Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mh
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: mh » poniedziałek 15 wrz 2008, 13:46

...
Odnoszę wrażenie, iż Twórcy Blofelda wyszli z założenia, że ludzie się prędzej rzucą na wersję z klawiaturą i dlatego będą się wtrzymywać z edytorem AŻ do wyjścia Keysa w sprzedaż......

Przecież wersja z klawiaturą nie ma tak naprawdę nic więcej do zaoferowania oprócz klawiszy i 2 kół Pitch i MOD więc źle wykombinowałeś Gdyby dodali z 30 gał może byłoby to pokusą i Twoje rozumowanie miałoby sens.

...
nie wiem, czy jest sens dodawania 30 gał ;) dostęp do funkcji jest w miarę prosty- zmyślne przełączeniki funkcji po prawej stronie nad gałami...
A poza tym jego wygląd wzbudza entuzjazm.
Bo ten Snow ma wygląd niejednorodny. Z jednej strony drewno, a z drugiej pokrętła z Xboarda rodem
Psychomaniak

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 15 wrz 2008, 14:43

ciekawy jestem, z jednego powodu - zanim sie pojawil, mialem w planach zakup Q w racku.. no ale pojawil sie mlodszy braciszek Q i jest maly problemik - w sumie podobny potencjal edycyjny, niby podobne ( te same) algorytmy co w Q i chociaz ma mniejsze mozliwosci "live performance" i gorzej wypada wizualnie, to stanowi teoretycznie ciekawa alternatywe dla Q..
...
dokładnie, jest to o tyle skomplikowane, że blofeld niby fajny, zwiera w sobie różne syntezy i wydaje się być ciekawą propozycją w porównaniu do Q jednak z tego co wyczytałem na forach jakoś dźwięku blofelda jest gorsza

no ale najlepiej sprawdzić samemu i w zależności co kto potrzebuje
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

mh

Post autor: mh » poniedziałek 15 wrz 2008, 14:54

Mówicie teraz o Micro Q? ;)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 15 wrz 2008, 17:26

ja mialem na mysli Q (nie microQ)
wyobrazmy sobie sytuacje, kiedy mamy np. 3000PLN i chcemy kupic waldorfa.. zastanawiamy sie nad Q rack z drugiej reki..

co w momencie, kiedy blofeld zaoferuje nam wlasciwie to samo, a jest 2x tanszy i nowy? (oczywiscie wszystko pod warunkiem, ze nie potrzebujemy gaszcza manipulatorow, a jedynie dobre zrodlo dzwieku)

moze ktos ma mozliwosc bezposredniego porownania Q i B.

[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 15 wrz 2008, 17:54

Właśnie, doskonały temat, bo to, że Blofeld bije na głowę Q w temacie syntezy, a przy tym jest prawie z nim tożsamy jeśli chodzi o strukturę wewnętrzną wiemy już od dawna.

Tu głównie rzecz rozbija się już tylko o jakość przetworników C/A. Niestety nie mam obecnie Q aby je porównać .

Może ktoś z forumowiczów się odważy, aby tylko rzeczowo?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

timerus

Post autor: timerus » wtorek 16 wrz 2008, 15:09

udalo sie komus z was zaladowac presety z Q, albo pochodnych ?? mam tez problemik z automatyzacja w abletonie, mimo skonfigurowania blofa w jego ustawieniach wewnetrznych, na odbior i wysylanie.

Awatar użytkownika
Ebanist
Kontakt:

Post autor: Ebanist » wtorek 16 wrz 2008, 23:08

Ja czekam na Blofelda, ma być w czwartek :) wtedy bede sie dzielil informacjami :) poki co czekam niecierpliwie.
Zapraszam -> http://www.myspace.com/andyebanist

Awatar użytkownika
Ebanist
Kontakt:

Post autor: Ebanist » czwartek 18 wrz 2008, 20:51

Przyszedl Blofeld :)

Zamowilem go w jednym z dobrze znanych sklepow muzycznych w Polsce i sie rozczarowalem... Nie ma polskiej instrukcji obslugi :( Musze chyba do nich zadzwonic :/ a tak liczylem na polskiego manuala bo to moj pierwszy syntezator z prawdziwego zdazenia...eh

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 19 wrz 2008, 08:19

...Przyszedl Blofeld :)

Zamowilem go w jednym z dobrze znanych sklepow muzycznych w Polsce i sie rozczarowalem... Nie ma polskiej instrukcji obslugi :( Musze chyba do nich zadzwonic :/ a tak liczylem na polskiego manuala bo to moj pierwszy syntezator z prawdziwego zdazenia...eh...
pisz do Audiostacji - wyslą Ci na maila PDF-a. Ja jak kupowałem w znanym polskim sklepie ( we środe zamówiłem to za godzinkę już mi wysłali PDF-a, a w czwartek miałem Blofa w domu choć sklep jest 600 km od mojego miejsca zamieszkania, czyli instrukcję polską miałem jeszcze przed sprzętem) także różnice są spore jeszcze pomiędzy różnymi sklepami....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Ebanist
Kontakt:

Post autor: Ebanist » piątek 19 wrz 2008, 10:39

pisz do Audiostacji - wyslą Ci na maila PDF-a. Ja jak kupowałem w znanym polskim sklepie ( we środe zamówiłem to za godzinkę już mi wysłali PDF-a, a w czwartek miałem Blofa w domu choć sklep jest 600 km od mojego miejsca zamieszkania, czyli instrukcję polską miałem jeszcze przed sprzętem) także różnice są spore jeszcze pomiędzy różnymi sklepami.......
Już sprawę załatwiłem :)

Pierwsze wrażenia są niesamowite. Przeraziłem się co to cacko potrafi. Na razie tylko jedna rzecz mi lekko nie podpasowała. A mianowicie, że gałki nie mają zatrzasków tylko chodzą płynnie. Przy niektórych ustawieniach to jest mało wygodne. Już zresztą ktoś o tym pisał. Ogólnie wielkie wow :)

ODPOWIEDZ