Procesory dwurdzeniowe - INTEL czy AMD?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Procesory dwurdzeniowe - INTEL czy AMD?

Post autor: AkselPL » sobota 13 wrz 2008, 16:27

Intelem i Amd interesuje sie od lat i tu podział jest prosty. Intel nadaje sie do pracy(dużych obliczeń) a Amd do grafiki 3D. Dlatego większość multimedialnych komputerów posiada AMD a produkty biurowe zazwyczaj Intel.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 13 wrz 2008, 16:54

...Intelem i Amd interesuje sie od lat i tu podział jest prosty. Intel nadaje sie do pracy(dużych obliczeń) a Amd do grafiki 3D. Dlatego większość multimedialnych komputerów posiada AMD a produkty biurowe zazwyczaj Intel....
Intel częściej był szybszy w obliczeniach zmiennoprzecinkowych, które notabene są istotne np. w renderingu 3D czy nawet w grach. AMD często był po prostu strzałem w dziesiątkę w myśl zasady "najlepszy stosunek jakości do ceny". Ale kazda firma miała swoje wzloty i upadki, były okresy że bądź jedna bądź druga miała po prostu lepsze produkty.

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » sobota 13 wrz 2008, 16:54

...Oszczedzilbys na tym co potem mozna dokupic a jak bys potem to dokupil to cena tego procka byla by polowe tansza LOL
Takze suma sumaru wcale nie taki best deal....
Z takim podejsciem do tematu kupna sprzetu komputerowego nikt by go w koncu nie kupil... bo zawsze by czekal az wydajniejszy i lepszy sprzet stanieje...
Jedyna zasada to kupic raz a pożadnie i nie bawic sie w polsrodki... ...
Chyba nie rozumiesz. Ja radze nie kupowac najdrozszego sprzetu bo on za niedlugo bedzie tani, a ty mi piszesz o wiecznym czekaniu na najlepszy! Trzeba sie pogodzic z tym ze nie mozna miec ciagle najlepszego sprzetu. Chyba ze sie jest milionerem, to wtedy co 3 m-ce mozna zmieniac sprzet na najnowszy ;)

Ja kupilem AMD ,lecz co z tego ze on jest mniej wydajny, skoro jest znacznie tanszy ?

Wg mnie to jak masz duzo pieniedzy i nie masz na co wydawac to strzel se intela, a jak chcesz rozsadnie wydac pieniadze to wejz jednego z tanszych pc, bo ten sam tanszy byl kiedys [moze rok temu?] wart 2 razy wiecej.
I <3 MUSIC

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » sobota 13 wrz 2008, 17:30

Więc tak, po przesiadce na AMD notatnik otwierał się szybciej, a w saperze ewidentnie odczułem przyspieszenie wybuchu. Dla tego polecam AMD rotfl
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 13 wrz 2008, 20:49

po co tyle tych głupot?na ta chwile intel bo amd nie oferuje nic w tej cenie a jak już to jednak z mniejsza wydajnością - tego bym półtora roku temu nie powiedział

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 14 wrz 2008, 11:51

No zgadza sie zapewne - nie znam sie tak do konca i nie mowie ze sie nie myle co do wplywu procesora na instlacje Xpeka. Wszystko odbywalo sie w jendej jednostece po zmianie gratow - ten sam CDR, taka sama grafa itd... Roznica byla jedynie w plycie i procku. Stwierdzam tylko swoje obserwacje....
A ja Ci pisalem ze bardzo prawdopodobne ze masz walsnie walnieta plyte glowna... moj kumpel mial identyczna sytuacje... dopiero jak plyta padla na amen, to po wymianie gwarancyjnej wszystko zaczelo smigac jak nalezy...
Ja mam podobna sytuacje tyle ze tyczy sie to wydajnosci dysku twardego... ATA chodzi szybciej SATA... ale nie trabie na forum wszem i w obec ze SATA to sciema...
Dlatego radze Ci oddac plyte glowna na gwarancje i wtedy porownac co tak na prawde jest wydajniejsze... zamiast podwazac rzetelnosc testow przeprowadzanych przez specjalistow...

spacedance

Post autor: spacedance » niedziela 14 wrz 2008, 14:40

A ja Ci pisalem ze bardzo prawdopodobne ze masz walsnie walnieta plyte glowna... moj kumpel mial identyczna sytuacje... dopiero jak plyta padla na amen, to po wymianie gwarancyjnej wszystko zaczelo smigac jak nalezy...
Ja mam podobna sytuacje tyle ze tyczy sie to wydajnosci dysku twardego... ATA chodzi szybciej SATA... ale nie trabie na forum wszem i w obec ze SATA to sciema...
Dlatego radze Ci oddac plyte glowna na gwarancje i wtedy porownac co tak na prawde jest wydajniejsze... zamiast podwazac rzetelnosc testow przeprowadzanych przez specjalistow......
Musze Cie rozczarowac. Intel Quad chodzil u mnie na 2 plytach. Na poczatu na Gigabyte, pozniej na Asusie. Wszedzie bylo to samo, a plyty byly z gornej polki. Ja nie twierdze ze testy nie mowia prawdy, twierdze ze mi lepiej wszystko smiga na Phenomie niz na Quadzie Intela i zadne testy tego nie zmienia, choc sa prawdziwe.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 14 wrz 2008, 14:47

Musze Cie rozczarowac. Intel Quad chodzil u mnie na 2 plytach. Na poczatu na Gigabyte, pozniej na Asusie. Wszedzie bylo to samo, a plyty byly z gornej polki. Ja nie twierdze ze testy nie mowia prawdy, twierdze ze mi lepiej wszystko smiga na Phenomie niz na Quadzie Intela i zadne testy tego nie zmienia, choc sa prawdziwe....
Podaj konkretne modele procesorów o ktorych piszesz.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 14 wrz 2008, 16:18

phenoma w wiekszosci zadan bija nawet dwurdzeniowe intele te powyzej 3 ghz....niestety

ODPOWIEDZ