektu, to pewnie nie masz możliwości wykorzystania go jako wejścia na tor.
Osobiście sugeruję, żebyś sprzedał to Firestudio i kupił Fireboxa. Będziesz miał mniej wejść do opanowania i mniej kłopotów ze sprzętem. W końcu nikt nie uczy się latać na Boeingach.
Skasuj wszystkie wejścia i wyjścia w Nuendo.
Zresetuj cały mikser Firestudio.
W TC ustaw external clock source na SPDIF. Jeżeli nie rozumiesz, doczytaj.
W Nuendo włącz tylko jedno wyjście stereo (FireStudio DAW out 1-2) i jeden external F/X. Send - DAW out 17-18. Return - SPDIF L/R. Na jednym ze screenów idealnie widać, że jednak się DA ustawić wejście na SPDIF.
W Firestudio zakładka Outputs/Router -> Playback.
Pierwsze dwie kolumny zostawiasz tak jak jest na screenie. To jest routing odsłuchu na głośniki.
Tam, gdzie masz "MIX 1" a na dole S/PDIF L/R na tym samym zdjęciu odznaczasz MIX 1, zaznaczasz DAW 17-18. W ten sposób wyrzucasz sygnał na TC.
Innymi słowy każesz przekierować wyjścia Nuendo DAW 1-2 na analogowe wyjście stereo i wyjście DAW 17-18 na wyjście SPDIF L-R.
WYJŚCIA Z NUENDO, w przeciwieństwie do wejść, NIE SĄ WYJŚCIAMI FIZYCZNYMI. "DAW 1-18" to odpowiednie wejścia STEROWNIKA firestudio, w którym dopiero przyporządkowujesz je do odpowiednich wyjść interfejsu za pomocą zakładki Router.
Wszystko co tu napisałem jest w instrukcji. JEST W INSTRUKCJI. Tak samo jak powinno
@Stevelukather: 2 minuty. Trzeba tylko pojąć że wyjścia z Nuendo a wyjścia fizyczne to nie to samo, z wyjątkiem drugiego portu ADAT.
I że jeżeli już użyłeś jakiegoś wejścia jako powrotu efektu, to pewnie nie masz możliwości wykorzystania go jako wejścia na tor.
Osobiście sugeruję, żebyś sprzedał to Firestudio i kupił Fireboxa. Będziesz miał mniej wejść do opanowania i mniej kłopotów ze sprzętem. W końcu nikt nie uczy się latać na Boeingach.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Przepraszam ale juz nie moge,prosze cie wez sie za kolarstwo albo za biegi dlugodystansowe,bo majac taki ped do rozwiazywania problemow technicznych,niewiele bedzie pozytku w studio.Nie daj Boze gdybys mial zrobic nagranie na SSLu i ktos przez przypadek nacisnalby MUTE na calym stole,chyba juz tylko sznurek drzewko zostaloby...............
Oj chyba dzis lewa noga wstales
Chyba ze od dzis zaczynasz akcje pod tytulem "zniechecac mlodych zapalencow majacy bogatych rodzicow do homerecordingu"
Tyle ze to akurat cale to mlode pokolenie juz teraz takie jest... jak ktorys chce zbiobic pizze, to pisze na forum internetowym jak to zrobic
zamiast otworzyc ksiazke kucharska... usprawiedliwiajac sie tym ze w ksiazce kucharskiej przepis zajmowal pol strony i nikt tam nie napisal jak sie włącza kuchenke
i skad oni maja wziasc ta cholerna mąke!!??

Chyba ze od dzis zaczynasz akcje pod tytulem "zniechecac mlodych zapalencow majacy bogatych rodzicow do homerecordingu"
Tyle ze to akurat cale to mlode pokolenie juz teraz takie jest... jak ktorys chce zbiobic pizze, to pisze na forum internetowym jak to zrobic

- stevelukather
Ja to wiem,chodzi tylko o to,ze jesli w Nuendo nie pojawiaja sie jakies in lub out z karty,to tak jak napisalem,albo cos jest z uzradzeniem nie tak albo sa wylaczone w karcie(jak np.RME FF 800,moja Aurora 16).Presonus tego nie ma wiec cos moze byc nie tak z nim samym.
[addsig]
-
...Przepraszam ale juz nie moge,prosze cie wez sie za kolarstwo albo za biegi dlugodystansowe,bo majac taki ped do rozwiazywania problemow technicznych,niewiele bedzie pozytku w studio.Nie daj Boze gdybys mial zrobic nagranie na SSLu i ktos przez przypadek nacisnalby MUTE na calym stole,chyba juz tylko sznurek drzewko zostaloby...............
zamiast otworzyc ksiazke kucharska... usprawiedliwiajac sie tym ze w ksiazce kucharskiej przepis zajmowal pol strony i nikt tam nie napisal jak sie włącza kuchenke
i skad oni maja wziasc ta cholerna mąke!!??...
Wielkie dzieki peak,
Jutro bede na miejscu zastosuje sie do twoich wskazowek, komentarze pod moja osoba zostawie bez komentarza, no dobra nie moge sie oprzec ;) "czytanie ze zrozumieniem" - gdyby niektorzy czytali z zrozumieniem nie pisali by aby zamiescil screany tego jak mam ustawione wejscia w nuendo bo pare postow wczesniej napisalem :moj wpis dzisiaj z godziny 12.00 cytuje "Witam,
Wlasnie w tym problem ze wiem gdzie to sie dodaje i mimo tego ze chce dodac nie mam widocznych tych wejsc !!!, Standardowo w wejsciach inputs mam dostepne 8 wejsc mono in, mono in 2 itd... dodajac kolejne wejscie stereo > i chcac podpiac pod nie SPDIF nie mam go na liscie oto dowod http://212.182.69.205/dzwiek/nuendo_inputs.jpg
dlatego wydaje mi sie ze trzeba cos najpierw ustawic w mikserze nuendo ? tu sa wszystkie screany http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=1737 "
Peak jeszcze raz wielkie dzieki... naprawde doceniam to wszystko bo domyslam sie ile nerwow cie to kosztowalo.
P.S.
problem chyba nie ociera sie o naszych rodzicow???, i tego typu komentarze nie sa na miescu, Nie nie mam bogatych rodzicow, mialem firepoda fp10, nawalil i wymienili mi go gratisowo na Firestudio....
pozdro

Wielkie dzieki peak,
Jutro bede na miejscu zastosuje sie do twoich wskazowek, komentarze pod moja osoba zostawie bez komentarza, no dobra nie moge sie oprzec ;) "czytanie ze zrozumieniem" - gdyby niektorzy czytali z zrozumieniem nie pisali by aby zamiescil screany tego jak mam ustawione wejscia w nuendo bo pare postow wczesniej napisalem :moj wpis dzisiaj z godziny 12.00 cytuje "Witam,
Wlasnie w tym problem ze wiem gdzie to sie dodaje i mimo tego ze chce dodac nie mam widocznych tych wejsc !!!, Standardowo w wejsciach inputs mam dostepne 8 wejsc mono in, mono in 2 itd... dodajac kolejne wejscie stereo > i chcac podpiac pod nie SPDIF nie mam go na liscie oto dowod http://212.182.69.205/dzwiek/nuendo_inputs.jpg
dlatego wydaje mi sie ze trzeba cos najpierw ustawic w mikserze nuendo ? tu sa wszystkie screany http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=1737 "
Peak jeszcze raz wielkie dzieki... naprawde doceniam to wszystko bo domyslam sie ile nerwow cie to kosztowalo.
P.S.
problem chyba nie ociera sie o naszych rodzicow???, i tego typu komentarze nie sa na miescu, Nie nie mam bogatych rodzicow, mialem firepoda fp10, nawalil i wymienili mi go gratisowo na Firestudio....
pozdro
Zaczynam prace w studio, amaorsko ale zawsze...
dlatego wydaje mi sie ze trzeba cos najpierw ustawic w mikserze nuendo ? tu sa wszystkie screany http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=1737
...
Witam!
Nie wiem jak jest w Nuendo, powiem tak w Sonarze jak nie "zaznaczysz,odchaczysz " w Opcjach /Audio/ Drivers wejscia wyjscia karty to za cholere nie ujzysz ich na liscie w "odpalontm" danym projekcie
pozdrawiam
*
Miało byc "odpalonym"danym projekcie
Miało byc "odpalonym"danym projekcie

Ja mysle, ze wszystko sie zgadza, szukasz dziury w calym i sam sobie niepotrzebnie podnosisz cisnienie. Z Twoich screenow wynika, ze wszystko sie zgadza - i podlaczone powinno dzialac. Jedna rzecz, ktorej nie rozstrzygniemy "z glowy" to to, czy wyjscie S/PDIF to w Twoim ukladzie DAW OUT 17/18. Ja zakladam, ze tak, screen miksera to w prawym dolnym rogu dosc wyraznie sygeruje. Jezeli wyjscie S/PDIF to DAW OUT 17/18, a wejscie S/PDIF dostepne jest bezposrednio, to nie rozumiem, w czym tkwi problem. Jezeli w zakladce ExtFX zaznaczasz jako return wejscie S/PDIF, to jest ono zajete i dlatego nie pojawia sie w zakladce Inputs - to logiczne, zreszta w wejsciach jego nie potrzebujesz, tylko wlasnie w extfx. Zaznacz w ExtFX send jako DAW OUT 17/18 i pozamiatane. Na masterze wpinasz "wtyczke VST" ExtFX Finalizer i jezeli masz podlaczone kabelki i zegary odpowiednio ustawione, to dziala. I juz;-)
Czyli dokladnie tak jak peak napisal wyzej