Fire Wire a zasilanie z PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
zwierzu
Fire Wire a zasilanie z PC

Post autor: zwierzu » środa 17 wrz 2008, 10:54

Planuje zakup jakiegoś niewielkiego interfejsu ale zalezy mi na zasilaniu z PCta. Otóż o ile na usb nie ma z tym większego problemu o tyle na firewire problemy są. Jeśli nawet jest 9pinowa wtyczka w PC to i tak nie ma tam napięcia zasilania - a może już w jakiś kontrolerach FW na PCI lub PCIMCIA jest to jakoś rozwiązane?
Wiecie coś? Coś sie zmieniło ostatnio? Bo to chyba jedna z ostatnich przewag Appla nad PC.
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Fire Wire a zasilanie z PC

Post autor: JoachimK » środa 17 wrz 2008, 11:06

...Planuje zakup jakiegoś niewielkiego interfejsu ale zalezy mi na zasilaniu z PCta. Otóż o ile na usb nie ma z tym większego problemu o tyle na firewire problemy są. Jeśli nawet jest 9pinowa wtyczka w PC to i tak nie ma tam napięcia zasilania

??
O ile pamietam, przynajmniej w kilku przypadkach bylem swiadkiem bezproblemowego dzialania RME FF400 bez zasilacza, zasilanie bylo podawane po firewire z kontrolera zintegrowanego na plycie glownej.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

abproject

Post autor: abproject » środa 17 wrz 2008, 11:34

......Planuje zakup jakiegoś niewielkiego interfejsu ale zalezy mi na zasilaniu z PCta. Otóż o ile na usb nie ma z tym większego problemu o tyle na firewire problemy są. Jeśli nawet jest 9pinowa wtyczka w PC to i tak nie ma tam napięcia zasilania

?
O ile pamietam, przynajmniej w kilku przypadkach bylem swiadkiem bezproblemowego dzialania RME FF400 bez zasilacza, zasilanie bylo podawane po firewire z kontrolera zintegrowanego na plycie glownej.

...

... tak samo biega też Konnekt ze stajni TC, przy wejściu musi pisać " bus powered firewire"
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 17 wrz 2008, 12:03

6(fw400) i 9 (fw800) maja zasilanie

wersje do laptopow sa bez zasilania (i maja mniejsze wtyczki )

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 17 wrz 2008, 12:53

... tak samo biega też Konnekt ze stajni TC, przy wejściu musi pisać " bus powered firewire"...

Niektore karty firewire PCI(e) maja nawet - podobnie jak karty graficzne - dodatkowe gniazdo MOLEX, na ktore podaje sie dodatkowe zasilanie bezp. z zasilacza komputera. Napiecie z tego gniazda nie sluzy do zasilania samej karty FW, a jes wyprowadzone jest na port FW wlasnie celem zasilenia zewnetrznych urzadzen FW.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » środa 17 wrz 2008, 12:54

może to mi sie coś pokręciło, :P
no właśnie, jakbym podłączył do kontrolera pcimcia (chodził bezproblemowo z mackie onyx) np Tascam Fire One to myślicie że pociągnie ?
[addsig]

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » środa 17 wrz 2008, 13:01

powinienem wcześniej sprecyzować, że chodzi mi o laptopy

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » środa 17 wrz 2008, 13:14

...6(fw400) i 9 (fw800) maja zasilanie

wersje do laptopow sa bez zasilania (i maja mniejsze wtyczki )...
czyli reasumując PCet stacjonarny - większych problemów nie ma;
laptopy PCtowe - zasilania brak, zgadza się?
[addsig]

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 17 wrz 2008, 19:45

......6(fw400) i 9 (fw800) maja zasilanie

wersje do laptopow sa bez zasilania (i maja mniejsze wtyczki )...
czyli reasumując PCet stacjonarny - większych problemów nie ma;
laptopy PCtowe - zasilania brak, zgadza się?
...
prawie sie zgadza.

zasilanie zalezy od zlącza FW. duze złącze (9 pin) przenosi zasilanie, małe (4 pin) nie, więc - jesli znajdziesz kartę FW do laptopa (np. expresscard 54) z dużym wejsicem FW, to powinno się udać ;)

Tyle, że od tego, czy kontroler FW będzie zasilał zewnętrzną kartę, znacznie wazniejsze jest to, na jakim chipsecie jest zrobiony - bo niektóre karty potrafią mocno "dropić" z niektórymi chipsetami, szczególnie VIA...

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » środa 17 wrz 2008, 19:51

Tyle, że od tego, czy kontroler FW będzie zasilał zewnętrzną kartę, znacznie wazniejsze jest to, na jakim chipsecie jest zrobiony - bo niektóre karty potrafią mocno "dropić" z niektórymi chipsetami, szczególnie VIA......

To akurat wiem, ale jak zaznaczyłem, potrzebuję zasilanie z portu firewire bo mam akurat ochotę na FireOne Tascama. Ten kontroler, który posiadam jset na texasie i działa bezproblemowo; ma dwa "duże" porty FW. Ciekaw jestem po prostu czy na tych portach jest podawane zasilanie. Pójdę chyba do sklepu i przetestuje na jakimś interfejsie.
[addsig]

ODPOWIEDZ