Waldorf Blofeld
-
...Witam!
To klawiature sterujaca trzeba polaczyc z syntezatorem?Mam klawiature M-Audio Keyrig 49 ,ktora ma tylko wejscie duzy jack.Poza tym wydawalo mi sie ze da sie jakos to ominac uzywajac przykladowo programu Fruity Loops.Tylko wlasnie jak....
W takim wypadku to co innego. Blofelda łączysz poprzez USB z komputerem i klawiaturę również poprzez USB z komputerem. Napisze jak to wygląda w FL Studio. W ustawianiach MIDI FLa, należy uaktywnić i klawiaturę i Blofelda, zaś jako wyjście MIDI, oczywiście Blofelda. Aby sterować Blofeldem dodajesz moduł MIDI Out, bądź kilka takich do kilku kanałów, Blofelda przełączasz w tryb multi, aby móc działać na kolejnych kanałach MIDI. W FLu nr banku 0, to w Blofeldzie bank 1! To tak nawiasem;)
To klawiature sterujaca trzeba polaczyc z syntezatorem?Mam klawiature M-Audio Keyrig 49 ,ktora ma tylko wejscie duzy jack.Poza tym wydawalo mi sie ze da sie jakos to ominac uzywajac przykladowo programu Fruity Loops.Tylko wlasnie jak....
W takim wypadku to co innego. Blofelda łączysz poprzez USB z komputerem i klawiaturę również poprzez USB z komputerem. Napisze jak to wygląda w FL Studio. W ustawianiach MIDI FLa, należy uaktywnić i klawiaturę i Blofelda, zaś jako wyjście MIDI, oczywiście Blofelda. Aby sterować Blofeldem dodajesz moduł MIDI Out, bądź kilka takich do kilku kanałów, Blofelda przełączasz w tryb multi, aby móc działać na kolejnych kanałach MIDI. W FLu nr banku 0, to w Blofeldzie bank 1! To tak nawiasem;)
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com
Re: Waldorf Blofeld
jesli chodzi o Manual PL to jest dolaczony razem z zakupionym Blofeldem w Polsce w wersji elektronicznej. Kupilem i mam
Jesli chodzi o polaczenie Blofa z klawiatura sterujaca, ja uzywam tak:
klawiatura -> usb -> pc
blofeld -> usb -> pc
kazde urzadzenie podlaczone na osobnym przewodzie usb do pc.
konfiguracja sequencera (akurat ableton) :
blofeld wykrywany jest w windowsie jako URZADZENIA AUDIO USB (nie blofeld itp.)
-> opcje audio seqencera -> urzadzenia wlaczone, wszytko na ON
-> sciezka midi -> jako IN -> klawiatura sterujaca
-> jako OUT -> urzadzenie audio usb (BLOFELD)
podlaczenie Blofa z karta wiadomo:
Blofeld - 2x jack mono i wejscie na INPUT karty dzwiekowej badz miksera.
jesli chodzi o aktualizacje firmware.
-> probowalem w sequencerze,ale mi nie poszlo.
-> bez problemu idzie aktualizacja przy uzyciu Windows Media Player. pare sekund.
jak na pare dni uzytkowania troche ogarnalem ;) nie ladowalem jeszcze presetow z innych urzadzen waldorfa (ponoc mozna) oraz nie zapisywalem edytowanych brzmien. wszystko jeszcze w drodze.
--->
myslalem nad tym,aby stworzyc forum dla blofelda w celu wymiany doswiadczen,porad itp. moze ktos bylby zainteresowany ?
--->
ja z kolei chce przypisac w jakis sposob kontrole blofelda pod bcr-2000. jako , ze jestem swiezym uzytkownikiem bcr-2000 nie wiem jak go nauczyc tej kontroli sprzetowo, poniewaz posiada on przycisk LEARN. w sequencerze przypisanie kontroli jest banalnie proste, ale sprzetowo mi nie idzie. jak mi sie uda juz to ogarnac to bede chcial stworzyc preset do bcr-2000 pod Blofelda.

Jesli chodzi o polaczenie Blofa z klawiatura sterujaca, ja uzywam tak:
klawiatura -> usb -> pc
blofeld -> usb -> pc
kazde urzadzenie podlaczone na osobnym przewodzie usb do pc.
konfiguracja sequencera (akurat ableton) :
blofeld wykrywany jest w windowsie jako URZADZENIA AUDIO USB (nie blofeld itp.)
-> opcje audio seqencera -> urzadzenia wlaczone, wszytko na ON
-> sciezka midi -> jako IN -> klawiatura sterujaca
-> jako OUT -> urzadzenie audio usb (BLOFELD)
podlaczenie Blofa z karta wiadomo:
Blofeld - 2x jack mono i wejscie na INPUT karty dzwiekowej badz miksera.
jesli chodzi o aktualizacje firmware.
-> probowalem w sequencerze,ale mi nie poszlo.
-> bez problemu idzie aktualizacja przy uzyciu Windows Media Player. pare sekund.
jak na pare dni uzytkowania troche ogarnalem ;) nie ladowalem jeszcze presetow z innych urzadzen waldorfa (ponoc mozna) oraz nie zapisywalem edytowanych brzmien. wszystko jeszcze w drodze.
--->
myslalem nad tym,aby stworzyc forum dla blofelda w celu wymiany doswiadczen,porad itp. moze ktos bylby zainteresowany ?
--->
ja z kolei chce przypisac w jakis sposob kontrole blofelda pod bcr-2000. jako , ze jestem swiezym uzytkownikiem bcr-2000 nie wiem jak go nauczyc tej kontroli sprzetowo, poniewaz posiada on przycisk LEARN. w sequencerze przypisanie kontroli jest banalnie proste, ale sprzetowo mi nie idzie. jak mi sie uda juz to ogarnac to bede chcial stworzyc preset do bcr-2000 pod Blofelda.
...Czyli da sie tylko na zywo nagrac ,poprzez granie na klawiaturze!?
da sie, ale to nie jest chyba zagadnienie, ktore bezposrednio odwoluje sie do tematu o blofeldzie, a raczej do podstaw obslugi sekwencera, a dokladnie FL!!
wracajac do dyskusji, tez jestem ciekawy blofelda - mialem go przetestowac dzisiaj, ale dzial sprzedazy migruje ;)
ciekawy jestem, z jednego powodu - zanim sie pojawil, mialem w planach zakup Q w racku.. no ale pojawil sie mlodszy braciszek Q i jest maly problemik - w sumie podobny potencjal edycyjny, niby podobne ( te same) algorytmy co w Q i chociaz ma mniejsze mozliwosci "live performance" i gorzej wypada wizualnie, to stanowi teoretycznie ciekawa alternatywe dla Q..
ktos ma pojecie w sprawie Blofeld vs Q?
da sie, ale to nie jest chyba zagadnienie, ktore bezposrednio odwoluje sie do tematu o blofeldzie, a raczej do podstaw obslugi sekwencera, a dokladnie FL!!
wracajac do dyskusji, tez jestem ciekawy blofelda - mialem go przetestowac dzisiaj, ale dzial sprzedazy migruje ;)
ciekawy jestem, z jednego powodu - zanim sie pojawil, mialem w planach zakup Q w racku.. no ale pojawil sie mlodszy braciszek Q i jest maly problemik - w sumie podobny potencjal edycyjny, niby podobne ( te same) algorytmy co w Q i chociaz ma mniejsze mozliwosci "live performance" i gorzej wypada wizualnie, to stanowi teoretycznie ciekawa alternatywe dla Q..
ktos ma pojecie w sprawie Blofeld vs Q?
the Sun Personality
Jak dotrze do mnie po weekendzie Blofeldzik to postaram zamieścić się tutaj jakieś demko możliwości :) Na youtube jest kilka filmów, ale jakoś mało :P
Zapraszam -> http://www.myspace.com/andyebanist
...Jak dotrze do mnie po weekendzie Blofeldzik to postaram zamieścić się tutaj jakieś demko możliwości :) Na youtube jest kilka filmów, ale jakoś mało...
Zajrzyj proszę tylko wcześniej do naszego regulaminu forum w temacie zamieszczania treści.
Dla nas zawsze ważniejsze będzie jak to zrobiłeś, a nie to, co zrobiłeś!
[addsig]
Zajrzyj proszę tylko wcześniej do naszego regulaminu forum w temacie zamieszczania treści.
[addsig]
Administrator serwisu
......Jak dotrze do mnie po weekendzie Blofeldzik to postaram zamieścić się tutaj jakieś demko możliwości :) Na youtube jest kilka filmów, ale jakoś mało...
...
Oczywiście :)
...
Oczywiście :)
...Jak dotrze do mnie po weekendzie Blofeldzik to postaram zamieścić się tutaj jakieś demko możliwości :) Na youtube jest kilka filmów, ale jakoś mało :P...
Na stronie Waldorfa masz 8 dem dźwiękowych z użyciem różnych funkcji (glide, drive, arpeggio etc)
Bardzo ładnie brzmi- ze względu na brzmienie się na niego nakręcam, bo idzie w nim wykręcić naprawdę ładny kosmos (miałem nawet wrażenie, że dźwięki w stylu Infected Mushroom)
Na stronie Waldorfa masz 8 dem dźwiękowych z użyciem różnych funkcji (glide, drive, arpeggio etc)
Bardzo ładnie brzmi- ze względu na brzmienie się na niego nakręcam, bo idzie w nim wykręcić naprawdę ładny kosmos (miałem nawet wrażenie, że dźwięki w stylu Infected Mushroom)
Psychomaniak
......Jak dotrze do mnie po weekendzie Blofeldzik to postaram zamieścić się tutaj jakieś demko możliwości :) Na youtube jest kilka filmów, ale jakoś mało :P...
Bardzo ładnie brzmi- ze względu na brzmienie się na niego nakręcam, bo idzie w nim wykręcić naprawdę ładny kosmos (miałem nawet wrażenie, że dźwięki w stylu Infected Mushroom)...
Tak wiem :) sluchalem wszystkiego. Zanim zdecydowalem sie na jego kupno starannie przeszukalem siec :D heh
Bardzo ładnie brzmi- ze względu na brzmienie się na niego nakręcam, bo idzie w nim wykręcić naprawdę ładny kosmos (miałem nawet wrażenie, że dźwięki w stylu Infected Mushroom)...
Tak wiem :) sluchalem wszystkiego. Zanim zdecydowalem sie na jego kupno starannie przeszukalem siec :D heh
O jak dobrze, że wątek oczyszczony

Poza tym zaryzykuję tezę, że Blofeld jest lepszy od TI Snow przede wszystkim pod kątem użytkowania. W TI Snow obsługa z poziomu samego instrumentu jest fatalna i trzeba wręcz się posiłkować wsparciem z pudła.
Jak widziałem filmy z Blofeldem, to komfort użytkowania jest znacznie większy niż w przypadku tego Virusa.
W grę wchodzi też cena (ponad dwa razy niższa) na korzyść Blofelda.
Jedynym problemem jest brak wtyki VSTI (i tu już Virus wygrywa), ale z czasem na pewno przyjdzie ;) Albo z Waldorfa, albo (co mi się wydaje, że prędzej) od redakcji EiS
Jak widziałem filmy z Blofeldem, to komfort użytkowania jest znacznie większy niż w przypadku tego Virusa.
W grę wchodzi też cena (ponad dwa razy niższa) na korzyść Blofelda.
Jedynym problemem jest brak wtyki VSTI (i tu już Virus wygrywa), ale z czasem na pewno przyjdzie ;) Albo z Waldorfa, albo (co mi się wydaje, że prędzej) od redakcji EiS
Psychomaniak