Procesory dwurdzeniowe - INTEL czy AMD?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
spacedance
Re: Procesory dwurdzeniowe - INTEL czy AMD?

Post autor: spacedance » sobota 13 wrz 2008, 14:34

Nie no Panowie, spokojnie. Ja opieram sie na swych obserwacjach i daje Wam slowo, ze choc mam Intela Quada to juz go nie zainstaluje w kompie. Robilem to 3-4 razy (takie zamiany) wlasnie przez takie stwierdzenia na rozych forach. Nie chodzi tez o jakas zmowe, ja lubie to co jest dla mnie najlepsze i wszystko. Skoro mam Intela Quada i AMD Penoma, to jaki dla mnie problem przeskoczyc na nowo na Intela? Tylko glupek by pracowal na mniej wydajnym sprzecie. Ja doswiadczylem jak pracuja te procesory i wiem ze Phenom wypada lepiej i jak wspomnialem, nie znam sie tak do konca na tym wszystkim i nie sugerujcie mi ze "cos gdzies mi dzwoni, lecz nie wiem gdzie". Zdaje sobie z tego sprawe ze nie do konca wiem o co w tym wszystkim chodzi, ale nadal twierdze ze muzycznie Penom wypada lepiej. nie interesuja mnie testy bo im nie wierze i tyle, wierze w to co widze. Wspomnialem o jednym projekcie Sonara, ale nie znaczy ze nie robilem testow na klilkunastu i z roznymi vst - zwasze wychodzilo tak samo..., pod Intelem Sonar niekiedy stawal, gdzie pod Phenomem ciagnal sesje "bez wysilku" i tylko to sie dla mnie liczy. A ze Wy wierzycie w testy i na nich sie opieracie, to juz nie moj problem. Autor postu prosil o porade, wiec chcialem nakreslic tylko, jak w rzeczywistosci pracuje sie na prockach Intela, a jak AMD (tych 4 rzeniowych), bo jak by czlowiek kupujac cos, mial we wszystkim opierac sie na testach, to wyszlo by na to... ze najnowsza Honda jest super autem, a jednak w rzeczywistowsci jest tandetą.

spacedance

Post autor: spacedance » sobota 13 wrz 2008, 14:42

I dopowiem jeszcze tylko, ze bardzo bylem zadowolony jak kupilem Itela Quada, lecz niestety nie spelnial on moich oczekiwan od poczatku jak go kupilem. proszac o porade soich kolegow od informatyki, progamowania i ogolnie od komputerow, zazwyczaj mowiono jedno, ze Intel to wielka firma, ale wielka nie znaczy ze mniejsze nie sa lepsze - mniej wiecej tak to brzmialo, a glownie chodzilo o firme AMD. Malo tego, nie bede mowil juz kto, ale znany i z tego forum i ogolnie w branzy czlowiek, pracujacy na codzien na Mackach potwierdzil to samo, ze jesli by mial wybor pracy miedzy Intel, a AMD..., to 100% wybral by AMD. Ale kazdy ma swoje zdanie i tak niech zostanie - o hehe..., raper ze mnie

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 13 wrz 2008, 14:42

...Nie no Panowie, spokojnie. Ja opieram sie na swych obserwacjach i daje Wam slowo, ze choc mam Intela Quada to juz go nie zainstaluje w kompie. Robilem to 3-4 razy (takie zamiany) wlasnie przez takie stwierdzenia na rozych forach. Nie chodzi tez o jakas zmowe, ja lubie to co jest dla mnie najlepsze i wszystko. Skoro mam Intela Quada i AMD Penoma, to jaki dla mnie problem przeskoczyc na nowo na Intela? Tylko glupek by pracowal na mniej wydajnym sprzecie. Ja doswiadczylem jak pracuja te procesory i wiem ze Phenom wypada lepiej i jak wspomnialem, nie znam sie tak do konca na tym wszystkim i nie sugerujcie mi ze "cos gdzies mi dzwoni, lecz nie wiem gdzie". Zdaje sobie z tego sprawe ze nie do konca wiem o co w tym wszystkim chodzi, ale nadal twierdze ze muzycznie Penom wypada lepiej. nie interesuja mnie testy bo im nie wierze i tyle, wierze w to co widze. Wspomnialem o jednym projekcie Sonara, ale nie znaczy ze nie robilem testow na klilkunastu i z roznymi vst - zwasze wychodzilo tak samo..., pod Intelem Sonar niekiedy stawal, gdzie pod Phenomem ciagnal sesje "bez wysilku" i tylko to sie dla mnie liczy. A ze Wy wierzycie w testy i na nich sie opieracie, to juz nie moj problem. Autor postu prosil o porade, wiec chcialem nakreslic tylko, jak w rzeczywistosci pracuje sie na prockach Intela, a jak AMD (tych 4 rzeniowych), bo jak by czlowiek kupujac cos, mial we wszystkim opierac sie na testach, to wyszlo by na to... ze najnowsza Honda jest super autem, a jednak w rzeczywistowsci jest tandetą....
Testy określają możliwości danego sprzętu w warunkach "laboratoryjnych", teoretyczne postawienie przed takim samym zadaniem kilku modeli i zobrazowanie jak który wypadł. Są obiektywnym spojrzeniem na wydajność, uwierz mi że tam nikt nie ściemnił, jest jak jest:P. Natomiast zdaję sobie sprawę że można subiektywnie oceniać lepiej jeden od drugiego. I nie ma w tym nic złego! Jednak wszedłeś na temat na którym, jak sam piszesz, nie znasz się w stopniu umożliwiającym wydawanie sądów popartych twardymi faktami, z góry oceniłeś że Intel odpada w Phenomami, i tym sposobem ściągnąłeś na siebie gniew ludzi żądnych zemsty;) (oczywiście żartuję;)). Wielu ludzi tutaj na forum pracuje na Quadach i są zadowoleni, wielu zapewne na Phenomach i TEŻ im w to graj, więc ja nie widzę powodu dla którego kolektyw miałby wybrać "jedyny słuszny" procesor - po to jest wolny rynek żeby każdy brał co chciał:). Ale to jest jak porównywanie silników samochodów - teoretycznie mają tyle i tyle mocy, a co zrobi z nią użytkownik, inna sprawa. Jeden lubi te parę litrów, a jeździ jak... no;P, a drugi ma leciwe 1,8 i hula jak w filmie Mistrz kierownicy ucieka .
Peace i pozdro

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 13 wrz 2008, 14:48

Jeśli nie przeprowadziłeś rzetelnego testu, eliminującego wpływ wszystkich zafałszowujących czynników i weryfikowalnego, to te Twoje "Osobiste Obserwacje" są kompletnie bezwartościowe. Obojętnie w jakie słowa to ubierzesz, piszesz po prostu jak Ci się wydaje i tylko tyle. A kogo obchodzi Twoje wydajemisię?

Wydajność daje się mierzyć i w rzetelnych testach widać czarno na białym, że opowiadasz bajeczki.

spacedance

Post autor: spacedance » sobota 13 wrz 2008, 15:06

...Jeśli nie przeprowadziłeś rzetelnego testu, eliminującego wpływ wszystkich zafałszowujących czynników i weryfikowalnego, to te Twoje "Osobiste Obserwacje" są kompletnie bezwartościowe. Obojętnie w jakie słowa to ubierzesz, piszesz po prostu jak Ci się wydaje i tylko tyle. A kogo obchodzi Twoje wydajemisię?

Wydajność daje się mierzyć i w rzetelnych testach widać czarno na białym, że opowiadasz bajeczki....
Zatem to jakis wybryk natury, ze pod Quadem sesja sie wykłada, a pod Pnenomem nie..., lub moze ja jestem mniej wydajny i to ma taki wplyw...

PS: Ja nie mierze rzeczy oczywistych cyferkami, ja opieram sie wylacznie na tym co widze...

spacedance

Post autor: spacedance » sobota 13 wrz 2008, 15:08

Ok, zatem prosze o model Intela Quada jaki sie najlepiej sprawdzi do zastosowan muzycznych. W poniedzialek kupuje i zobaczymy. Prosze o model procesora i plyty. THX

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 13 wrz 2008, 15:16

Zatem to jakis wybryk natury, ze pod Quadem sesja sie wykłada, a pod Pnenomem nie..., lub moze ja jestem mniej wydajny i to ma taki wplyw...
cóż, najwyraźniej jedno lub drugie ma miejsce. Albo oba naraz.

spacedance

Post autor: spacedance » sobota 13 wrz 2008, 15:24

...Zatem to jakis wybryk natury, ze pod Quadem sesja sie wykłada, a pod Pnenomem nie..., lub moze ja jestem mniej wydajny i to ma taki wplyw...
cóż, najwyraźniej jedno lub drugie ma miejsce. Albo oba naraz....
sa jeszcze inne..., ze niektorym od wiedzy i nauki juz muzgi sie lasuja

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 13 wrz 2008, 15:40

......Zatem to jakis wybryk natury, ze pod Quadem sesja sie wykłada, a pod Pnenomem nie..., lub moze ja jestem mniej wydajny i to ma taki wplyw...
cóż, najwyraźniej jedno lub drugie ma miejsce. Albo oba naraz....
sa jeszcze inne..., ze niektorym od wiedzy i nauki juz muzgi sie lasuja...
Hm, Panowie, na luzie, poza tym mózgi się pisze... A może koledze przydarzył się phenomenalny ewenement i mu lepiej Phenom działa... no różnie bywa;-). A może ten Quad to nie do końca analogiczny model do produktu AMD, stąd taka różnica... No nie wiem, musi być racjonalne wytłumaczenie;). Przecież nikt nie musi nikomu nic udowadniać, po to ktoś wie więcej żeby przekazać wiedzę komuś kto wie mniej.
Błędem kolegi było najeżdżanie na wyższość jednego nad drugim na podstawie obiektywnych odczuć, kiedy fakty świadczą inaczej. A niech nawet na Pentium 166MMX pracuje jak mu z tym dobrze:-).

Ja wiele razy zmieniałem procesor, kiedyś AMD K6, potem Pentium, potem Celeron II, Duron, Athlon XP, Pentium 4, aktualnie CoreDuo, w przyszłości... co będzie lepsze:), kierowałem się zawsze testami, pokrywały się z rzeczywistością. A widzimisię można też mieć, jak się dobrze uargumentuje;-).

spacedance

Post autor: spacedance » sobota 13 wrz 2008, 15:50

......
Spoko, muzg, czy mózg... wiadomo w czym rzecz. trafia sie i tak napisac, nie mi jednemu.

Odnosnie prockow, to jesli dla kogos lepszym jest Intel to spoko, dla mnie na dzien dzisiejszy lepszy jest Phenom, tzn moze inaczej, lepiej mi sie na nim pracuje. Ot tyle... i nie musze nic udowadniac, bo macie koledzy testy.

ODPOWIEDZ