Firestudio + Finalizer + Nuendo przez S/PDiF

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stevelukather
Re: Firestudio + Finalizer + Nuendo przez S/PDiF

Post autor: stevelukather » środa 17 wrz 2008, 09:32

......W górnych postach oraz na forum dźwięku masz wszystko opisane, a że nawet tego nie potrafisz zrozumieć to chyba Twój problem...

Życzę powodzenia z takimi wypowiedziami a na pewno Ci każdy pomoże
...
Mysle ze wiele nie ryzykuje skoro i tak mi nikt nie pomogl ?
Poprostu gdyby ktos to robil wczesniej to by napisal w paru zdaniach jak i tyle, wszyscy domyslaja sie tylko i nic z tego nie wynika....
Cholera jasna,przeciez Zenon nawet ci napisal,jak odpalic ten plugin i skonfigurowac go w Nuendo,nie obraz sie ale to ty jestes zlosliwy,przez to ze nie chcesz zrozumiec co ludzie pisza,nie wiem jak jeszcze mozna prosciej to zrobic skoro tam miales to opisane krok po kroku.Kup sobie moze lepiej rower,mniej krzywdy wyrzadzisz dzwiekowi i nie daj Boze innym ktorym bedziesz mial cos wyprodukowac,jesli nie pojmujesz prostych instrukcji.Byl tu niedawno taki jeden co przez brak myslenia nawet nie potrafil dobrze opisac jak odpalic AKAI MPC z Nuendo,a tylko pretensje mial,ze nikt mu nie pomoze.Mam pytanie,po co kupujecie za 6 TYSIECY ZLOTYCH Nuendo,skoro nie macie zielonego pojecia jak skorzystac z Helpa,chyba ze nie kupujecie..........a to wtedy przepraszam.
[addsig]

sinquestsound

Post autor: sinquestsound » środa 17 wrz 2008, 09:43

.........W górnych postach oraz na forum dźwięku masz wszystko opisane, a że nawet tego nie potrafisz zrozumieć to chyba Twój problem...

Życzę powodzenia z takimi wypowiedziami a na pewno Ci każdy pomoże
...
Mysle ze wiele nie ryzykuje skoro i tak mi nikt nie pomogl ?
Poprostu gdyby ktos to robil wczesniej to by napisal w paru zdaniach jak i tyle, wszyscy domyslaja sie tylko i nic z tego nie wynika....
Cholera jasna,przeciez Zenon nawet ci napisal,jak odpalic ten plugin i skonfigurowac go w Nuendo,nie obraz sie ale to ty jestes zlosliwy,przez to ze nie chcesz zrozumiec co ludzie pisza,nie wiem jak jeszcze mozna prosciej to zrobic skoro tam miales to opisane krok po kroku.Kup sobie moze lepiej rower,mniej krzywdy wyrzadzisz dzwiekowi i nie daj Boze innym ktorym bedziesz mial cos wyprodukowac,jesli nie pojmujesz prostych instrukcji.Byl tu niedawno taki jeden co przez brak myslenia nawet nie potrafil dobrze opisac jak odpalic AKAI MPC z Nuendo,a tylko pretensje mial,ze nikt mu nie pomoze.Mam pytanie,po co kupujecie za 6 TYSIECY ZLOTYCH Nuendo,skoro nie macie zielonego pojecia jak skorzystac z Helpa,chyba ze nie kupujecie..........a to wtedy przepraszam.
...
Gdyby zadzialalo to co napisal Zenon, nie pytal bym gdzie indziej, widac ze nie stac Was nawet na dokladne przeczytanie calosci postu, widzicie tylko jedno: "no nie znowu jakis amatora nakupil zabawek i mu tlumacz", robilem tak jak zenon i doszedlem do 1 miejsca gdzie nie wszystko poszlo zgodnie z opisem, na forum dzwiek.org opisalem wszystko wraz ze zdjeciami, wystarczy doczytac...
Zaczynam prace w studio, amaorsko ale zawsze...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 17 wrz 2008, 10:00

Popatrz dobrze na te zdjecia,w zakladce OUTPUT/ROUTER,do czego sluza te dwa na zielono swiecace kwadraciki obok nazwy SPDiF a ktore sie nie swieca przy innych we/wy,nie jest to funkcja MUTE?Druga rzecz,do czego sluzy TERMINATE BNC?Sprobuj odznaczyc ptaszka i zrestartuj Nuendo,nie mozliwe jest zeby Nuendo nie widzialo we/wy interfejsu,skoro one sa fizycznie,chyba ze je ktos wylaczy.W RME FF 800 mozna zostawic tylko analogi,mozna analog z spdif a mozna tez wlaczyc ALL,analog adat i spdif.W mojej Aurorze 16,moge skonfigurowac 1-8 analog,to samo z 1-8 AES,i 1-16 analog oraz 1-16 analog plus AES,ale to sie fizycznie wlacza i wylacza w mikserze interfejsu i wtedy Nuendo i jakikolwiek inny soft widzi tylko tyle wlotow ile w danej chwili interfejs podaje.A mozer jest tak,ze Presonus ma zamiennie albo ADAT albo SPDiF,nie wiem tylko strzelam bo nie znam tego klocka?
[addsig]

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 17 wrz 2008, 10:01

a na mojego pierwszego posta odpowiesz ?
tzn czy dodales spdif input w zakladce vst inputs ?

jezeli nie wiesz gdzie tego szukac to odslylam do instrkcji obslugi nuendo,
ktora napewno dostales, kupujac taki drogi program.

nie podpowiem dokladnie gdzie szukac bo nie uzywam tego softu, ale wiem
ze kazdy poczatkujacy najpierw trafia na ten problem,
ze nie ukatywnia wejsc karty w programie DAW.

co do samego routingu.
w jednym miksie w presonusie musisz ustawic wyjscie na spdif i puscic tam sygnal tylko z konkretnej sciezki z DAW ustawiajac jej np wyjscie nie na master sesji tylko na np DAW 3-4

a z efektu wychodzisz kablami np na wejscia 1-2 w karcie, i na kolejnym miksie w presonusie ustawiasz odsluch tylko z tych wejsc 1-2 oraz sygnal z DAW 1-2 (czyli master sesji)

bedziesz wtedy slyszec cala sesje wraz juz z obriobionym sygnalem tej sciezki,
jezeli chcesz tak obrobic caly master to sprawa jest jeszcze prostsza.

pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

sinquestsound

Post autor: sinquestsound » środa 17 wrz 2008, 10:11

...a na mojego pierwszego posta odpowiesz ?
tzn czy dodales spdif input w zakladce vst inputs ?

jezeli nie wiesz gdzie tego szukac to odslylam do instrkcji obslugi nuendo,
ktora napewno dostales, kupujac taki drogi program.

nie podpowiem dokladnie gdzie szukac bo nie uzywam tego softu, ale wiem
ze kazdy poczatkujacy najpierw trafia na ten problem,
ze nie ukatywnia wejsc karty w programie DAW.

co do samego routingu.
w jednym miksie w presonusie musisz ustawic wyjscie na spdif i puscic tam sygnal tylko z konkretnej sciezki z DAW ustawiajac jej np wyjscie nie na master sesji tylko na np DAW 3-4

a z efektu wychodzisz kablami np na wejscia 1-2 w karcie, i na kolejnym miksie w presonusie ustawiasz odsluch tylko z tych wejsc 1-2 oraz sygnal z DAW 1-2 (czyli master sesji)

bedziesz wtedy slyszec cala sesje wraz juz z obriobionym sygnalem tej sciezki,
jezeli chcesz tak obrobic caly master to sprawa jest jeszcze prostsza.

pozdrawiam
...
Witam,
Wlasnie w tym problem ze wiem gdzie to sie dodaje i mimo tego ze chce dodac nie mam widocznych tych wejsc !!!, Standardowo w wejsciach inputs mam dostepne 8 wejsc mono in, mono in 2 itd... dodajac kolejne wejscie stereo > i chcac podpiac pod nie SPDIF nie mam go na liscie oto dowod http://212.182.69.205/dzwiek/nuendo_inputs.jpg
dlatego wydaje mi sie ze trzeba cos najpierw ustawic w mikserze nuendo ?? tu sa wszystkie screany http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=1737

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 17 wrz 2008, 10:14

....
...
Witam,
Wlasnie w tym problem ze wiem gdzie to sie dodaje i mimo tego ze chce dodac nie mam widocznych tych wejsc !!!, Standardowo w wejsciach inputs mam dostepne 8 wejsc mono in, mono in 2 itd... dodajac kolejne wejscie stereo > i chcac podpiac pod nie SPDIF nie mam go na liscie oto dowod http://212.182.69.205/dzwiek/nuendo_inputs.jpg
dlatego wydaje mi sie ze trzeba cos najpierw ustawic w mikserze nuendo ? tu sa wszystkie screany http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=1737
...
PRZECZYTALES MOJ POST POWYZEJ?????????????????
[addsig]

sinquestsound

Post autor: sinquestsound » środa 17 wrz 2008, 10:19

.......
...
Witam,
dlatego wydaje mi sie ze trzeba cos najpierw ustawic w mikserze nuendo ? tu sa wszystkie screany http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=1737
...
PRZECZYTALES MOJ POST POWYZEJ?????????????????
...
A PAn przeczytal moj post ?? no przeciez musialem przeczytac skoro odpisuje ze nie moge aktywowac tych wejsc w input w nuendo !!!!, bo ich nie widze !!!!, trzeba cos ustawic w mikserze firestudio zeby zapewne byly widoczne w nuendo. Moja rozmowa czy tresc postu powinna byc jednak inaczej sformuowana " Czy ktos podlaczal kiedys jakies zewnetrzne urzadzenie do Firestudio przez SPDIF i skonfigurowal go tak aby pracowal jako External FX np w nuendo", wtedy moze byloby prosciej bo jak ktos tego nie robil to by nic nie pisal a odpisala by osoba ktora wie o co chodzi i wie jak to wytlumaczyc bo to robila, a tak tylko bezsensowna wymiana przypuszczen ze moze tak a moze tak??? ktora niewiele daje obu stronom ...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 17 wrz 2008, 10:31

Kurcze,ale ja nad postem DEVIL'a zadalem ci pare pytan na ktore mi nie odpowiedziales,wiec nie przeczytales,mowisz o posice jeszcze wyzej,ja ci nie kaze szukac tego w Nuendo bo nic nie znajdziesz,tylko w ustawieniach karty.
[addsig]

sinquestsound

Post autor: sinquestsound » środa 17 wrz 2008, 12:15

...Kurcze,ale ja nad postem DEVIL'a zadalem ci pare pytan na ktore mi nie odpowiedziales,wiec nie przeczytales,mowisz o posice jeszcze wyzej,ja ci nie kaze szukac tego w Nuendo bo nic nie znajdziesz,tylko w ustawieniach karty.
...
No ja wiem ze w ustawieniach karty, ale to nie jest proste to nie karta realteka, i mixer audio w windows ;), jest tam tak namotane ze nie jestem w stanie djsc o co chodzi ....

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 17 wrz 2008, 12:42

No ja wiem ze w ustawieniach karty, ale to nie jest proste to nie karta realteka, i mixer audio w windows ;), jest tam tak namotane ze nie jestem w stanie djsc o co chodzi .......
www.audiostacja.pl to jest dystrybutor Presonusa w Polsce,ja nie mam tej karty w domu wiec ci nie pomoge,a od tego jest serwis.Ale mysle,ze Presonus nie jest bardziej zakrecony niz RME czy LYNX,a w tych dwoch ostatnich takie rzeczy dzialaja od razu bez ustawiania.Zadzwon tam.
[addsig]

ODPOWIEDZ